Bente Melgaard

ISBN (Elektronisk) 978-87-7210-150-7
DOI
StatusUdgivet - 2018
NavnPh.d.-serien for Det Ingeniør- og Naturvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet
ISSN2446-1636

Bibliografisk note

Ph.d. vejleder:
Professor Claus Bech-Danielsen, Aalborg Universitet

Virksomhedsvejleder:
Stadsarkitekt Lisbet Wolters, Vejle Kommune

Ph.d. bi-vejleder:
Professor Tom Nielsen, Arkitektskolen Aarhus

• Forstad
  • Arkitektur-antropologi
  • Almene boliger
  • Segregering
  • Offentlige domæner
  • Byudvikling
  • Hverdagsliv
  • Udveksling

Melgaard, B. (2018). Den planlagte og den levede forstad: En arkitektur-antropologisk søgen efter udveksling mellem forstadens enklaver. Aalborg Universitetsforlag. Ph.d.-serien for Det Ingeniør- og Naturvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet https://doi.org/10.5278/VBN.PHD.ENG.00056
Melgaard, Bente. / Den planlagte og den levede forstad : En arkitektur-antropologisk søgen efter udveksling mellem forstadens enklaver. Aalborg Universitetsforlag, 2018. 323 s. (Ph.d.-serien for Det Ingeniør- og Naturvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet).
@phdthesis{57457b4852c14272a3919d08b1bf8c8d,
title = "Den planlagte og den levede forstad: En arkitektur-antropologisk s{\o}gen efter udveksling mellem forstadens enklaver",
abstract = "I disse {\aa}r st{\aa}r nogle af de danske efterkrigstids forst{\ae}der over for store udfordringer - social segregation og demografiske {\ae}ndringer samt udfordringer forbundet med den b{\ae}redygtige omstilling. S{\ae}rligt segregeringen forhindrer, at det sociale liv udfoldes p{\aa} tv{\ae}rs af sociale, {\o}konomiske og kulturelle skel, da forst{\ae}derne i deres fysiske struktur er opdelt i enklaver, med hver sin boligform, hvert sit funktionelle program, adskilt af infrastruktur. Der efters{\o}ges derfor i denne afhandling potentialer for fysisk og social brobygning mellem forstadens enklaver i form af offentlige dom{\ae}ner. Det sker i en arkitektur-antropologisk kortl{\ae}gning af offentlige rum i forstaden S{\o}ndermarken Syd i Vejle. Der s{\ae}ttes i afhandlingen fokus p{\aa} forholdet mellem den planlagte forstad og det levede liv i S{\o}ndermarken, og det p{\aa}vises, at forstaden som bymodel b{\aa}de virker og v{\ae}rds{\ae}ttes. Der p{\aa}vises endvidere en r{\ae}kke potentialer for brobygning mellem forstadens enklaver gennem udvikling af forstadens offentlige rum.",
keywords = "Forstad, Arkitektur-antropologi, Almene boliger, Segregering , Offentlige dom{\ae}ner, Byudvikling, Hverdagsliv, Udveksling",
author = "Bente Melgaard",
note = "Ph.d. vejleder: Professor Claus Bech-Danielsen, Aalborg Universitet Virksomhedsvejleder: Stadsarkitekt Lisbet Wolters, Vejle Kommune Ph.d. bi-vejleder: Professor Tom Nielsen, Arkitektskolen Aarhus",
year = "2018",
doi = "10.5278/VBN.PHD.ENG.00056",
series = "Ph.d.-serien for Det Ingeni{\o}r- og Naturvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet",
publisher = "Aalborg Universitetsforlag",

Melgaard, B 2018, Den planlagte og den levede forstad: En arkitektur-antropologisk søgen efter udveksling mellem forstadens enklaver. Ph.d.-serien for Det Ingeniør- og Naturvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet, Aalborg Universitetsforlag. https://doi.org/10.5278/VBN.PHD.ENG.00056

Den planlagte og den levede forstad : En arkitektur-antropologisk søgen efter udveksling mellem forstadens enklaver. / Melgaard, Bente.

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandlingForskning

TY - BOOK

T1 - Den planlagte og den levede forstad

T2 - En arkitektur-antropologisk søgen efter udveksling mellem forstadens enklaver

AU - Melgaard, Bente

N1 - Ph.d. vejleder: Professor Claus Bech-Danielsen, Aalborg Universitet Virksomhedsvejleder: Stadsarkitekt Lisbet Wolters, Vejle Kommune Ph.d. bi-vejleder: Professor Tom Nielsen, Arkitektskolen Aarhus

PY - 2018

Y1 - 2018

N2 - I disse år står nogle af de danske efterkrigstids forstæder over for store udfordringer - social segregation og demografiske ændringer samt udfordringer forbundet med den bæredygtige omstilling. Særligt segregeringen forhindrer, at det sociale liv udfoldes på tværs af sociale, økonomiske og kulturelle skel, da forstæderne i deres fysiske struktur er opdelt i enklaver, med hver sin boligform, hvert sit funktionelle program, adskilt af infrastruktur. Der eftersøges derfor i denne afhandling potentialer for fysisk og social brobygning mellem forstadens enklaver i form af offentlige domæner. Det sker i en arkitektur-antropologisk kortlægning af offentlige rum i forstaden Søndermarken Syd i Vejle. Der sættes i afhandlingen fokus på forholdet mellem den planlagte forstad og det levede liv i Søndermarken, og det påvises, at forstaden som bymodel både virker og værdsættes. Der påvises endvidere en række potentialer for brobygning mellem forstadens enklaver gennem udvikling af forstadens offentlige rum.

AB - I disse år står nogle af de danske efterkrigstids forstæder over for store udfordringer - social segregation og demografiske ændringer samt udfordringer forbundet med den bæredygtige omstilling. Særligt segregeringen forhindrer, at det sociale liv udfoldes på tværs af sociale, økonomiske og kulturelle skel, da forstæderne i deres fysiske struktur er opdelt i enklaver, med hver sin boligform, hvert sit funktionelle program, adskilt af infrastruktur. Der eftersøges derfor i denne afhandling potentialer for fysisk og social brobygning mellem forstadens enklaver i form af offentlige domæner. Det sker i en arkitektur-antropologisk kortlægning af offentlige rum i forstaden Søndermarken Syd i Vejle. Der sættes i afhandlingen fokus på forholdet mellem den planlagte forstad og det levede liv i Søndermarken, og det påvises, at forstaden som bymodel både virker og værdsættes. Der påvises endvidere en række potentialer for brobygning mellem forstadens enklaver gennem udvikling af forstadens offentlige rum.

KW - Forstad

KW - Arkitektur-antropologi

KW - Almene boliger

KW - Segregering