Designing Mobile Interactions: The continual convergence of form and context: Volume 2

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportDoktordisputatsForskning

1275 Downloads (Pure)

Abstrakt

Ved udgangen af 2010 blev der, for første gang, solgt flere smartphones på verdensplan end personlige computere, hvilket indikerer, at vi for alvor er på vej ind i den epoke, der er blevet døbt “post-PC æraen” med allestedsnærværende computerkraft og “IT i alting”. Den massive udbredelse af mobile computere har haft enorm indflydelse på den måde, vi opfatter og bruger computerteknologi i vores arbejds- og privatliv. Interaktive mobile systemer og enheder er blevet funktionelle designobjekter, som vi interesserer os dybt om udseendet, udformningen, og oplevelsen af, og som vi i vores hverdag organiserer, dirigerer, og iscenesætter i samspil med et væld af andre computerteknologier. For at være succesfulde skal sådanne interaktive mobile systemer og enheder designes til at passe ind i den større kontekstuelle helhed som de indgår i. Dette opnås ikke godt gennem traditionelle metoder til bruger-centreret design og usability-engineering. I stedet kræver det design-orienterede tilgange til interaktionsdesign, der kan hjælpe os med at designe til helheder, skabe ny praksis, og håndtere de ofte vagt definerede, og skiftende, mål der opstår i løbet af en designproces. Denne afhandling præsenterer en sådan kontekstuel tilgang til design af interaktive mobile computersystemer. Den præsenterede tilgang hæver sig ud over eksisterende bruger- eller teknologi-orienterede tilgange ved i stedet at fokusere på helheden og samspillet mellem form og kontekst, og anvende dette som den centrale analytiske enhed. Herigennem fremmes en design-orienteret måde at opnå konvergens mellem form og kontekst gennem en kontekstuelt forankret, helhedsorienteret, og kontinuerligt udfoldende designproces.

“Fantasi er vigtigere end viden. For viden er begrænset, mens fantasien favner hele verden” sagde Albert Einstein i 1931. Inden for datalogi og interaktionsdesign i dag er fantasi lige så vigtig for at fremme vores viden og praksis som for videnskaben i 1930’erne. Uden fantasi og kreativitet, vi er ikke i stand til at sætte os ud over hvordan vi tænker og agerer i dag. Dette er den tidløse måde at designe på, og mit udgangspunkt for beskæftige mig med mobil interaktionsdesign. Vores nuværende landskab af interaktive teknologier er i sig selv vokset ud af paradigmatiske skift i den måde, vi har tænkt om, og udviklet, computersystemer. Disse skift har bragt computerteknologi ind på arbejdspladsen, hjemmekontoret, og i privatsfæren, og har fået anvendelsen af computere til at handle om menneskers arbejde, samarbejde, kommunikation, brug af massemedier, og sociale netværk. Men hvad er næste skridt herfra? Hvordan kan vi igen sætte os ud over vores etablerede måder at tænke og agere, og aktivt fremme designet af morgendagens interaktive computersystemer? Dette er det overordnede spørgsmål, jeg i denne afhandling vil behandle i lyset af mine forskningsbidrag inden for området interaktionsdesign til mobile computersystemer.

Afhandlingen bygger på et fundament af empirisk, teknisk, kreativ og teoretisk forskning udført af mig selv, og mine kolleger, på Aalborg Universitet i Danmark og ved The University of Melbourne i Australien mellem 2001 og 2010. Denne forskning har involveret flere projekter om mobilt interaktionsdesign med forskellige brugergrupper og inden for brugsdomæner – fra officerer på store containerskibe og sygeplejersker på sygehuse, til unge mennesker i storbyen, og intime familiemedlemmer i hjemmet. Fælles for disse projekter er, at de har været kontekstuelle af natur, fulgt en design-orienteret tilgang, indeholdt elementer af undersøgelse, analyse, design og konstruktion, og forsøgt at kombinere og integrere metoder og viden fra forskellige discipliner.
OriginalsprogEngelsk
Antal sider307
StatusUdgivet - 2013

Citationsformater