Er det regionale niveau relevant for erhvervspolitikken?

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Abstrakt

Siden 1990erne er der kommet et stigende fokus blandt internationale forskere og politikudøvere på regionalpolitikkens rolle og potentialer i f.t. at fremme vækst, institutionel forandring og erhvervsudvikling. Der er imidlertid ikke nogen entydig konsensus omkring hvilken rolle regioner kan og skal spille.

Denne artikel udfolder to teoretisk funderede rationaler for at bedrive erhvervspolitik i en dansk kontekst: et traditionelt økonomisk rationale baseret på markedsfejl som den primære begrundelse for intervention, og et systemisk rationale, hvor målet med politiske interventioner er at afhjælpe systemfejl. Artiklen diskuterer hvordan disse rationaler har betydning for hvorvidt politik bør bedrives regionalt. Der fokuseres på innovationspolitik som repræsentant for den samlede erhvervsfremmeindsats.

Vi anfører, at det systemiske perspektiv i et vist omfang gradvist har vundet gehør, men er langt fra at dominere tænkningen i det politiske system. Vi identificerer desuden tiltag i dansk erhvervspolitik, der begrænser regioners rolle betydeligt.
OriginalsprogDansk
TidsskriftOekonomi og Politik
Vol/bind91
Udgave nummer4
Sider (fra-til)64-75
Antal sider12
ISSN0030-1906
StatusUdgivet - dec. 2018

Citationsformater