Den postmoderne konstruktivismes inkongruenser: Kultur, identiteter og subjekter i Latinamerika.

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/konference proceedingBidrag til bog/antologiForskningpeer review

Resumé

I Latinamerika har man en lang tradition for at importere og tilpasse ideer, der stammer fra Europa. Især siden uafhængigheden af Spanien, som i de fleste lande skete i begyndelsen af 1800 tallet, har de intellektuelle og den politiske elite i Latinamerika været inspireret af ideer, der især stammede fra England, Frankrig og USA. De blev brugt i et forsøg på at frigøre sig fra den spanske kulturelle dominans, der opfattedes som en hindring for moderniteten. Derfor etableredes der meget tidligt en kulturtrafik mellem Europa og Latinamerika.
I 1960erne gik denne trafik den modsatte vej, idet europæiske intellektuelle og akademikere gjorde teorierne og ideerne om underudvikling og afhængighed, der stammede fra Latinamerika, til deres egne. Også i den sidste tid har latinamerikanske intellektuelle, som fx Nestor García Canclini, haft indflydelse i Europa og USA med sin teori om hybriditet og hybride kulturer.
Store idestrømninger som poststrukturalismen, postmodernismen og konstruktivismen har naturligvis haft en dyb påvirkning i Latinamerika. De har været associeret med bl.a. et skift i fokus fra det sociale og økonomiske til det etniske og kønsmæssige og er også i et vist omfang blevet brugt til at legitimere neoliberalismens fremmarch på det latinamerikanske kontinent. Som det ofte sker, er disse ideer blevet accepteret, fordi de udgør det dominerende paradigme blandt akademikerne. Men mange antagelser bliver ikke grundigt undersøgt, og til trods for postmodernismen og konstruktivismens selvforståelse som progressive tankesæt er konsekvensen af disse ideer praksisser med et andet fortegn.
I nærværende artikel vil jeg generelt analysere nogle af de begrænsninger og spændinger, som postmodernismen og konstruktivismen indeholder, og belyse dem ved hjælp af cases fra Latinamerika.OriginalsprogDansk
TitelKulturtrafik : Æstetiske udtryk i en global verden
RedaktørerSteen Christiansen, Kim Toft Hansen, Peter Stein Larsen, Louise Mønster, Peder Kaj Pedersen
Antal sider18
Udgivelses stedAalborg
ForlagAalborg Universitetsforlag
Publikationsdato2011
Udgave1
Sider203-221
ISBN (Trykt)978-87-7112-000-4
StatusUdgivet - 2011
Navninterdisciplinære kulturstudier
Vol/bind2
ISSN1904-898X

Citer dette

Cristoffanini, P. R. (2011). Den postmoderne konstruktivismes inkongruenser: Kultur, identiteter og subjekter i Latinamerika. I S. Christiansen, K. Toft Hansen, P. Stein Larsen, L. Mønster, & P. Kaj Pedersen (red.), Kulturtrafik: Æstetiske udtryk i en global verden (1 udg., s. 203-221). Aalborg: Aalborg Universitetsforlag. interdisciplinære kulturstudier, Bind. 2
Cristoffanini, Pablo Rolando. / Den postmoderne konstruktivismes inkongruenser : Kultur, identiteter og subjekter i Latinamerika. Kulturtrafik: Æstetiske udtryk i en global verden. red. / Steen Christiansen ; Kim Toft Hansen ; Peter Stein Larsen ; Louise Mønster ; Peder Kaj Pedersen . 1. udg. Aalborg : Aalborg Universitetsforlag, 2011. s. 203-221 (interdisciplinære kulturstudier, Bind 2).
@inbook{575316797da443d9bc602850c3005334,
title = "Den postmoderne konstruktivismes inkongruenser: Kultur, identiteter og subjekter i Latinamerika.",
abstract = "I Latinamerika har man en lang tradition for at importere og tilpasse ideer, der stammer fra Europa. Is{\ae}r siden uafh{\ae}ngigheden af Spanien, som i de fleste lande skete i begyndelsen af 1800 tallet, har de intellektuelle og den politiske elite i Latinamerika v{\ae}ret inspireret af ideer, der is{\ae}r stammede fra England, Frankrig og USA. De blev brugt i et fors{\o}g p{\aa} at frig{\o}re sig fra den spanske kulturelle dominans, der opfattedes som en hindring for moderniteten. Derfor etableredes der meget tidligt en kulturtrafik mellem Europa og Latinamerika. I 1960erne gik denne trafik den modsatte vej, idet europ{\ae}iske intellektuelle og akademikere gjorde teorierne og ideerne om underudvikling og afh{\ae}ngighed, der stammede fra Latinamerika, til deres egne. Ogs{\aa} i den sidste tid har latinamerikanske intellektuelle, som fx Nestor Garc{\'i}a Canclini, haft indflydelse i Europa og USA med sin teori om hybriditet og hybride kulturer. Store idestr{\o}mninger som poststrukturalismen, postmodernismen og konstruktivismen har naturligvis haft en dyb p{\aa}virkning i Latinamerika. De har v{\ae}ret associeret med bl.a. et skift i fokus fra det sociale og {\o}konomiske til det etniske og k{\o}nsm{\ae}ssige og er ogs{\aa} i et vist omfang blevet brugt til at legitimere neoliberalismens fremmarch p{\aa} det latinamerikanske kontinent. Som det ofte sker, er disse ideer blevet accepteret, fordi de udg{\o}r det dominerende paradigme blandt akademikerne. Men mange antagelser bliver ikke grundigt unders{\o}gt, og til trods for postmodernismen og konstruktivismens selvforst{\aa}else som progressive tankes{\ae}t er konsekvensen af disse ideer praksisser med et andet fortegn. I n{\ae}rv{\ae}rende artikel vil jeg generelt analysere nogle af de begr{\ae}nsninger og sp{\ae}ndinger, som postmodernismen og konstruktivismen indeholder, og belyse dem ved hj{\ae}lp af cases fra Latinamerika.",
author = "Cristoffanini, {Pablo Rolando}",
year = "2011",
language = "Dansk",
isbn = "978-87-7112-000-4",
series = "interdisciplin{\ae}re kulturstudier",
publisher = "Aalborg Universitetsforlag",
pages = "203--221",
editor = "Steen Christiansen and {Toft Hansen}, {Kim } and {Stein Larsen}, {Peter } and M{\o}nster, {Louise } and {Kaj Pedersen }, {Peder }",
booktitle = "Kulturtrafik",
edition = "1",

}

Cristoffanini, PR 2011, Den postmoderne konstruktivismes inkongruenser: Kultur, identiteter og subjekter i Latinamerika. i S Christiansen, K Toft Hansen, P Stein Larsen, L Mønster & P Kaj Pedersen (red), Kulturtrafik: Æstetiske udtryk i en global verden. 1 udg, Aalborg Universitetsforlag, Aalborg, interdisciplinære kulturstudier, bind 2, s. 203-221.

Den postmoderne konstruktivismes inkongruenser : Kultur, identiteter og subjekter i Latinamerika. / Cristoffanini, Pablo Rolando.

Kulturtrafik: Æstetiske udtryk i en global verden. red. / Steen Christiansen; Kim Toft Hansen; Peter Stein Larsen; Louise Mønster; Peder Kaj Pedersen . 1. udg. Aalborg : Aalborg Universitetsforlag, 2011. s. 203-221 (interdisciplinære kulturstudier, Bind 2).

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/konference proceedingBidrag til bog/antologiForskningpeer review

TY - CHAP

T1 - Den postmoderne konstruktivismes inkongruenser

T2 - Kultur, identiteter og subjekter i Latinamerika.

AU - Cristoffanini, Pablo Rolando

PY - 2011

Y1 - 2011

N2 - I Latinamerika har man en lang tradition for at importere og tilpasse ideer, der stammer fra Europa. Især siden uafhængigheden af Spanien, som i de fleste lande skete i begyndelsen af 1800 tallet, har de intellektuelle og den politiske elite i Latinamerika været inspireret af ideer, der især stammede fra England, Frankrig og USA. De blev brugt i et forsøg på at frigøre sig fra den spanske kulturelle dominans, der opfattedes som en hindring for moderniteten. Derfor etableredes der meget tidligt en kulturtrafik mellem Europa og Latinamerika. I 1960erne gik denne trafik den modsatte vej, idet europæiske intellektuelle og akademikere gjorde teorierne og ideerne om underudvikling og afhængighed, der stammede fra Latinamerika, til deres egne. Også i den sidste tid har latinamerikanske intellektuelle, som fx Nestor García Canclini, haft indflydelse i Europa og USA med sin teori om hybriditet og hybride kulturer. Store idestrømninger som poststrukturalismen, postmodernismen og konstruktivismen har naturligvis haft en dyb påvirkning i Latinamerika. De har været associeret med bl.a. et skift i fokus fra det sociale og økonomiske til det etniske og kønsmæssige og er også i et vist omfang blevet brugt til at legitimere neoliberalismens fremmarch på det latinamerikanske kontinent. Som det ofte sker, er disse ideer blevet accepteret, fordi de udgør det dominerende paradigme blandt akademikerne. Men mange antagelser bliver ikke grundigt undersøgt, og til trods for postmodernismen og konstruktivismens selvforståelse som progressive tankesæt er konsekvensen af disse ideer praksisser med et andet fortegn. I nærværende artikel vil jeg generelt analysere nogle af de begrænsninger og spændinger, som postmodernismen og konstruktivismen indeholder, og belyse dem ved hjælp af cases fra Latinamerika.

AB - I Latinamerika har man en lang tradition for at importere og tilpasse ideer, der stammer fra Europa. Især siden uafhængigheden af Spanien, som i de fleste lande skete i begyndelsen af 1800 tallet, har de intellektuelle og den politiske elite i Latinamerika været inspireret af ideer, der især stammede fra England, Frankrig og USA. De blev brugt i et forsøg på at frigøre sig fra den spanske kulturelle dominans, der opfattedes som en hindring for moderniteten. Derfor etableredes der meget tidligt en kulturtrafik mellem Europa og Latinamerika. I 1960erne gik denne trafik den modsatte vej, idet europæiske intellektuelle og akademikere gjorde teorierne og ideerne om underudvikling og afhængighed, der stammede fra Latinamerika, til deres egne. Også i den sidste tid har latinamerikanske intellektuelle, som fx Nestor García Canclini, haft indflydelse i Europa og USA med sin teori om hybriditet og hybride kulturer. Store idestrømninger som poststrukturalismen, postmodernismen og konstruktivismen har naturligvis haft en dyb påvirkning i Latinamerika. De har været associeret med bl.a. et skift i fokus fra det sociale og økonomiske til det etniske og kønsmæssige og er også i et vist omfang blevet brugt til at legitimere neoliberalismens fremmarch på det latinamerikanske kontinent. Som det ofte sker, er disse ideer blevet accepteret, fordi de udgør det dominerende paradigme blandt akademikerne. Men mange antagelser bliver ikke grundigt undersøgt, og til trods for postmodernismen og konstruktivismens selvforståelse som progressive tankesæt er konsekvensen af disse ideer praksisser med et andet fortegn. I nærværende artikel vil jeg generelt analysere nogle af de begrænsninger og spændinger, som postmodernismen og konstruktivismen indeholder, og belyse dem ved hjælp af cases fra Latinamerika.

M3 - Bidrag til bog/antologi

SN - 978-87-7112-000-4

T3 - interdisciplinære kulturstudier

SP - 203

EP - 221

BT - Kulturtrafik

A2 - Christiansen, Steen

A2 - Toft Hansen, Kim

A2 - Stein Larsen, Peter

A2 - Mønster, Louise

A2 - Kaj Pedersen , Peder

PB - Aalborg Universitetsforlag

CY - Aalborg

ER -

Cristoffanini PR. Den postmoderne konstruktivismes inkongruenser: Kultur, identiteter og subjekter i Latinamerika. I Christiansen S, Toft Hansen K, Stein Larsen P, Mønster L, Kaj Pedersen P, red., Kulturtrafik: Æstetiske udtryk i en global verden. 1 udg. Aalborg: Aalborg Universitetsforlag. 2011. s. 203-221. (interdisciplinære kulturstudier, Bind 2).