Eksistentiel fænomenologi: filosofisk grundlag for kvalitativ iagttagelse

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/konference proceedingBidrag til bog/antologiForskningpeer review

Resumé

Det er den kvalitative iagttager og undersøgers intention at arbejde frem mod den bedste forståelse af medmennesket og dennes problemstillinger på en helhedsorienteret måde. I denne proces trækkes på teori, erfaringer og umiddelbare oplevelser af mødet med den anden. I dette kapitel præsenteres en måde at forstå det, der sker i praksis via teori og filosofi. Den eksistentielle fænomenologi tilbyder en forståelse af, at den kvalitative iagttagers erfaringer og oplevelser kan være inspireret af former for mening, som udspiller sig på et æstetisk og umiddelbart niveau. Den eksistentielle fænomenologi repræsenterer en forståelse, som er væsentlig forskellig fra andre positioner i kraft af en filosofisk, helhedsorienteret og social forståelse af mennesket. Den eksistentiel-fænomenologisk inspirerede undersøger må derfor starte med at tage livtag med grundlæggende spørgsmål omkring menneskets erfaring, såvel som omkring selve undersøgelsesprocessen. Ved at kvalificere en undrende indstilling til det, der udspiller sig i et felt eller en arbejdssammenhæng, understøttes den kvalitative iagttager og undersøger i dennes stræben mod at udvikle forståelse og helhedsfortolkninger af personen og dennes vanskeligheder. Kapitlet understøtter læseren i at opbygge en personliggjort grundlagsteori via en erkendelsesrejse ud i eget professionelle arbejds- og hverdagsliv.
OriginalsprogDansk
TitelKvalitative iagttagelser : at forstå, undersøge og udrede mennesker på et eksistentiel-fænomenologisk grundlag
RedaktørerCasper Feilberg, John Maul
Antal sider27
Udgivelses stedAalborg
ForlagAalborg Universitetsforlag
Publikationsdato2019
Sider35-63
Kapitel1
ISBN (Trykt)978-87-7210-020-3
StatusUdgivet - 2019
NavnSkriftserie om eksistentiel fænomenologi
ISSN2245-3091

Citer dette

Feilberg, C. (2019). Eksistentiel fænomenologi: filosofisk grundlag for kvalitativ iagttagelse. I C. Feilberg, & J. Maul (red.), Kvalitative iagttagelser: at forstå, undersøge og udrede mennesker på et eksistentiel-fænomenologisk grundlag (s. 35-63). Aalborg: Aalborg Universitetsforlag. Skriftserie om eksistentiel fænomenologi
Feilberg, Casper. / Eksistentiel fænomenologi : filosofisk grundlag for kvalitativ iagttagelse. Kvalitative iagttagelser: at forstå, undersøge og udrede mennesker på et eksistentiel-fænomenologisk grundlag. red. / Casper Feilberg ; John Maul. Aalborg : Aalborg Universitetsforlag, 2019. s. 35-63 (Skriftserie om eksistentiel fænomenologi).
@inbook{25e6db284f734ad986760483b166de64,
title = "Eksistentiel f{\ae}nomenologi: filosofisk grundlag for kvalitativ iagttagelse",
abstract = "Det er den kvalitative iagttager og unders{\o}gers intention at arbejde frem mod den bedste forst{\aa}else af medmennesket og dennes problemstillinger p{\aa} en helhedsorienteret m{\aa}de. I denne proces tr{\ae}kkes p{\aa} teori, erfaringer og umiddelbare oplevelser af m{\o}det med den anden. I dette kapitel pr{\ae}senteres en m{\aa}de at forst{\aa} det, der sker i praksis via teori og filosofi. Den eksistentielle f{\ae}nomenologi tilbyder en forst{\aa}else af, at den kvalitative iagttagers erfaringer og oplevelser kan v{\ae}re inspireret af former for mening, som udspiller sig p{\aa} et {\ae}stetisk og umiddelbart niveau. Den eksistentielle f{\ae}nomenologi repr{\ae}senterer en forst{\aa}else, som er v{\ae}sentlig forskellig fra andre positioner i kraft af en filosofisk, helhedsorienteret og social forst{\aa}else af mennesket. Den eksistentiel-f{\ae}nomenologisk inspirerede unders{\o}ger m{\aa} derfor starte med at tage livtag med grundl{\ae}ggende sp{\o}rgsm{\aa}l omkring menneskets erfaring, s{\aa}vel som omkring selve unders{\o}gelsesprocessen. Ved at kvalificere en undrende indstilling til det, der udspiller sig i et felt eller en arbejdssammenh{\ae}ng, underst{\o}ttes den kvalitative iagttager og unders{\o}ger i dennes str{\ae}ben mod at udvikle forst{\aa}else og helhedsfortolkninger af personen og dennes vanskeligheder. Kapitlet underst{\o}tter l{\ae}seren i at opbygge en personliggjort grundlagsteori via en erkendelsesrejse ud i eget professionelle arbejds- og hverdagsliv.",
author = "Casper Feilberg",
year = "2019",
language = "Dansk",
isbn = "978-87-7210-020-3",
series = "Skriftserie om eksistentiel f{\ae}nomenologi",
publisher = "Aalborg Universitetsforlag",
pages = "35--63",
editor = "Casper Feilberg and John Maul",
booktitle = "Kvalitative iagttagelser",

}

Feilberg, C 2019, Eksistentiel fænomenologi: filosofisk grundlag for kvalitativ iagttagelse. i C Feilberg & J Maul (red), Kvalitative iagttagelser: at forstå, undersøge og udrede mennesker på et eksistentiel-fænomenologisk grundlag. Aalborg Universitetsforlag, Aalborg, Skriftserie om eksistentiel fænomenologi, s. 35-63.

Eksistentiel fænomenologi : filosofisk grundlag for kvalitativ iagttagelse. / Feilberg, Casper.

Kvalitative iagttagelser: at forstå, undersøge og udrede mennesker på et eksistentiel-fænomenologisk grundlag. red. / Casper Feilberg; John Maul. Aalborg : Aalborg Universitetsforlag, 2019. s. 35-63 (Skriftserie om eksistentiel fænomenologi).

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/konference proceedingBidrag til bog/antologiForskningpeer review

TY - CHAP

T1 - Eksistentiel fænomenologi

T2 - filosofisk grundlag for kvalitativ iagttagelse

AU - Feilberg, Casper

PY - 2019

Y1 - 2019

N2 - Det er den kvalitative iagttager og undersøgers intention at arbejde frem mod den bedste forståelse af medmennesket og dennes problemstillinger på en helhedsorienteret måde. I denne proces trækkes på teori, erfaringer og umiddelbare oplevelser af mødet med den anden. I dette kapitel præsenteres en måde at forstå det, der sker i praksis via teori og filosofi. Den eksistentielle fænomenologi tilbyder en forståelse af, at den kvalitative iagttagers erfaringer og oplevelser kan være inspireret af former for mening, som udspiller sig på et æstetisk og umiddelbart niveau. Den eksistentielle fænomenologi repræsenterer en forståelse, som er væsentlig forskellig fra andre positioner i kraft af en filosofisk, helhedsorienteret og social forståelse af mennesket. Den eksistentiel-fænomenologisk inspirerede undersøger må derfor starte med at tage livtag med grundlæggende spørgsmål omkring menneskets erfaring, såvel som omkring selve undersøgelsesprocessen. Ved at kvalificere en undrende indstilling til det, der udspiller sig i et felt eller en arbejdssammenhæng, understøttes den kvalitative iagttager og undersøger i dennes stræben mod at udvikle forståelse og helhedsfortolkninger af personen og dennes vanskeligheder. Kapitlet understøtter læseren i at opbygge en personliggjort grundlagsteori via en erkendelsesrejse ud i eget professionelle arbejds- og hverdagsliv.

AB - Det er den kvalitative iagttager og undersøgers intention at arbejde frem mod den bedste forståelse af medmennesket og dennes problemstillinger på en helhedsorienteret måde. I denne proces trækkes på teori, erfaringer og umiddelbare oplevelser af mødet med den anden. I dette kapitel præsenteres en måde at forstå det, der sker i praksis via teori og filosofi. Den eksistentielle fænomenologi tilbyder en forståelse af, at den kvalitative iagttagers erfaringer og oplevelser kan være inspireret af former for mening, som udspiller sig på et æstetisk og umiddelbart niveau. Den eksistentielle fænomenologi repræsenterer en forståelse, som er væsentlig forskellig fra andre positioner i kraft af en filosofisk, helhedsorienteret og social forståelse af mennesket. Den eksistentiel-fænomenologisk inspirerede undersøger må derfor starte med at tage livtag med grundlæggende spørgsmål omkring menneskets erfaring, såvel som omkring selve undersøgelsesprocessen. Ved at kvalificere en undrende indstilling til det, der udspiller sig i et felt eller en arbejdssammenhæng, understøttes den kvalitative iagttager og undersøger i dennes stræben mod at udvikle forståelse og helhedsfortolkninger af personen og dennes vanskeligheder. Kapitlet understøtter læseren i at opbygge en personliggjort grundlagsteori via en erkendelsesrejse ud i eget professionelle arbejds- og hverdagsliv.

UR - https://aauforlag.dk/shop/boeger/kvalitative-iagttagelser.aspx

M3 - Bidrag til bog/antologi

SN - 978-87-7210-020-3

T3 - Skriftserie om eksistentiel fænomenologi

SP - 35

EP - 63

BT - Kvalitative iagttagelser

A2 - Feilberg, Casper

A2 - Maul, John

PB - Aalborg Universitetsforlag

CY - Aalborg

ER -

Feilberg C. Eksistentiel fænomenologi: filosofisk grundlag for kvalitativ iagttagelse. I Feilberg C, Maul J, red., Kvalitative iagttagelser: at forstå, undersøge og udrede mennesker på et eksistentiel-fænomenologisk grundlag. Aalborg: Aalborg Universitetsforlag. 2019. s. 35-63. (Skriftserie om eksistentiel fænomenologi).