Den menneskelige eksistens: Introduktion til den eksistentielle fænomenologi

Kurt Dauer Keller (Redaktør)

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportAntologiForskningpeer review

Resumé

I midten af det 20. århundrede begynder to væsentlige strømninger i moderne europæisk tænkning at vokse sammen, fænomenologien, der undersøger den levede erfaring af forskellige former for mening, og eksistensfilosofien, der stiller skarpt på at forstå mennesket og dets vilkår. Af dette møde opstår den eksistentielle fænomenologi, et ambitiøst forsøg på - bag indgroede kulturelle, videnskabelige og politiske opfattelser - at blotlægge og begribe menneskets eksistens. Eksistentiel fænomenologi udmærker sig ved at fremhæve såvel de decentrerede som de centrerede niveauer af den menneskelige tilværelse. Dermed tilbyder den et bedre grundlag for at forstå fremtrædende kultursociologiske og socialpsykologiske problemer som identitetsusikkerhed, angst og raseri såvel som frigørende muligheder for engagement og kreativitet.

Foruden originale tekster af Merleau-Ponty, Ricœur og Waldenfels rummer bogen tolv bidrag af danske eksperter, der introducerer den eksistentielle fænomenologi og præsenterer nogle af dens centrale tænkere og temaer (herunder frihed, historicitet, intersubjektivitet, anerkendelse, svimlende afgrund og undren). Bogen skitserer anvendelser af den eksistentielle fænomenologi på enkelte områder og præsenterer nye bud på fænomenologisk begribelse af den menneskelige eksistens.
OriginalsprogDansk
ForlagAalborg Universitetsforlag
Antal sider301
ISBN (Trykt)978-87-7112-027-1
StatusUdgivet - dec. 2012
NavnSkriftserie om eksistentiel fænomenologi
Nummer1
Vol/bind1
ISSN2245-3091

Citer dette

Keller, K. D. (red.) (2012). Den menneskelige eksistens: Introduktion til den eksistentielle fænomenologi. Aalborg Universitetsforlag. Skriftserie om eksistentiel fænomenologi, Nr. 1, Bind. 1
Keller, Kurt Dauer (Redaktør). / Den menneskelige eksistens : Introduktion til den eksistentielle fænomenologi. Aalborg Universitetsforlag, 2012. 301 s. (Skriftserie om eksistentiel fænomenologi; Nr. 1, Bind 1).
@book{d3270319439749128f5bd7ccc227ecba,
title = "Den menneskelige eksistens: Introduktion til den eksistentielle f{\ae}nomenologi",
abstract = "I midten af det 20. {\aa}rhundrede begynder to v{\ae}sentlige str{\o}mninger i moderne europ{\ae}isk t{\ae}nkning at vokse sammen, f{\ae}nomenologien, der unders{\o}ger den levede erfaring af forskellige former for mening, og eksistensfilosofien, der stiller skarpt p{\aa} at forst{\aa} mennesket og dets vilk{\aa}r. Af dette m{\o}de opst{\aa}r den eksistentielle f{\ae}nomenologi, et ambiti{\o}st fors{\o}g p{\aa} - bag indgroede kulturelle, videnskabelige og politiske opfattelser - at blotl{\ae}gge og begribe menneskets eksistens. Eksistentiel f{\ae}nomenologi udm{\ae}rker sig ved at fremh{\ae}ve s{\aa}vel de decentrerede som de centrerede niveauer af den menneskelige tilv{\ae}relse. Dermed tilbyder den et bedre grundlag for at forst{\aa} fremtr{\ae}dende kultursociologiske og socialpsykologiske problemer som identitetsusikkerhed, angst og raseri s{\aa}vel som frig{\o}rende muligheder for engagement og kreativitet. Foruden originale tekster af Merleau-Ponty, Ricœur og Waldenfels rummer bogen tolv bidrag af danske eksperter, der introducerer den eksistentielle f{\ae}nomenologi og pr{\ae}senterer nogle af dens centrale t{\ae}nkere og temaer (herunder frihed, historicitet, intersubjektivitet, anerkendelse, svimlende afgrund og undren). Bogen skitserer anvendelser af den eksistentielle f{\ae}nomenologi p{\aa} enkelte omr{\aa}der og pr{\ae}senterer nye bud p{\aa} f{\ae}nomenologisk begribelse af den menneskelige eksistens.",
editor = "Keller, {Kurt Dauer}",
year = "2012",
month = "12",
language = "Dansk",
isbn = "978-87-7112-027-1",
series = "Skriftserie om eksistentiel f{\ae}nomenologi",
publisher = "Aalborg Universitetsforlag",
number = "1",

}

Keller, KD (red.) 2012, Den menneskelige eksistens: Introduktion til den eksistentielle fænomenologi. Skriftserie om eksistentiel fænomenologi, nr. 1, bind 1, Aalborg Universitetsforlag.

Den menneskelige eksistens : Introduktion til den eksistentielle fænomenologi. / Keller, Kurt Dauer (Redaktør).

Aalborg Universitetsforlag, 2012. 301 s. (Skriftserie om eksistentiel fænomenologi; Nr. 1, Bind 1).

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportAntologiForskningpeer review

TY - BOOK

T1 - Den menneskelige eksistens

T2 - Introduktion til den eksistentielle fænomenologi

A2 - Keller, Kurt Dauer

PY - 2012/12

Y1 - 2012/12

N2 - I midten af det 20. århundrede begynder to væsentlige strømninger i moderne europæisk tænkning at vokse sammen, fænomenologien, der undersøger den levede erfaring af forskellige former for mening, og eksistensfilosofien, der stiller skarpt på at forstå mennesket og dets vilkår. Af dette møde opstår den eksistentielle fænomenologi, et ambitiøst forsøg på - bag indgroede kulturelle, videnskabelige og politiske opfattelser - at blotlægge og begribe menneskets eksistens. Eksistentiel fænomenologi udmærker sig ved at fremhæve såvel de decentrerede som de centrerede niveauer af den menneskelige tilværelse. Dermed tilbyder den et bedre grundlag for at forstå fremtrædende kultursociologiske og socialpsykologiske problemer som identitetsusikkerhed, angst og raseri såvel som frigørende muligheder for engagement og kreativitet. Foruden originale tekster af Merleau-Ponty, Ricœur og Waldenfels rummer bogen tolv bidrag af danske eksperter, der introducerer den eksistentielle fænomenologi og præsenterer nogle af dens centrale tænkere og temaer (herunder frihed, historicitet, intersubjektivitet, anerkendelse, svimlende afgrund og undren). Bogen skitserer anvendelser af den eksistentielle fænomenologi på enkelte områder og præsenterer nye bud på fænomenologisk begribelse af den menneskelige eksistens.

AB - I midten af det 20. århundrede begynder to væsentlige strømninger i moderne europæisk tænkning at vokse sammen, fænomenologien, der undersøger den levede erfaring af forskellige former for mening, og eksistensfilosofien, der stiller skarpt på at forstå mennesket og dets vilkår. Af dette møde opstår den eksistentielle fænomenologi, et ambitiøst forsøg på - bag indgroede kulturelle, videnskabelige og politiske opfattelser - at blotlægge og begribe menneskets eksistens. Eksistentiel fænomenologi udmærker sig ved at fremhæve såvel de decentrerede som de centrerede niveauer af den menneskelige tilværelse. Dermed tilbyder den et bedre grundlag for at forstå fremtrædende kultursociologiske og socialpsykologiske problemer som identitetsusikkerhed, angst og raseri såvel som frigørende muligheder for engagement og kreativitet. Foruden originale tekster af Merleau-Ponty, Ricœur og Waldenfels rummer bogen tolv bidrag af danske eksperter, der introducerer den eksistentielle fænomenologi og præsenterer nogle af dens centrale tænkere og temaer (herunder frihed, historicitet, intersubjektivitet, anerkendelse, svimlende afgrund og undren). Bogen skitserer anvendelser af den eksistentielle fænomenologi på enkelte områder og præsenterer nye bud på fænomenologisk begribelse af den menneskelige eksistens.

M3 - Antologi

SN - 978-87-7112-027-1

T3 - Skriftserie om eksistentiel fænomenologi

BT - Den menneskelige eksistens

PB - Aalborg Universitetsforlag

ER -

Keller KD, (ed.). Den menneskelige eksistens: Introduktion til den eksistentielle fænomenologi. Aalborg Universitetsforlag, 2012. 301 s. (Skriftserie om eksistentiel fænomenologi; Nr. 1, Bind 1).