Fremlæggelse af vores syn på menings- og undringsdreven innovation

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/konference proceedingBidrag til bog/antologiForskningpeer review

313 Downloads (Pure)

Resumé

I denne artikel ’slås tonen an’ ved at stille ind på den forundring, der oftest går forud for den mere filosofiske undren, og som knytter sig til en æstetisk transcendens-erfaring. Med idéhistorikeren Dorthe Jørgensen (Jørgensen, 2014) nuancerer vi, hvad det kan være for anelsesfulde og indfaldsprægede fornemmelser og erfaringer, som en undringsdreven innovator og entreprenør må have sans for, hvis han eller hun vil arbejde med radikal innovation på et eksistentielt, etisk og meningsgivende plan. Dernæst bringer vi den italienske innovationsforsker, Roberto Verganti i spil, for at tænke i forlængelse af hans hermeneutisk-inspirerede ’design- and meaning-driven innovation’. Vi argumenterer for, at hans’kritisk-hermeneutiske’ tilgang bør suppleres med en undrings-hermeneutisk tilgang (fra meningsdrevet til undringsdrevet innovation). Denne undringsdrevne innovationstænkning, der specifikt retter sig imod radikal og eksistentiel innovation inden for velfærdsprofessioner og –uddannelser, vil dernæst blive diskuteret og profileret i forhold til dagsaktuelle danske innovationstilgange, som vi ser dem hos Lotte Darsø og Lene Tanggaard. Endeligt relaterer vi også den undringsdrevne innovations- og entreprenørtilgang til ’design-drevne innovation’, som f.eks. den danske innovationsorganisation MindLab trækker på, her eksemplificeret af Liedtka og Ogilvies (Liedtka & Ogilvie, 2011) model for designdreven innovation.
OriginalsprogDansk
Titel'At innovere med hjertet': Undervisning i undringsdrevet innovation og entreprenørskab i professionsuddannelser. : Afrapportering fra et aktionsforskningsprojekt i VIA University College (2013-2015)
Antal sider38
ForlagVIA/Aalborg Universitet
Publikationsdato17 jan. 2017
Sider81-119
Kapitel4
AnsøgerVIA University College
ISBN (Elektronisk)978-87-996260-7-6
StatusUdgivet - 17 jan. 2017

Citer dette

Hansen, F. T., & Herholdt-Lomholdt, S. M. (2017). Fremlæggelse af vores syn på menings- og undringsdreven innovation. I 'At innovere med hjertet': Undervisning i undringsdrevet innovation og entreprenørskab i professionsuddannelser.: Afrapportering fra et aktionsforskningsprojekt i VIA University College (2013-2015) (s. 81-119). VIA/Aalborg Universitet.
Hansen, Finn Thorbjørn ; Herholdt-Lomholdt, Sine Maria. / Fremlæggelse af vores syn på menings- og undringsdreven innovation. 'At innovere med hjertet': Undervisning i undringsdrevet innovation og entreprenørskab i professionsuddannelser.: Afrapportering fra et aktionsforskningsprojekt i VIA University College (2013-2015). VIA/Aalborg Universitet, 2017. s. 81-119
@inbook{f520f2ca76c349e18135c6feaae10698,
title = "Freml{\ae}ggelse af vores syn p{\aa} menings- og undringsdreven innovation",
abstract = "I denne artikel ’sl{\aa}s tonen an’ ved at stille ind p{\aa} den forundring, der oftest g{\aa}r forud for den mere filosofiske undren, og som knytter sig til en {\ae}stetisk transcendens-erfaring. Med id{\'e}historikeren Dorthe J{\o}rgensen (J{\o}rgensen, 2014) nuancerer vi, hvad det kan v{\ae}re for anelsesfulde og indfaldspr{\ae}gede fornemmelser og erfaringer, som en undringsdreven innovator og entrepren{\o}r m{\aa} have sans for, hvis han eller hun vil arbejde med radikal innovation p{\aa} et eksistentielt, etisk og meningsgivende plan. Dern{\ae}st bringer vi den italienske innovationsforsker, Roberto Verganti i spil, for at t{\ae}nke i forl{\ae}ngelse af hans hermeneutisk-inspirerede ’design- and meaning-driven innovation’. Vi argumenterer for, at hans’kritisk-hermeneutiske’ tilgang b{\o}r suppleres med en undrings-hermeneutisk tilgang (fra meningsdrevet til undringsdrevet innovation). Denne undringsdrevne innovationst{\ae}nkning, der specifikt retter sig imod radikal og eksistentiel innovation inden for velf{\ae}rdsprofessioner og –uddannelser, vil dern{\ae}st blive diskuteret og profileret i forhold til dagsaktuelle danske innovationstilgange, som vi ser dem hos Lotte Dars{\o} og Lene Tanggaard. Endeligt relaterer vi ogs{\aa} den undringsdrevne innovations- og entrepren{\o}rtilgang til ’design-drevne innovation’, som f.eks. den danske innovationsorganisation MindLab tr{\ae}kker p{\aa}, her eksemplificeret af Liedtka og Ogilvies (Liedtka & Ogilvie, 2011) model for designdreven innovation.",
author = "Hansen, {Finn Thorbj{\o}rn} and Herholdt-Lomholdt, {Sine Maria}",
year = "2017",
month = "1",
day = "17",
language = "Dansk",
pages = "81--119",
booktitle = "'At innovere med hjertet': Undervisning i undringsdrevet innovation og entrepren{\o}rskab i professionsuddannelser.",
publisher = "VIA/Aalborg Universitet",

}

Hansen, FT & Herholdt-Lomholdt, SM 2017, Fremlæggelse af vores syn på menings- og undringsdreven innovation. i 'At innovere med hjertet': Undervisning i undringsdrevet innovation og entreprenørskab i professionsuddannelser.: Afrapportering fra et aktionsforskningsprojekt i VIA University College (2013-2015). VIA/Aalborg Universitet, s. 81-119.

Fremlæggelse af vores syn på menings- og undringsdreven innovation. / Hansen, Finn Thorbjørn; Herholdt-Lomholdt, Sine Maria.

'At innovere med hjertet': Undervisning i undringsdrevet innovation og entreprenørskab i professionsuddannelser.: Afrapportering fra et aktionsforskningsprojekt i VIA University College (2013-2015). VIA/Aalborg Universitet, 2017. s. 81-119.

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/konference proceedingBidrag til bog/antologiForskningpeer review

TY - CHAP

T1 - Fremlæggelse af vores syn på menings- og undringsdreven innovation

AU - Hansen, Finn Thorbjørn

AU - Herholdt-Lomholdt, Sine Maria

PY - 2017/1/17

Y1 - 2017/1/17

N2 - I denne artikel ’slås tonen an’ ved at stille ind på den forundring, der oftest går forud for den mere filosofiske undren, og som knytter sig til en æstetisk transcendens-erfaring. Med idéhistorikeren Dorthe Jørgensen (Jørgensen, 2014) nuancerer vi, hvad det kan være for anelsesfulde og indfaldsprægede fornemmelser og erfaringer, som en undringsdreven innovator og entreprenør må have sans for, hvis han eller hun vil arbejde med radikal innovation på et eksistentielt, etisk og meningsgivende plan. Dernæst bringer vi den italienske innovationsforsker, Roberto Verganti i spil, for at tænke i forlængelse af hans hermeneutisk-inspirerede ’design- and meaning-driven innovation’. Vi argumenterer for, at hans’kritisk-hermeneutiske’ tilgang bør suppleres med en undrings-hermeneutisk tilgang (fra meningsdrevet til undringsdrevet innovation). Denne undringsdrevne innovationstænkning, der specifikt retter sig imod radikal og eksistentiel innovation inden for velfærdsprofessioner og –uddannelser, vil dernæst blive diskuteret og profileret i forhold til dagsaktuelle danske innovationstilgange, som vi ser dem hos Lotte Darsø og Lene Tanggaard. Endeligt relaterer vi også den undringsdrevne innovations- og entreprenørtilgang til ’design-drevne innovation’, som f.eks. den danske innovationsorganisation MindLab trækker på, her eksemplificeret af Liedtka og Ogilvies (Liedtka & Ogilvie, 2011) model for designdreven innovation.

AB - I denne artikel ’slås tonen an’ ved at stille ind på den forundring, der oftest går forud for den mere filosofiske undren, og som knytter sig til en æstetisk transcendens-erfaring. Med idéhistorikeren Dorthe Jørgensen (Jørgensen, 2014) nuancerer vi, hvad det kan være for anelsesfulde og indfaldsprægede fornemmelser og erfaringer, som en undringsdreven innovator og entreprenør må have sans for, hvis han eller hun vil arbejde med radikal innovation på et eksistentielt, etisk og meningsgivende plan. Dernæst bringer vi den italienske innovationsforsker, Roberto Verganti i spil, for at tænke i forlængelse af hans hermeneutisk-inspirerede ’design- and meaning-driven innovation’. Vi argumenterer for, at hans’kritisk-hermeneutiske’ tilgang bør suppleres med en undrings-hermeneutisk tilgang (fra meningsdrevet til undringsdrevet innovation). Denne undringsdrevne innovationstænkning, der specifikt retter sig imod radikal og eksistentiel innovation inden for velfærdsprofessioner og –uddannelser, vil dernæst blive diskuteret og profileret i forhold til dagsaktuelle danske innovationstilgange, som vi ser dem hos Lotte Darsø og Lene Tanggaard. Endeligt relaterer vi også den undringsdrevne innovations- og entreprenørtilgang til ’design-drevne innovation’, som f.eks. den danske innovationsorganisation MindLab trækker på, her eksemplificeret af Liedtka og Ogilvies (Liedtka & Ogilvie, 2011) model for designdreven innovation.

M3 - Bidrag til bog/antologi

SP - 81

EP - 119

BT - 'At innovere med hjertet': Undervisning i undringsdrevet innovation og entreprenørskab i professionsuddannelser.

PB - VIA/Aalborg Universitet

ER -

Hansen FT, Herholdt-Lomholdt SM. Fremlæggelse af vores syn på menings- og undringsdreven innovation. I 'At innovere med hjertet': Undervisning i undringsdrevet innovation og entreprenørskab i professionsuddannelser.: Afrapportering fra et aktionsforskningsprojekt i VIA University College (2013-2015). VIA/Aalborg Universitet. 2017. s. 81-119