Experimental improvisation practise and notation 1945-1999. An annotated bibliography (2002f). Pdf edition. 2019.

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogForskning

1103 Downloads (Pure)

Abstrakt

Se tillige addenda: Experimental improvisation practise and notation. Addenda 2002- : Pdf edition.

Dette er et forsøg på at foretage en bred og omfattende kortlægning af eksisterende materiale om eksperimenterende improvisationspraksis, hvoraf den overvældende majoritet er i trykt form. Den bibliografiske forskning har fundet sted over en årrække, og metoderne samt hvad der er foretaget er der gjort rede for i hver kategori. Afhandlingen behandler udgivelser og citeringer af åbne kompositioner og skrifter relateret til disse - såvel som skrifter relateret til fri improvisation. Bibliografien omfatter mere end 670 poster hvoraf de fleste er annoterede, heraf en del med resuméer af deres indhold. Før "Appendix section" med de bibliografiske oplysninger er der en "Text section" som giver generelle kommentarer til alle kategorierne og deres underdelinger.

Under overskriften "Variable works and aural scores. Editions or published?" er der lister over udgivne danske værker, lyttepartiturer, antologier og en liste over relevante komponister (såvel danske som internationalt). Listen over komponister blev tilrettelagt som en strategisk måde hvorpå et så omfattende materiale som muligt kunne inddrages, samtidig med at vilkårligheden ved kun at kunne opregne en brøkdel af det omfattende materiale kunne undgås. Kortlægningen forfølges videre i lister over materiale, der ikke er udgivet selvstændigt men på anden vis - såvel in extenso som delvis, og i en liste over upubliceret materiale, som eksemplificerer nogle værker af danske komponister, som alligevel er væsentlige og til dels indflydelsesrige. - Disse lister danner grundlag for en diskussion af udgivelsespolitik på dette område og det upublicerede materiales rolle.

Under overskriften "Writings" findes det største antal poster. Kategorien "Notation" afdækker, at der findes flere tilgange til emnet: såvel skrifter relateret til musikhistorie og til beskrivelse af værker, som kataloger over notations-symboler. Dette formodes at afspejle en konflikt mellem traditionel og eksperimenterende kompositionspraksis, idet de skrifter der bibeholder referencer til hele værker og til historien ses som repræsenterende de innovative bestræbelser. - Kategorien af pædagogisk materiale med underdelinger handler om målgrupper i alle aldre.

En central kategori inden for "Writings", "Writings on improvised music", har mere end 265 poster. Såvel i artikler som i bøger søger et antal skrifter at overskue forskellige dele af området, sigtende efter et generelt perspektiv. Tidsskrifter der særligt beskæftiger sig med fri improvisation er værdifulde ressourcer, , sammen med de mere generelle tidsskrifter der kun mere lejlighedsvist beskæftiger sig med emnet. Foruden den mere generelle sub-kategori nævnt ovenfor er der en til som går mere i detaljer med "Documentation, report and discussion concerning specific improvisors, groups, works, events, tendencies."

Angående åben komposition følger herefter afdelinger om udvalgte komponister af betydning herfor: Stockhausen, Zorn, Brown og Wolff. Afdelingen om Brown fokuserer snævert på et udvalgt, grafisk noteret værk med verbale anvisninger, December 52, og dets opførelseshistorie.

Angående fri improvisation kunne nogle emner skilles ud i egne underkategorier. "General philosophy, aesthetics, music theory and music analysis" dokumenterer mangfoldighed og et stort antal skrifter. En sub-kategori om denne særlige musikforms psykologi præsenteres også, og kategorien "Writings on improvised music" slutter med "Miscellaneous writings" som ofte handler om blandede emner, som kan inkludere de ovenfor nævnte samt andre.

Øvrige kategorier inkluderer en som beskriver "General accounts of music history, dealing thoroughly with themes concerning new improvisation forms and/or improvisation", bibliografi, en liste over "Exhibitions of new notations and their catalogues" og, med mindre omfattende sigte, det tilgrænsende område musikterapi og udvalgte optagelser. Endelig er der en kompakt liste over udvalgt, anbefalet litteratur.
OriginalsprogEngelsk
ForlagIntuitive Music Homepage
StatusUdgivet - 2015

Note vedr. afhandling

The HTML edition stated below the document link is the most frequently updated version. From there you may also subscribe to a newsletter.

Emneord

  • bibliografi
  • fri improvisation
  • notation (musik)
  • grafisk notation (musik)
  • eksperimenterende musik
  • åbent værk
  • musikhistorie
  • musikæstetik
  • musikfilosofi

Fingeraftryk

Dyk ned i forskningsemnerne om 'Experimental improvisation practise and notation 1945-1999. An annotated bibliography (2002f). Pdf edition. 2019.'. Sammen danner de et unikt fingeraftryk.

Citationsformater