Giddens økonomiforståelse

imellem økonomisk dogmatik og sociologisk inspireret nytænkning

Publikation: Working paperForskning

166 Downloads (Pure)

Udgivelses stedAalborg
UdgiverCentre for Comparative Welfare Studies, Institut for Økonomi, Politik og Forvaltning, Aalborg Universitet
ISBN (Elektronisk)978-87-92174-77-2
StatusUdgivet - 2009

Bibliografisk note

Er submitted til et tidsskrift

Madsen, P. T. (2009). Giddens økonomiforståelse: imellem økonomisk dogmatik og sociologisk inspireret nytænkning. Aalborg: Centre for Comparative Welfare Studies, Institut for Økonomi, Politik og Forvaltning, Aalborg Universitet.
Madsen, Poul Thøis. / Giddens økonomiforståelse : imellem økonomisk dogmatik og sociologisk inspireret nytænkning. Aalborg : Centre for Comparative Welfare Studies, Institut for Økonomi, Politik og Forvaltning, Aalborg Universitet, 2009.
@techreport{5c376bb06b8211de9003000ea68e967b,
title = "Giddens {\o}konomiforst{\aa}else: imellem {\o}konomisk dogmatik og sociologisk inspireret nyt{\ae}nkning",
abstract = "For at formulere et teoretisk fundament for den tredje vej har Giddens har sat sig ind i de dele af nyere {\o}konomisk teori, der har inspireret til at revidere mange af de {\o}konomiske forestillinger, som Labour oprindeligt byggede p{\aa}. En del af revisionen er i Giddens’ for-mulering en betingelsesl{\o}s tilslutning til nyliberale m{\ae}rkesager: finanspolitikkens impotens, kraftige udbudseffekter af skattelettelser og en betoning af arbejdsmarkedets ansvar for ledigheden. Det er derfor helt uklart, hvad en {\o}konomi g{\o}r, n{\aa}r eftersp{\o}rgslen svigter som i den nuv{\ae}rende krise – andet end at vente og h{\aa}be p{\aa} markedets selvregulerende kr{\ae}fter. P{\aa} centrale omr{\aa}der udfordrer Giddens derimod det nyliberale perspektiv – hvad ang{\aa}r den forsimplede markedsforst{\aa}else, p{\aa}pegningen af n{\o}dvendigheden af en mere dybdeg{\aa}ende forst{\aa}else af ulighedsproblemer for at kunne l{\o}se dem, men ogs{\aa} ved frem-h{\ae}velsen af behovet for en omfattende international regulering af det globale marked. Mods{\ae}tningsfuldheden rejser sp{\o}rgsm{\aa}let: hvorfor skal den makro{\o}konomiske politik ikke ogs{\aa} diskuteres kritisk og {\aa}bent? Og gerne ud fra et sociologisk perspektiv.",
author = "Madsen, {Poul Th{\o}is}",
note = "Er submitted til et tidsskrift",
year = "2009",
publisher = "Centre for Comparative Welfare Studies, Institut for {\O}konomi, Politik og Forvaltning, Aalborg Universitet",
type = "WorkingPaper",
institution = "Centre for Comparative Welfare Studies, Institut for {\O}konomi, Politik og Forvaltning, Aalborg Universitet",

Madsen, PT 2009 'Giddens økonomiforståelse: imellem økonomisk dogmatik og sociologisk inspireret nytænkning' Centre for Comparative Welfare Studies, Institut for Økonomi, Politik og Forvaltning, Aalborg Universitet, Aalborg.

Giddens økonomiforståelse : imellem økonomisk dogmatik og sociologisk inspireret nytænkning. / Madsen, Poul Thøis.

Publikation: Working paperForskning

TY - UNPB

T1 - Giddens økonomiforståelse

T2 - imellem økonomisk dogmatik og sociologisk inspireret nytænkning

AU - Madsen, Poul Thøis

N1 - Er submitted til et tidsskrift

PY - 2009

Y1 - 2009

N2 - For at formulere et teoretisk fundament for den tredje vej har Giddens har sat sig ind i de dele af nyere økonomisk teori, der har inspireret til at revidere mange af de økonomiske forestillinger, som Labour oprindeligt byggede på. En del af revisionen er i Giddens’ for-mulering en betingelsesløs tilslutning til nyliberale mærkesager: finanspolitikkens impotens, kraftige udbudseffekter af skattelettelser og en betoning af arbejdsmarkedets ansvar for ledigheden. Det er derfor helt uklart, hvad en økonomi gør, når efterspørgslen svigter som i den nuværende krise – andet end at vente og håbe på markedets selvregulerende kræfter. På centrale områder udfordrer Giddens derimod det nyliberale perspektiv – hvad angår den forsimplede markedsforståelse, påpegningen af nødvendigheden af en mere dybdegående forståelse af ulighedsproblemer for at kunne løse dem, men også ved frem-hævelsen af behovet for en omfattende international regulering af det globale marked. Modsætningsfuldheden rejser spørgsmålet: hvorfor skal den makroøkonomiske politik ikke også diskuteres kritisk og åbent? Og gerne ud fra et sociologisk perspektiv.

AB - For at formulere et teoretisk fundament for den tredje vej har Giddens har sat sig ind i de dele af nyere økonomisk teori, der har inspireret til at revidere mange af de økonomiske forestillinger, som Labour oprindeligt byggede på. En del af revisionen er i Giddens’ for-mulering en betingelsesløs tilslutning til nyliberale mærkesager: finanspolitikkens impotens, kraftige udbudseffekter af skattelettelser og en betoning af arbejdsmarkedets ansvar for ledigheden. Det er derfor helt uklart, hvad en økonomi gør, når efterspørgslen svigter som i den nuværende krise – andet end at vente og håbe på markedets selvregulerende kræfter. På centrale områder udfordrer Giddens derimod det nyliberale perspektiv – hvad angår den forsimplede markedsforståelse, påpegningen af nødvendigheden af en mere dybdegående forståelse af ulighedsproblemer for at kunne løse dem, men også ved frem-hævelsen af behovet for en omfattende international regulering af det globale marked. Modsætningsfuldheden rejser spørgsmålet: hvorfor skal den makroøkonomiske politik ikke også diskuteres kritisk og åbent? Og gerne ud fra et sociologisk perspektiv.

M3 - Working paper

BT - Giddens økonomiforståelse

PB - Centre for Comparative Welfare Studies, Institut for Økonomi, Politik og Forvaltning, Aalborg Universitet

CY - Aalborg

Madsen PT. Giddens økonomiforståelse: imellem økonomisk dogmatik og sociologisk inspireret nytænkning. Aalborg: Centre for Comparative Welfare Studies, Institut for Økonomi, Politik og Forvaltning, Aalborg Universitet. 2009.