Dynamiske tekster i sundhedskommunikation: Dokumentationsudfordringer i elektroniske journaler

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/konference proceedingBidrag til bog/antologiForskning

Resumé

Skriften har en vital funktion i sundhedskommunikation. Computeren er en forholdsvis ny skriftteknologi i sundhedsvæsnet. Denne muliggør dynamiske tekster, hvor brugerne både kan repræsentere og genforhandle reglerne for repræsentation. Dokumentation er central i sundhedsaktørernes skrivepraksis, da de herigennem repræsenterer deres arbejde. Artiklen analyserer og evaluerer på baggrund af en kritisk hermeneutisk kommunikationsmodel dokumentationen i to elektroniske tekster. Brugernes oplevelse og ibrugtagning af to elektroniske journaler i henholdsvis hjemmepleje og på to medicinske sygehusafdelinger præsenteres i to cases og diskuteres herefter kritisk med henblik på at artikulere de skrive- og læsermæssige færdigheder og rettigheder, der gør sundhedskommunikation i elektroniske tekster meningsfuld. Et dobbeltsidet problem identificeres, der dels vedrører kompetencerne, e-literacy, dels rettighederne til at være medforfatter på elektroniske journaler, der overvejende designes efter myndigheders administrative krav til systemerne. Problemet sætter de sundhedsfaglige traditioner for dokumentation og kommunikation i et limbo. De standardiserede skrive- og læsemuligheder har totalitære træk, hvis reorganisering til en anden orden kræver nye sundhedsinformatiske læse- og skrivekunster. Hvad denne anden orden kunne være, er der i sagens natur ingen standard for. Forfatning af elektroniske værker til meningsfuld kommunikation og sundhedsfagligt samarbejde står således stadig åben for forhandling og genskrivning.
OriginalsprogDansk
TitelSundhedskommunikation på sygehusvæsenet
RedaktørerAnders Horsbøl, M.B. Sørensen
Antal sider21
ForlagAalborg Universitetsforlag
Publikationsdato2010
ISBN (Trykt)9788773079966
StatusUdgivet - 2010

Citer dette

Wentzer, H. (2010). Dynamiske tekster i sundhedskommunikation: Dokumentationsudfordringer i elektroniske journaler. I A. Horsbøl, & M. B. Sørensen (red.), Sundhedskommunikation på sygehusvæsenet Aalborg Universitetsforlag.
Wentzer, Helle. / Dynamiske tekster i sundhedskommunikation : Dokumentationsudfordringer i elektroniske journaler. Sundhedskommunikation på sygehusvæsenet. red. / Anders Horsbøl ; M.B. Sørensen. Aalborg Universitetsforlag, 2010.
@inbook{e36dcc58c6d14e0c9c337ed5369e5fd4,
title = "Dynamiske tekster i sundhedskommunikation: Dokumentationsudfordringer i elektroniske journaler",
abstract = "Skriften har en vital funktion i sundhedskommunikation. Computeren er en forholdsvis ny skriftteknologi i sundhedsv{\ae}snet. Denne muligg{\o}r dynamiske tekster, hvor brugerne b{\aa}de kan repr{\ae}sentere og genforhandle reglerne for repr{\ae}sentation. Dokumentation er central i sundhedsakt{\o}rernes skrivepraksis, da de herigennem repr{\ae}senterer deres arbejde. Artiklen analyserer og evaluerer p{\aa} baggrund af en kritisk hermeneutisk kommunikationsmodel dokumentationen i to elektroniske tekster. Brugernes oplevelse og ibrugtagning af to elektroniske journaler i henholdsvis hjemmepleje og p{\aa} to medicinske sygehusafdelinger pr{\ae}senteres i to cases og diskuteres herefter kritisk med henblik p{\aa} at artikulere de skrive- og l{\ae}serm{\ae}ssige f{\ae}rdigheder og rettigheder, der g{\o}r sundhedskommunikation i elektroniske tekster meningsfuld. Et dobbeltsidet problem identificeres, der dels vedr{\o}rer kompetencerne, e-literacy, dels rettighederne til at v{\ae}re medforfatter p{\aa} elektroniske journaler, der overvejende designes efter myndigheders administrative krav til systemerne. Problemet s{\ae}tter de sundhedsfaglige traditioner for dokumentation og kommunikation i et limbo. De standardiserede skrive- og l{\ae}semuligheder har totalit{\ae}re tr{\ae}k, hvis reorganisering til en anden orden kr{\ae}ver nye sundhedsinformatiske l{\ae}se- og skrivekunster. Hvad denne anden orden kunne v{\ae}re, er der i sagens natur ingen standard for. Forfatning af elektroniske v{\ae}rker til meningsfuld kommunikation og sundhedsfagligt samarbejde st{\aa}r s{\aa}ledes stadig {\aa}ben for forhandling og genskrivning.",
author = "Helle Wentzer",
year = "2010",
language = "Dansk",
isbn = "9788773079966",
editor = "Anders Horsb{\o}l and M.B. S{\o}rensen",
booktitle = "Sundhedskommunikation p{\aa} sygehusv{\ae}senet",
publisher = "Aalborg Universitetsforlag",

}

Wentzer, H 2010, Dynamiske tekster i sundhedskommunikation: Dokumentationsudfordringer i elektroniske journaler. i A Horsbøl & MB Sørensen (red), Sundhedskommunikation på sygehusvæsenet. Aalborg Universitetsforlag.

Dynamiske tekster i sundhedskommunikation : Dokumentationsudfordringer i elektroniske journaler. / Wentzer, Helle.

Sundhedskommunikation på sygehusvæsenet. red. / Anders Horsbøl; M.B. Sørensen. Aalborg Universitetsforlag, 2010.

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/konference proceedingBidrag til bog/antologiForskning

TY - CHAP

T1 - Dynamiske tekster i sundhedskommunikation

T2 - Dokumentationsudfordringer i elektroniske journaler

AU - Wentzer, Helle

PY - 2010

Y1 - 2010

N2 - Skriften har en vital funktion i sundhedskommunikation. Computeren er en forholdsvis ny skriftteknologi i sundhedsvæsnet. Denne muliggør dynamiske tekster, hvor brugerne både kan repræsentere og genforhandle reglerne for repræsentation. Dokumentation er central i sundhedsaktørernes skrivepraksis, da de herigennem repræsenterer deres arbejde. Artiklen analyserer og evaluerer på baggrund af en kritisk hermeneutisk kommunikationsmodel dokumentationen i to elektroniske tekster. Brugernes oplevelse og ibrugtagning af to elektroniske journaler i henholdsvis hjemmepleje og på to medicinske sygehusafdelinger præsenteres i to cases og diskuteres herefter kritisk med henblik på at artikulere de skrive- og læsermæssige færdigheder og rettigheder, der gør sundhedskommunikation i elektroniske tekster meningsfuld. Et dobbeltsidet problem identificeres, der dels vedrører kompetencerne, e-literacy, dels rettighederne til at være medforfatter på elektroniske journaler, der overvejende designes efter myndigheders administrative krav til systemerne. Problemet sætter de sundhedsfaglige traditioner for dokumentation og kommunikation i et limbo. De standardiserede skrive- og læsemuligheder har totalitære træk, hvis reorganisering til en anden orden kræver nye sundhedsinformatiske læse- og skrivekunster. Hvad denne anden orden kunne være, er der i sagens natur ingen standard for. Forfatning af elektroniske værker til meningsfuld kommunikation og sundhedsfagligt samarbejde står således stadig åben for forhandling og genskrivning.

AB - Skriften har en vital funktion i sundhedskommunikation. Computeren er en forholdsvis ny skriftteknologi i sundhedsvæsnet. Denne muliggør dynamiske tekster, hvor brugerne både kan repræsentere og genforhandle reglerne for repræsentation. Dokumentation er central i sundhedsaktørernes skrivepraksis, da de herigennem repræsenterer deres arbejde. Artiklen analyserer og evaluerer på baggrund af en kritisk hermeneutisk kommunikationsmodel dokumentationen i to elektroniske tekster. Brugernes oplevelse og ibrugtagning af to elektroniske journaler i henholdsvis hjemmepleje og på to medicinske sygehusafdelinger præsenteres i to cases og diskuteres herefter kritisk med henblik på at artikulere de skrive- og læsermæssige færdigheder og rettigheder, der gør sundhedskommunikation i elektroniske tekster meningsfuld. Et dobbeltsidet problem identificeres, der dels vedrører kompetencerne, e-literacy, dels rettighederne til at være medforfatter på elektroniske journaler, der overvejende designes efter myndigheders administrative krav til systemerne. Problemet sætter de sundhedsfaglige traditioner for dokumentation og kommunikation i et limbo. De standardiserede skrive- og læsemuligheder har totalitære træk, hvis reorganisering til en anden orden kræver nye sundhedsinformatiske læse- og skrivekunster. Hvad denne anden orden kunne være, er der i sagens natur ingen standard for. Forfatning af elektroniske værker til meningsfuld kommunikation og sundhedsfagligt samarbejde står således stadig åben for forhandling og genskrivning.

M3 - Bidrag til bog/antologi

SN - 9788773079966

BT - Sundhedskommunikation på sygehusvæsenet

A2 - Horsbøl, Anders

A2 - Sørensen, M.B.

PB - Aalborg Universitetsforlag

ER -

Wentzer H. Dynamiske tekster i sundhedskommunikation: Dokumentationsudfordringer i elektroniske journaler. I Horsbøl A, Sørensen MB, red., Sundhedskommunikation på sygehusvæsenet. Aalborg Universitetsforlag. 2010