Essentielle betragtninger omkring beslutninger

Publikation: AndetUdgivelser på nettet - Net-publikationForskning

Resumé

Nærværende artikel er refleksioner over den organisatoriske beslutningsproces, som problematiseres med udgangspunkt i den menneskelige logiks subjektive karakter. Organisatoriske beslutningsprocesser er et centralt, men egentligt negligeret fænomen i organisationer. De aktører, som konstituerer og udgør organisationer, træffer i deres handlinger i en dynamiskverden, uafbrudt valg af mere eller mindre afgørende karakter. Derfor spiller beslutningsprocessernes udfald en fundamental rolle for organisationens virkelighed. Alligevel sker de fleste beslutninger nærmest tilfældigt med en indædt tro på den menneskelige rationelle logik. Beslutningsprocessen gøres ofte til en afgrænset handling i organisationen, hvilket betyder, at når der skal besluttes, tages handlingen ud af praksis og over i en formaliseret proces, hvor videns skabelse går forud for løsningen, og hvor det handler om at opnå enighed om en dermed urørlig og på forhånd fundet sandhed. Beslutningen skaber således i den udadtil forhandlede enighed en sandhedskonstellation og bevirker et nærmest selvopretholdende paradigme.
OriginalsprogDansk
Publikationsdato2015
StatusUdgivet - 2015

Emneord

  • Logik
  • Beslutninger
  • fænomenologi
  • Rationalitet
  • Viden
  • Organisatorisk Læring

Citer dette

@misc{ed8087907a74475bb61e5374bbc16ad3,
title = "Essentielle betragtninger omkring beslutninger",
abstract = "N{\ae}rv{\ae}rende artikel er refleksioner over den organisatoriske beslutningsproces, som problematiseres med udgangspunkt i den menneskelige logiks subjektive karakter. Organisatoriske beslutningsprocesser er et centralt, men egentligt negligeret f{\ae}nomen i organisationer. De akt{\o}rer, som konstituerer og udg{\o}r organisationer, tr{\ae}ffer i deres handlinger i en dynamiskverden, uafbrudt valg af mere eller mindre afg{\o}rende karakter. Derfor spiller beslutningsprocessernes udfald en fundamental rolle for organisationens virkelighed. Alligevel sker de fleste beslutninger n{\ae}rmest tilf{\ae}ldigt med en ind{\ae}dt tro p{\aa} den menneskelige rationelle logik. Beslutningsprocessen g{\o}res ofte til en afgr{\ae}nset handling i organisationen, hvilket betyder, at n{\aa}r der skal besluttes, tages handlingen ud af praksis og over i en formaliseret proces, hvor videns skabelse g{\aa}r forud for l{\o}sningen, og hvor det handler om at opn{\aa} enighed om en dermed ur{\o}rlig og p{\aa} forh{\aa}nd fundet sandhed. Beslutningen skaber s{\aa}ledes i den udadtil forhandlede enighed en sandhedskonstellation og bevirker et n{\ae}rmest selvopretholdende paradigme.",
keywords = "Logik, Beslutninger, f{\ae}nomenologi, Rationalitet, Viden, Organisatorisk L{\ae}ring",
author = "Rasmus Lindgaard",
year = "2015",
language = "Dansk",
type = "Other",

}

Essentielle betragtninger omkring beslutninger. / Lindgaard, Rasmus.

2015, .

Publikation: AndetUdgivelser på nettet - Net-publikationForskning

TY - ICOMM

T1 - Essentielle betragtninger omkring beslutninger

AU - Lindgaard, Rasmus

PY - 2015

Y1 - 2015

N2 - Nærværende artikel er refleksioner over den organisatoriske beslutningsproces, som problematiseres med udgangspunkt i den menneskelige logiks subjektive karakter. Organisatoriske beslutningsprocesser er et centralt, men egentligt negligeret fænomen i organisationer. De aktører, som konstituerer og udgør organisationer, træffer i deres handlinger i en dynamiskverden, uafbrudt valg af mere eller mindre afgørende karakter. Derfor spiller beslutningsprocessernes udfald en fundamental rolle for organisationens virkelighed. Alligevel sker de fleste beslutninger nærmest tilfældigt med en indædt tro på den menneskelige rationelle logik. Beslutningsprocessen gøres ofte til en afgrænset handling i organisationen, hvilket betyder, at når der skal besluttes, tages handlingen ud af praksis og over i en formaliseret proces, hvor videns skabelse går forud for løsningen, og hvor det handler om at opnå enighed om en dermed urørlig og på forhånd fundet sandhed. Beslutningen skaber således i den udadtil forhandlede enighed en sandhedskonstellation og bevirker et nærmest selvopretholdende paradigme.

AB - Nærværende artikel er refleksioner over den organisatoriske beslutningsproces, som problematiseres med udgangspunkt i den menneskelige logiks subjektive karakter. Organisatoriske beslutningsprocesser er et centralt, men egentligt negligeret fænomen i organisationer. De aktører, som konstituerer og udgør organisationer, træffer i deres handlinger i en dynamiskverden, uafbrudt valg af mere eller mindre afgørende karakter. Derfor spiller beslutningsprocessernes udfald en fundamental rolle for organisationens virkelighed. Alligevel sker de fleste beslutninger nærmest tilfældigt med en indædt tro på den menneskelige rationelle logik. Beslutningsprocessen gøres ofte til en afgrænset handling i organisationen, hvilket betyder, at når der skal besluttes, tages handlingen ud af praksis og over i en formaliseret proces, hvor videns skabelse går forud for løsningen, og hvor det handler om at opnå enighed om en dermed urørlig og på forhånd fundet sandhed. Beslutningen skaber således i den udadtil forhandlede enighed en sandhedskonstellation og bevirker et nærmest selvopretholdende paradigme.

KW - Logik

KW - Beslutninger

KW - fænomenologi

KW - Rationalitet

KW - Viden

KW - Organisatorisk Læring

M3 - Udgivelser på nettet - Net-publikation

ER -