TidsskriftOekonomi og Politik
StatusUdgivet - dec. 2018

@article{0d51704afea14c4caa156b11ac1b2d2c,
title = "Er det regionale niveau relevant for erhvervspolitikken?",
abstract = "Siden 1990erne er der kommet et stigende fokus blandt internationale forskere og politikud{\o}vere p{\aa} regionalpolitikkens rolle og potentialer i f.t. at fremme v{\ae}kst, institutionel forandring og erhvervsudvikling. Der er imidlertid ikke nogen entydig konsensus omkring hvilken rolle regioner kan og skal spille. Denne artikel udfolder to teoretisk funderede rationaler for at bedrive erhvervspolitik i en dansk kontekst: et traditionelt {\o}konomisk rationale baseret p{\aa} markedsfejl som den prim{\ae}re begrundelse for intervention, og et systemisk rationale, hvor m{\aa}let med politiske interventioner er at afhj{\ae}lpe systemfejl. Artiklen diskuterer hvordan disse rationaler har betydning for hvorvidt politik b{\o}r bedrives regionalt. Der fokuseres p{\aa} innovationspolitik som repr{\ae}sentant for den samlede erhvervsfremmeindsats.Vi anf{\o}rer, at det systemiske perspektiv i et vist omfang gradvist har vundet geh{\o}r, men er langt fra at dominere t{\ae}nkningen i det politiske system. Vi identificerer desuden tiltag i dansk erhvervspolitik, der begr{\ae}nser regioners rolle betydeligt.",
author = "Christensen, {Jesper Lindgaard} and Ina Drejer",
year = "2018",
month = "12",
volume = "91",
pages = "64--75",
journal = "Oekonomi og Politik",
issn = "0030-1906",
publisher = "Dj{\o}f Forlag",
number = "4",

Er det regionale niveau relevant for erhvervspolitikken? / Christensen, Jesper Lindgaard; Drejer, Ina.

I: Oekonomi og Politik, Bind 91, Nr. 4, 12.2018, s. 64-75.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Er det regionale niveau relevant for erhvervspolitikken?

AU - Christensen, Jesper Lindgaard

AU - Drejer, Ina

PY - 2018/12

Y1 - 2018/12

N2 - Siden 1990erne er der kommet et stigende fokus blandt internationale forskere og politikudøvere på regionalpolitikkens rolle og potentialer i f.t. at fremme vækst, institutionel forandring og erhvervsudvikling. Der er imidlertid ikke nogen entydig konsensus omkring hvilken rolle regioner kan og skal spille. Denne artikel udfolder to teoretisk funderede rationaler for at bedrive erhvervspolitik i en dansk kontekst: et traditionelt økonomisk rationale baseret på markedsfejl som den primære begrundelse for intervention, og et systemisk rationale, hvor målet med politiske interventioner er at afhjælpe systemfejl. Artiklen diskuterer hvordan disse rationaler har betydning for hvorvidt politik bør bedrives regionalt. Der fokuseres på innovationspolitik som repræsentant for den samlede erhvervsfremmeindsats.Vi anfører, at det systemiske perspektiv i et vist omfang gradvist har vundet gehør, men er langt fra at dominere tænkningen i det politiske system. Vi identificerer desuden tiltag i dansk erhvervspolitik, der begrænser regioners rolle betydeligt.

AB - Siden 1990erne er der kommet et stigende fokus blandt internationale forskere og politikudøvere på regionalpolitikkens rolle og potentialer i f.t. at fremme vækst, institutionel forandring og erhvervsudvikling. Der er imidlertid ikke nogen entydig konsensus omkring hvilken rolle regioner kan og skal spille. Denne artikel udfolder to teoretisk funderede rationaler for at bedrive erhvervspolitik i en dansk kontekst: et traditionelt økonomisk rationale baseret på markedsfejl som den primære begrundelse for intervention, og et systemisk rationale, hvor målet med politiske interventioner er at afhjælpe systemfejl. Artiklen diskuterer hvordan disse rationaler har betydning for hvorvidt politik bør bedrives regionalt. Der fokuseres på innovationspolitik som repræsentant for den samlede erhvervsfremmeindsats.Vi anfører, at det systemiske perspektiv i et vist omfang gradvist har vundet gehør, men er langt fra at dominere tænkningen i det politiske system. Vi identificerer desuden tiltag i dansk erhvervspolitik, der begrænser regioners rolle betydeligt.

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 91