Forskning og globalisering

En analyse af humanistiske forskeres publiceringspraksis 1992-2012

Lasse Gøhler Johansson, Jutta Maria Vikman, Andreas Jan Liljenstrøm, Simo Køppe

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/konference proceedingKonferenceabstrakt i proceedingForskningpeer review

Resumé

Nærværende artikel undersøger spørgsmålet om globalisering inden for forskningsverdenen, nærmere bestemt inden for den humanistiske forskning i Danmark. Globalisering er på sin vis ikke noget nyt i forskningsverdenen, og internationale videnskabelige foreninger, konferencer og tidsskrifter er lige så gamle som de videnskabelige fag. Den Europæiske Unions øgede aktivitet inden for forsknings- og uddannelsespolitik siden 1970erne har dog skabt nye betingelser for globalisering (eller rettere transnational regionalisering) inden for forskningsverdenen. Særligt Bologna-processen, Lissabon-strategien og den Europæiske Kommissions rammeprogrammer har ændret betingelserne for universitetsforskning og -uddannelse i Danmark og resten af Europa. Spørgsmålet er så, hvad det har af betydning for forskning inden for det humanistiske område. Sammenlignet med de medicinske, naturvidenskabelige og samfundsvidenskabelige fag har de humanistiske fag været relativt tæt knyttet til nationale territorier, først og fremmest på grund af deres rolle i konstruktionen af national identitet, kultur og sprog. I nærværende artikel benytter vi forskellige bibliografiske kilder til at undersøge transnational regionalisering inden for fag med tæt tilknytning til det nationale territorium. Vi diskuterer desuden betydningen af andre historiske processer, herunder ændringer i det internationale videnskabelige hierarki og det europæiske marked for andetsprog i løbet af det 20. århundrede.
OriginalsprogDansk
TitelDansk Sociologikongres 2018
Publikationsdato26 jan. 2018
StatusUdgivet - 26 jan. 2018
BegivenhedDansk Sociologikongres 2018: Fællesskaber, social sammenhængskraft og eksklusion i mangfoldige samfund - Syddansk Universitet, Esbjerg, Danmark
Varighed: 25 jan. 201826 jan. 2018
http://kongres2018.sociologi.dk/conference2018/index.php

Konference

KonferenceDansk Sociologikongres 2018
LokationSyddansk Universitet
LandDanmark
ByEsbjerg
Periode25/01/201826/01/2018
Internetadresse

Citer dette

Johansson, L. G., Vikman, J. M., Liljenstrøm, A. J., & Køppe, S. (2018). Forskning og globalisering: En analyse af humanistiske forskeres publiceringspraksis 1992-2012. I Dansk Sociologikongres 2018
Johansson, Lasse Gøhler ; Vikman, Jutta Maria ; Liljenstrøm, Andreas Jan ; Køppe, Simo. / Forskning og globalisering : En analyse af humanistiske forskeres publiceringspraksis 1992-2012. Dansk Sociologikongres 2018. 2018.
@inbook{50a9d815e69542d49ddc7c8adc086d62,
title = "Forskning og globalisering: En analyse af humanistiske forskeres publiceringspraksis 1992-2012",
abstract = "N{\ae}rv{\ae}rende artikel unders{\o}ger sp{\o}rgsm{\aa}let om globalisering inden for forskningsverdenen, n{\ae}rmere bestemt inden for den humanistiske forskning i Danmark. Globalisering er p{\aa} sin vis ikke noget nyt i forskningsverdenen, og internationale videnskabelige foreninger, konferencer og tidsskrifter er lige s{\aa} gamle som de videnskabelige fag. Den Europ{\ae}iske Unions {\o}gede aktivitet inden for forsknings- og uddannelsespolitik siden 1970erne har dog skabt nye betingelser for globalisering (eller rettere transnational regionalisering) inden for forskningsverdenen. S{\ae}rligt Bologna-processen, Lissabon-strategien og den Europ{\ae}iske Kommissions rammeprogrammer har {\ae}ndret betingelserne for universitetsforskning og -uddannelse i Danmark og resten af Europa. Sp{\o}rgsm{\aa}let er s{\aa}, hvad det har af betydning for forskning inden for det humanistiske omr{\aa}de. Sammenlignet med de medicinske, naturvidenskabelige og samfundsvidenskabelige fag har de humanistiske fag v{\ae}ret relativt t{\ae}t knyttet til nationale territorier, f{\o}rst og fremmest p{\aa} grund af deres rolle i konstruktionen af national identitet, kultur og sprog. I n{\ae}rv{\ae}rende artikel benytter vi forskellige bibliografiske kilder til at unders{\o}ge transnational regionalisering inden for fag med t{\ae}t tilknytning til det nationale territorium. Vi diskuterer desuden betydningen af andre historiske processer, herunder {\ae}ndringer i det internationale videnskabelige hierarki og det europ{\ae}iske marked for andetsprog i l{\o}bet af det 20. {\aa}rhundrede.",
author = "Johansson, {Lasse G{\o}hler} and Vikman, {Jutta Maria} and Liljenstr{\o}m, {Andreas Jan} and Simo K{\o}ppe",
year = "2018",
month = "1",
day = "26",
language = "Dansk",
booktitle = "Dansk Sociologikongres 2018",

}

Johansson, LG, Vikman, JM, Liljenstrøm, AJ & Køppe, S 2018, Forskning og globalisering: En analyse af humanistiske forskeres publiceringspraksis 1992-2012. i Dansk Sociologikongres 2018. Dansk Sociologikongres 2018, Esbjerg, Danmark, 25/01/2018.

Forskning og globalisering : En analyse af humanistiske forskeres publiceringspraksis 1992-2012. / Johansson, Lasse Gøhler; Vikman, Jutta Maria; Liljenstrøm, Andreas Jan; Køppe, Simo.

Dansk Sociologikongres 2018. 2018.

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/konference proceedingKonferenceabstrakt i proceedingForskningpeer review

TY - ABST

T1 - Forskning og globalisering

T2 - En analyse af humanistiske forskeres publiceringspraksis 1992-2012

AU - Johansson, Lasse Gøhler

AU - Vikman, Jutta Maria

AU - Liljenstrøm, Andreas Jan

AU - Køppe, Simo

PY - 2018/1/26

Y1 - 2018/1/26

N2 - Nærværende artikel undersøger spørgsmålet om globalisering inden for forskningsverdenen, nærmere bestemt inden for den humanistiske forskning i Danmark. Globalisering er på sin vis ikke noget nyt i forskningsverdenen, og internationale videnskabelige foreninger, konferencer og tidsskrifter er lige så gamle som de videnskabelige fag. Den Europæiske Unions øgede aktivitet inden for forsknings- og uddannelsespolitik siden 1970erne har dog skabt nye betingelser for globalisering (eller rettere transnational regionalisering) inden for forskningsverdenen. Særligt Bologna-processen, Lissabon-strategien og den Europæiske Kommissions rammeprogrammer har ændret betingelserne for universitetsforskning og -uddannelse i Danmark og resten af Europa. Spørgsmålet er så, hvad det har af betydning for forskning inden for det humanistiske område. Sammenlignet med de medicinske, naturvidenskabelige og samfundsvidenskabelige fag har de humanistiske fag været relativt tæt knyttet til nationale territorier, først og fremmest på grund af deres rolle i konstruktionen af national identitet, kultur og sprog. I nærværende artikel benytter vi forskellige bibliografiske kilder til at undersøge transnational regionalisering inden for fag med tæt tilknytning til det nationale territorium. Vi diskuterer desuden betydningen af andre historiske processer, herunder ændringer i det internationale videnskabelige hierarki og det europæiske marked for andetsprog i løbet af det 20. århundrede.

AB - Nærværende artikel undersøger spørgsmålet om globalisering inden for forskningsverdenen, nærmere bestemt inden for den humanistiske forskning i Danmark. Globalisering er på sin vis ikke noget nyt i forskningsverdenen, og internationale videnskabelige foreninger, konferencer og tidsskrifter er lige så gamle som de videnskabelige fag. Den Europæiske Unions øgede aktivitet inden for forsknings- og uddannelsespolitik siden 1970erne har dog skabt nye betingelser for globalisering (eller rettere transnational regionalisering) inden for forskningsverdenen. Særligt Bologna-processen, Lissabon-strategien og den Europæiske Kommissions rammeprogrammer har ændret betingelserne for universitetsforskning og -uddannelse i Danmark og resten af Europa. Spørgsmålet er så, hvad det har af betydning for forskning inden for det humanistiske område. Sammenlignet med de medicinske, naturvidenskabelige og samfundsvidenskabelige fag har de humanistiske fag været relativt tæt knyttet til nationale territorier, først og fremmest på grund af deres rolle i konstruktionen af national identitet, kultur og sprog. I nærværende artikel benytter vi forskellige bibliografiske kilder til at undersøge transnational regionalisering inden for fag med tæt tilknytning til det nationale territorium. Vi diskuterer desuden betydningen af andre historiske processer, herunder ændringer i det internationale videnskabelige hierarki og det europæiske marked for andetsprog i løbet af det 20. århundrede.

M3 - Konferenceabstrakt i proceeding

BT - Dansk Sociologikongres 2018

ER -

Johansson LG, Vikman JM, Liljenstrøm AJ, Køppe S. Forskning og globalisering: En analyse af humanistiske forskeres publiceringspraksis 1992-2012. I Dansk Sociologikongres 2018. 2018