Energieffektiv renovering af skoler: Dagslys, naturlig ventilation og naturlige materialer. Resultater fra en pilotundersøgelse NOTECH løsning vs. mekanisk ventilation

Carlo Volf, Klaus Martiny, Mathias Andersen, Bodil E Pallesen, Jakob Markvart, Kjeld Johnsen

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportForskning

Abstract

Dette projekt udvikler og tester en ny behovsstyret indeklimaløsning, kaldet
NOTECH, baseret på naturlig ventilation og naturlige materialer. I projektet
undersøges NOTECH løsningens indvirkning på indeklima og energiforbrug i
en grundskoleklasse. I undersøgelsen sammenlignes et klasselokale med NOTECH systemet med et andet klasselokale med en konventionel løsning, baseret på mekanisk ventilation. NOTECH systemet integrerer lys, luft og lyd og udvikler særlige filtre i ålegræs, kombineret med solskorstene og særligt højtransmittante glastyper, i en ny behovstyret løsning, baseret på naturlig ventilation.

Ålegræs (Zostera Marina) kan lagre CO2 fra atmosfæren i flerårige planter, der efterfølgende aflejres og bindes i sedimenter, hvorved CO2 kan oplagres i hundredvis af år. Mindre, overskydende mængder af ålegræs skyller i land langs de danske kyster hvert år. Disse materialer anvendes i projektet her som isoleringsog filtermateriale i NOTECH systemet. Fordi ålegræs har et naturligt saltindhold virker det samtidigt brandhæmmende. Alt i alt betyder disse egenskaber, at ålegræs har et stort potentiale indenfor byggeriet, særligt når det gælder indeklima og indlejret CO2 i byggematerialer.

Resultaterne af projektet peger på, at mekanisk ventilation ikke altid behøver at
være den mest bæredygtige løsning og, at der findes andre veje, når det gælder
et godt indeklima på skoler. Overordnet viser resultaterne at både det behovstyrede, naturlige ventilationssystem NOTECH og det mekaniske ventilationssystem, ved en belastning på 16 elever og 1-2 undervisere, kan opnå generelt tilfredsstillende CO2-niveauer på under 1000 ppm, indendørs komforttemperaturer, relativ luftfugtighed og støjniveauer.

Når det gælder elevernes sundhed, trivsel koncentration og læring, viser de kvantitative resultater, at eleverne oplever mere støj udefra ved NOTECH løsningen end ved den mekaniske løsning (p=0.03). Resultaterne viser også at elevernes søvn er bedre ved NOTECH løsningen, sammenlignet med den mekaniske løsning (p=0.007).

Resultaterne af projektet viser store forskelle imellem de to systemer når det
gælder samlede installationsomkostninger og estimerede driftsomkostninger
til elektricitet, opvarmning og vedligeholdelse. Disse omkostninger viser sig, at
være markant lavere for NOTECH løsningen, og udgør kun omkring 35 % af det
mekaniske ventilationssystem. Endelig viser resultaterne, at NOTECH løsningen
giver mindre CO2-belastning for indlejrede byggematerialer, og derved reducerer det samlede CO2-aftryk med 95 % sammenlignet med den mekaniske ventilationsløsning.
OriginalsprogDansk
ForlagEnergistyrelsen
Antal sider28
StatusUdgivet - dec. 2020

Citationsformater