Forskning i musikintervention: Smertebehandling i forbindelse med operation

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

3999 Downloads (Pure)

Resumé

For patienter i somatisk behandling kan musikinterventioner i form af henholdsvis Musikmedicin og Musikterapi have en gavnlig virkning. Musikmedicin refererer til anvendelsen af musik – typisk særligt udvalgt indspillet musik – i forbindelse med medicinsk og kirurgisk behandling og administreret af sundhedsfagligt personale. Musikterapi i somatik involverer en uddannet musikterapeut, der udvælger og sammensætter musik og ofte arbejder direkte med patienten, i et tæt samarbejde med det øvrige personale. Relationen mellem patient og musikterapeut er en væsentlig faktor i musikterapi, både før og efter operationen. I forhold til smertebehandling viser forskningen, at begge interventionsformer er effektive, men musikterapeutiske interventioner er generelt mere effektive end musikmedicinske interventioner. I forbindelse med operationer, hvor musikterapi ikke er mulig, viser de undersøgelser, som vedrører musikmedicinske interventioner dog signifikant positiv effekt på patienternes smerteoplevelse. Cochrane reviews dokumenterer, at musikinterventioner kan reducere intensiteten af smerteoplevelsen, og at brugen af smertestillende medicin (fx morfin) kan reduceres med op til 50%, når patienter lytter til musik, sammenlignet med patienter, som får standardbehandling uden musik. Selvom større kvantitative undersøgelser kun dokumenterer lille generel effekt af musikinterventioner i forbindelse med operation, kan brugen af musik have stor betydning for den enkelte patients oplevelse af smerte og af indlæggelsesforløbet. Musikinterventioner kan bl.a. hjælpe patienter med at håndtere smerte, ubehag og evt. angst forbundet med de fremmede omgivelser. Ved operationer, hvor patienten er ved bevidsthed, kan musiklytning hjælpe denne til at rette opmærksomheden mod noget andet end smerten og/eller de mekaniske lyde, der ofte optræder ved operationen og som i sig selv kan fremkalde angst eller forstærke oplevelsen af smerte.
OriginalsprogDansk
TidsskriftDansk Musikterapi
Vol/bind9
Udgave nummer1
Sider (fra-til)34-43
ISSN1603-8800
StatusUdgivet - 29 jun. 2012

Emneord

  • musikintervention
  • smertelindring
  • operation
  • afspænding

Citer dette

@article{e010822aea5d4802a38e77400405206e,
title = "Forskning i musikintervention: Smertebehandling i forbindelse med operation",
abstract = "For patienter i somatisk behandling kan musikinterventioner i form af henholdsvis Musikmedicin og Musikterapi have en gavnlig virkning. Musikmedicin refererer til anvendelsen af musik – typisk s{\ae}rligt udvalgt indspillet musik – i forbindelse med medicinsk og kirurgisk behandling og administreret af sundhedsfagligt personale. Musikterapi i somatik involverer en uddannet musikterapeut, der udv{\ae}lger og sammens{\ae}tter musik og ofte arbejder direkte med patienten, i et t{\ae}t samarbejde med det {\o}vrige personale. Relationen mellem patient og musikterapeut er en v{\ae}sentlig faktor i musikterapi, b{\aa}de f{\o}r og efter operationen. I forhold til smertebehandling viser forskningen, at begge interventionsformer er effektive, men musikterapeutiske interventioner er generelt mere effektive end musikmedicinske interventioner. I forbindelse med operationer, hvor musikterapi ikke er mulig, viser de unders{\o}gelser, som vedr{\o}rer musikmedicinske interventioner dog signifikant positiv effekt p{\aa} patienternes smerteoplevelse. Cochrane reviews dokumenterer, at musikinterventioner kan reducere intensiteten af smerteoplevelsen, og at brugen af smertestillende medicin (fx morfin) kan reduceres med op til 50{\%}, n{\aa}r patienter lytter til musik, sammenlignet med patienter, som f{\aa}r standardbehandling uden musik. Selvom st{\o}rre kvantitative unders{\o}gelser kun dokumenterer lille generel effekt af musikinterventioner i forbindelse med operation, kan brugen af musik have stor betydning for den enkelte patients oplevelse af smerte og af indl{\ae}ggelsesforl{\o}bet. Musikinterventioner kan bl.a. hj{\ae}lpe patienter med at h{\aa}ndtere smerte, ubehag og evt. angst forbundet med de fremmede omgivelser. Ved operationer, hvor patienten er ved bevidsthed, kan musiklytning hj{\ae}lpe denne til at rette opm{\ae}rksomheden mod noget andet end smerten og/eller de mekaniske lyde, der ofte optr{\ae}der ved operationen og som i sig selv kan fremkalde angst eller forst{\ae}rke oplevelsen af smerte.",
keywords = "musikintervention, smertelindring, operation, afsp{\ae}nding",
author = "Karin Schou and Bonde, {Lars Ole}",
year = "2012",
month = "6",
day = "29",
language = "Dansk",
volume = "9",
pages = "34--43",
journal = "Dansk Musikterapi",
issn = "1603-8800",
number = "1",

}

Forskning i musikintervention : Smertebehandling i forbindelse med operation. / Schou, Karin; Bonde, Lars Ole.

I: Dansk Musikterapi, Bind 9, Nr. 1, 29.06.2012, s. 34-43.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Forskning i musikintervention

T2 - Smertebehandling i forbindelse med operation

AU - Schou, Karin

AU - Bonde, Lars Ole

PY - 2012/6/29

Y1 - 2012/6/29

N2 - For patienter i somatisk behandling kan musikinterventioner i form af henholdsvis Musikmedicin og Musikterapi have en gavnlig virkning. Musikmedicin refererer til anvendelsen af musik – typisk særligt udvalgt indspillet musik – i forbindelse med medicinsk og kirurgisk behandling og administreret af sundhedsfagligt personale. Musikterapi i somatik involverer en uddannet musikterapeut, der udvælger og sammensætter musik og ofte arbejder direkte med patienten, i et tæt samarbejde med det øvrige personale. Relationen mellem patient og musikterapeut er en væsentlig faktor i musikterapi, både før og efter operationen. I forhold til smertebehandling viser forskningen, at begge interventionsformer er effektive, men musikterapeutiske interventioner er generelt mere effektive end musikmedicinske interventioner. I forbindelse med operationer, hvor musikterapi ikke er mulig, viser de undersøgelser, som vedrører musikmedicinske interventioner dog signifikant positiv effekt på patienternes smerteoplevelse. Cochrane reviews dokumenterer, at musikinterventioner kan reducere intensiteten af smerteoplevelsen, og at brugen af smertestillende medicin (fx morfin) kan reduceres med op til 50%, når patienter lytter til musik, sammenlignet med patienter, som får standardbehandling uden musik. Selvom større kvantitative undersøgelser kun dokumenterer lille generel effekt af musikinterventioner i forbindelse med operation, kan brugen af musik have stor betydning for den enkelte patients oplevelse af smerte og af indlæggelsesforløbet. Musikinterventioner kan bl.a. hjælpe patienter med at håndtere smerte, ubehag og evt. angst forbundet med de fremmede omgivelser. Ved operationer, hvor patienten er ved bevidsthed, kan musiklytning hjælpe denne til at rette opmærksomheden mod noget andet end smerten og/eller de mekaniske lyde, der ofte optræder ved operationen og som i sig selv kan fremkalde angst eller forstærke oplevelsen af smerte.

AB - For patienter i somatisk behandling kan musikinterventioner i form af henholdsvis Musikmedicin og Musikterapi have en gavnlig virkning. Musikmedicin refererer til anvendelsen af musik – typisk særligt udvalgt indspillet musik – i forbindelse med medicinsk og kirurgisk behandling og administreret af sundhedsfagligt personale. Musikterapi i somatik involverer en uddannet musikterapeut, der udvælger og sammensætter musik og ofte arbejder direkte med patienten, i et tæt samarbejde med det øvrige personale. Relationen mellem patient og musikterapeut er en væsentlig faktor i musikterapi, både før og efter operationen. I forhold til smertebehandling viser forskningen, at begge interventionsformer er effektive, men musikterapeutiske interventioner er generelt mere effektive end musikmedicinske interventioner. I forbindelse med operationer, hvor musikterapi ikke er mulig, viser de undersøgelser, som vedrører musikmedicinske interventioner dog signifikant positiv effekt på patienternes smerteoplevelse. Cochrane reviews dokumenterer, at musikinterventioner kan reducere intensiteten af smerteoplevelsen, og at brugen af smertestillende medicin (fx morfin) kan reduceres med op til 50%, når patienter lytter til musik, sammenlignet med patienter, som får standardbehandling uden musik. Selvom større kvantitative undersøgelser kun dokumenterer lille generel effekt af musikinterventioner i forbindelse med operation, kan brugen af musik have stor betydning for den enkelte patients oplevelse af smerte og af indlæggelsesforløbet. Musikinterventioner kan bl.a. hjælpe patienter med at håndtere smerte, ubehag og evt. angst forbundet med de fremmede omgivelser. Ved operationer, hvor patienten er ved bevidsthed, kan musiklytning hjælpe denne til at rette opmærksomheden mod noget andet end smerten og/eller de mekaniske lyde, der ofte optræder ved operationen og som i sig selv kan fremkalde angst eller forstærke oplevelsen af smerte.

KW - musikintervention

KW - smertelindring

KW - operation

KW - afspænding

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 9

SP - 34

EP - 43

JO - Dansk Musikterapi

JF - Dansk Musikterapi

SN - 1603-8800

IS - 1

ER -