Efter strejkerne -: en lønmodtager-investeringsanalyse af 2008-strejkerne i den offentlige sektor

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportForskning

342 Downloads (Pure)

Abstrakt

Kan strejker betale sig? Dette klassiske spørgsmål blev rejst fra flere sider efter arbejdskonflikterne i forbindelse med overenskomstfornyelserne i den offentlige sektor foråret 2008. Spørgsmålet blev i pressen overvejende besvaret i generelle vendinger, med et bastant nej, og uden en nærmere vurdering af de enkelte forbunds omkostninger og ekstra gevinster i forløbet. I denne artikel diskuteres den økonomiske og sociologiske teori om strejker og arbejdskonflikter, hvorefter vi ser på hvert enkelt af de tre hovedforbunds økonomiske resultater, på basis af forbundenes egne oplysninger om, hvad de opnåede, og hvad konflikterne kostede. Konklusionen er, at nogle strejker betaler sig, andre ikke. Det lykkedes for FOA, der også havde en stærk indirekte politisk opbakning i opspillet til de egentlige overenskomstforhandlinger, at skabe et positivt resultat, der inden for en tre års periode overgår omkostningerne. Dette lykkedes til gengæld hverken for DSR (Sygeplejerådet) eller for BUPL. Her pådrog man sig ganske betydelige omkostninger, som det vil tage 10-15 år at betale tilbage, og dette rejser spørgsmålet, om de faglige ledere har været uvidende om disse perspektiver, eller om de med åbne øjne har ført medlemmerne ind i en situation med et negativt payoff af betragtelig størrelse.

Bidragets oversatte titelAfter The Strikes - An Employee Investment Analysis of the Outcomes of the 2008 Public Sector Strikes in Denmark.
OriginalsprogDansk
UdgivelsesstedAalborg
ForlagCentre for Labour Market Research (CARMA), Aalborg University
Antal sider23
ISBN (Trykt)978-87-92174-82-6
StatusUdgivet - 2009
NavnCARMA Research Paper
Nummer2009:4

Fingeraftryk

Dyk ned i forskningsemnerne om 'Efter strejkerne -: en lønmodtager-investeringsanalyse af 2008-strejkerne i den offentlige sektor'. Sammen danner de et unikt fingeraftryk.

Citationsformater