Empowerment og aktionsforskning

Annette Bilfeldt, Michael Søgaard Jørgensen, John Andersen

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/konference proceedingBidrag til bog/antologiForskningpeer review

Abstrakt

Kapitlet handler om, hvordan aktionsforskning forstået som kobling mellem (1) kritisk teori/samfundsdiagnose, (2) demokratisk vidensopbygning og (3) facilitering af konkrete forandringsprocesser blev anvendt i tre forskellige innovationsprojekter, der fandt sted hhv. på et plejehjem, i et medborgercenter og inden for bæredygtigt boligbyggeri.
Kapitlet starter med en introduktion til kritisk aktionsforskning og det historiske teorigrundlag, som denne tradition er udviklet på baggrund af. Endvidere diskuteres koblingen mellem aktionsforskning og empowermentperspektivet og nogle af de erfaringer, der kan drages på baggrund af projekterne. Derefter gives eksempler på den konkrete tilrettelæggelse, projektdesign og gennemførelse af de tre aktionsforskningsprojekter. Det vises, hvordan kritisk aktionsforskning, ved at facilitere sociale eksperimenter, kan fremme en samfundsmæssig dagsorden, der lægger vægt på sociale, tillidsorienterede og miljømæssige prioriteringer.
OriginalsprogDansk
TitelRefleksiv Praksis : Forskning i forandring
RedaktørerAnnette Bilfeldt, Jørgen Bloch-Poulsen, Tom Børsen, Marie Louise Gammelby, Karin Højbjerg, Alice Juel Jacobsen
Antal sider24
Vol/bind1
UdgivelsesstedAalborg
ForlagAalborg Universitetsforlag
Publikationsdato2012
Udgave1
Sider129-153
Kapitel7
ISBN (Elektronisk)978-87-7112-070-7
StatusUdgivet - 2012
NavnSerie om Lærings-, forandrings- og organisationsudviklingsprocesser/Series in Transformational Studies
ISSN2245-7569

Citationsformater