Den unge Burkes Satire: Med Edmund Burke. Et forsvar for det naturlige samfund

  Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogForskningpeer review

  Resumé

  Edmund Burke (1730-1797) er i nyere tid blevet politisk ikon, kendt som konservatismens fader. Berømmelsen skyldes hovedværket fra 1790, Reflections on the Revolution in France, som er et angreb på den franske revolution. Ungdomsarbejdet A Vindication of Natural Society er fra 1756 og har status både som konservativ forløber for Burkes hovedværk, og som radikalt modstykke hertil. Burkes fremragende sprogfornemmelse udfoldes her i et rent festfyrværkeri af besnærende argumenter. Den forførende retorik bedøver læserens fornuft. Denne virkning gør sig stadig gældende. Læst med fornuft, er det et kristent stridsskrift, på samme tid satirisk og sagligt argumenterende. Læst med følelse, er det et hjertegribende revolutionært politisk manifest. Det er ikke blot historie. Det er fortsat en del af det politiske liv, også her i landet. Det er en foruroligende historie.

  Uddrag af fagfællebedømmelsen:
  "Forfatteren har et imponerende kendskab til Burkelitteraturen og til datidens engelske samfundsforhold. Behandlingen af Burke er kompetent og dybdegående.

  Stærkest er Ørndorfs diskussion af Burkes A Vindication of Natural Society og den receptionshistorie, der knytter sig til værket. Jeg er af den opfattelse, at manuskriptet i den forbindelse dokumenterer et selvstændigt bidrag til Burkeforskningen. Det er meget imponerende."
  OriginalsprogDansk
  Udgivelses stedAalborg
  ForlagAalborg Universitetsforlag
  Udgave1.
  Antal sider428
  ISBN (Trykt)978-87-7307-986-7
  StatusUdgivet - aug. 2010

  Citer dette

  Ørndorf, Steen. / Den unge Burkes Satire : Med Edmund Burke. Et forsvar for det naturlige samfund. 1. udg. Aalborg : Aalborg Universitetsforlag, 2010. 428 s.
  @book{9a27074ce276471d88536183741ce07c,
  title = "Den unge Burkes Satire: Med Edmund Burke. Et forsvar for det naturlige samfund",
  abstract = "Edmund Burke (1730-1797) er i nyere tid blevet politisk ikon, kendt som konservatismens fader. Ber{\o}mmelsen skyldes hovedv{\ae}rket fra 1790, Reflections on the Revolution in France, som er et angreb p{\aa} den franske revolution. Ungdomsarbejdet A Vindication of Natural Society er fra 1756 og har status b{\aa}de som konservativ forl{\o}ber for Burkes hovedv{\ae}rk, og som radikalt modstykke hertil. Burkes fremragende sprogfornemmelse udfoldes her i et rent festfyrv{\ae}rkeri af besn{\ae}rende argumenter. Den forf{\o}rende retorik bed{\o}ver l{\ae}serens fornuft. Denne virkning g{\o}r sig stadig g{\ae}ldende. L{\ae}st med fornuft, er det et kristent stridsskrift, p{\aa} samme tid satirisk og sagligt argumenterende. L{\ae}st med f{\o}lelse, er det et hjertegribende revolution{\ae}rt politisk manifest. Det er ikke blot historie. Det er fortsat en del af det politiske liv, ogs{\aa} her i landet. Det er en foruroligende historie.Uddrag af fagf{\ae}llebed{\o}mmelsen:{"}Forfatteren har et imponerende kendskab til Burkelitteraturen og til datidens engelske samfundsforhold. Behandlingen af Burke er kompetent og dybdeg{\aa}ende.St{\ae}rkest er {\O}rndorfs diskussion af Burkes A Vindication of Natural Society og den receptionshistorie, der knytter sig til v{\ae}rket. Jeg er af den opfattelse, at manuskriptet i den forbindelse dokumenterer et selvst{\ae}ndigt bidrag til Burkeforskningen. Det er meget imponerende.{"}",
  author = "Steen {\O}rndorf",
  year = "2010",
  month = "8",
  language = "Dansk",
  isbn = "978-87-7307-986-7",
  publisher = "Aalborg Universitetsforlag",
  edition = "1.",

  }

  Den unge Burkes Satire : Med Edmund Burke. Et forsvar for det naturlige samfund. / Ørndorf, Steen.

  1. udg. Aalborg : Aalborg Universitetsforlag, 2010. 428 s.

  Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogForskningpeer review

  TY - BOOK

  T1 - Den unge Burkes Satire

  T2 - Med Edmund Burke. Et forsvar for det naturlige samfund

  AU - Ørndorf, Steen

  PY - 2010/8

  Y1 - 2010/8

  N2 - Edmund Burke (1730-1797) er i nyere tid blevet politisk ikon, kendt som konservatismens fader. Berømmelsen skyldes hovedværket fra 1790, Reflections on the Revolution in France, som er et angreb på den franske revolution. Ungdomsarbejdet A Vindication of Natural Society er fra 1756 og har status både som konservativ forløber for Burkes hovedværk, og som radikalt modstykke hertil. Burkes fremragende sprogfornemmelse udfoldes her i et rent festfyrværkeri af besnærende argumenter. Den forførende retorik bedøver læserens fornuft. Denne virkning gør sig stadig gældende. Læst med fornuft, er det et kristent stridsskrift, på samme tid satirisk og sagligt argumenterende. Læst med følelse, er det et hjertegribende revolutionært politisk manifest. Det er ikke blot historie. Det er fortsat en del af det politiske liv, også her i landet. Det er en foruroligende historie.Uddrag af fagfællebedømmelsen:"Forfatteren har et imponerende kendskab til Burkelitteraturen og til datidens engelske samfundsforhold. Behandlingen af Burke er kompetent og dybdegående.Stærkest er Ørndorfs diskussion af Burkes A Vindication of Natural Society og den receptionshistorie, der knytter sig til værket. Jeg er af den opfattelse, at manuskriptet i den forbindelse dokumenterer et selvstændigt bidrag til Burkeforskningen. Det er meget imponerende."

  AB - Edmund Burke (1730-1797) er i nyere tid blevet politisk ikon, kendt som konservatismens fader. Berømmelsen skyldes hovedværket fra 1790, Reflections on the Revolution in France, som er et angreb på den franske revolution. Ungdomsarbejdet A Vindication of Natural Society er fra 1756 og har status både som konservativ forløber for Burkes hovedværk, og som radikalt modstykke hertil. Burkes fremragende sprogfornemmelse udfoldes her i et rent festfyrværkeri af besnærende argumenter. Den forførende retorik bedøver læserens fornuft. Denne virkning gør sig stadig gældende. Læst med fornuft, er det et kristent stridsskrift, på samme tid satirisk og sagligt argumenterende. Læst med følelse, er det et hjertegribende revolutionært politisk manifest. Det er ikke blot historie. Det er fortsat en del af det politiske liv, også her i landet. Det er en foruroligende historie.Uddrag af fagfællebedømmelsen:"Forfatteren har et imponerende kendskab til Burkelitteraturen og til datidens engelske samfundsforhold. Behandlingen af Burke er kompetent og dybdegående.Stærkest er Ørndorfs diskussion af Burkes A Vindication of Natural Society og den receptionshistorie, der knytter sig til værket. Jeg er af den opfattelse, at manuskriptet i den forbindelse dokumenterer et selvstændigt bidrag til Burkeforskningen. Det er meget imponerende."

  M3 - Bog

  SN - 978-87-7307-986-7

  BT - Den unge Burkes Satire

  PB - Aalborg Universitetsforlag

  CY - Aalborg

  ER -

  Ørndorf S. Den unge Burkes Satire: Med Edmund Burke. Et forsvar for det naturlige samfund. 1. udg. Aalborg: Aalborg Universitetsforlag, 2010. 428 s.