Diskrimination og Racisme: En tværfaglig og Dansk Udfordring

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/konference proceedingBidrag til bog/antologiForskningpeer review

Abstract

I Danmark og Norden har akademisk viden og forskning om racisme som felt været relativt begrænset. Dette gælder litteratur og studier, der beskæftiger sig med forskellige former og tilgange til racisme, hvordan de adskiller sig fra hinanden samt hvordan det kommer til udtryk i danske og nordiske kontekster. Manglen på grundforskning og forskningsbaseret materiale giver anledning til en række udfordringer i danske og nordiske kontekster. For eksempel præges politik, uddannelsesinstitutioner og hverdagen af et behov for et tilstrækkeligt sprog og kollektiv grundforståelse til at tilgå emnerne.

Internationalt ses en betydelig højere inddragelse og erkendelse af racisme- og diskriminationsforskning som væsentlige akademiske discipliner og videns-felter. Derudover rettes også større opmærksomhed på, hvordan diskrimination og racisme informerer andre fag- og videns-felter, som medicin, psykologi, ungdomsforskning, uddannelse, pædagogik, socialt arbejde, jura, kriminologi, teknologi, AI, IT, m.m. Til sammenligning; i danske kontekster bliver tilsvarende viden og perspektiver ikke medtaget i særligt høj grad. Det vil sige, at der er en tendens til at overse, hvordan racisme og relaterede udfordringer kan have betydning for og indflydelse på en række fagområder. Derudover er udfordringer som ubehag ved berøring af emnet, forskellige former for benægtelse og tendenser til at tilgå emnerne som et holdningsfelt, frem for et videns-felt med til at komplicere berøring af feltet.
TitelKlassisk og moderne samfundsteori.
RedaktørerHeine Andersen
StatusUnder udarbejdelse - 2024