Fremtiden skal planlægges

Michael Søgaard Jørgensen, Mette Weinreich Hansen, Anne Mette Sonne Andersen, Hanne Harmsen, Birger Boutrup Jensen

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Abstract

Artiklen præsenterer tre forskellige scenarier for fødevaresektorens udvikling udviklet som del af et FØTEK-projekt. Scenarierne bygger på nogle værdier og på forstærkning af bestemte tendenser i den nuværende udvikling. Tilsammen beskriver disse tre scenarier nogle tendenser, der lige nu søger at ”sætte dagsordenen” i fødevaresektoren nationalt og internationalt. Scenarie 1 (”Naturen i højsædet”) beskriver en udvikling hen mod økologisk fødevareproduktion som dominerende produktionsform, hvor et ønske om at beskytte naturen og om sundhed gennem alsidig kost sammen med skepsis over for genteknologi er de dominerende drivkræfter. Scenarie 2 (”Sund gennem teknologi”) beskriver en udvikling, hvor funktionelle fødevarer og genmodificerede fødevarer dominerer og fremmer en tro på at sundhed opnås gennem at de enkelte fødevarer er sunde ved at være blevet beriget. Scenarie 3 (”Økonomien sætter dagsordenen”) beskriver en udvikling hvor internationaliseringen i fødevareindustrien og dagligvarehandlen fører til en skærpet priskonkurrence og hvor kvalitetsfødevarer og økologiske fødevarer er en nicheproduktion. Artiklen diskuteter endvidere den fremtidige udvikling for den danske fødevaresektor i 'farvandet' mellem påvirkning og tilpasning.
OriginalsprogDansk
TidsskriftPlus Proces
Vol/bind7
Sider (fra-til)4-7
ISSN0902-5057
StatusUdgivet - 2001
Udgivet eksterntJa

Citationsformater