Globaliseringens B-byer

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskning

  Resumé

  Globaliseringen afføder en by- og regionsudvikling i retning af A- og B-byer, hvor A-byerne er urbaniserede områder karakteriset af høj tæthed af mennesker og kapital, mens B-byerne er dem, der ikke kan følge med i den stigende globale konkurrence. Med betegnelsen ‘shrinking cities’ (på dansk skrumpende byer) er der kommet fokus på B-byerne, der undergår en negativ udvikling i form af tilbagegang i både økonomi og befolkningstal. Med dette nye by begreb er der et behov for nytænkning indenfor planlægning og arkitektur, hvor det synes påtrængende at undersøge alternativer til vækstparadigmet og eftersøge nye planlægningsprincipper, hvor vækst ikke er den enerådende præmis. Artiklen går ind og sætter fokus på nye indfaldsvinkler, der kan ses som øjenåbnere, der peger på vigtige sider af det fremtidige arbejde med shrinking cities.
  Bidragets oversatte titelThe B-cities of globalization
  OriginalsprogDansk
  TidsskriftArkitekten
  Udgave nummer2
  Sider (fra-til)37-45
  Antal sider7
  ISSN0004-198X
  StatusUdgivet - 2006

  Citer dette

  Laursen, L. L. H., & Braae, E. (2006). Globaliseringens B-byer. Arkitekten, (2), 37-45.
  Laursen, Lea Louise holst ; Braae, Ellen. / Globaliseringens B-byer. I: Arkitekten. 2006 ; Nr. 2. s. 37-45.
  @article{c5630b30afdc11db8b72000ea68e967b,
  title = "Globaliseringens B-byer",
  abstract = "Globaliseringen aff{\o}der en by- og regionsudvikling i retning af A- og B-byer, hvor A-byerne er urbaniserede omr{\aa}der karakteriset af h{\o}j t{\ae}thed af mennesker og kapital, mens B-byerne er dem, der ikke kan f{\o}lge med i den stigende globale konkurrence. Med betegnelsen ‘shrinking cities’ (p{\aa} dansk skrumpende byer) er der kommet fokus p{\aa} B-byerne, der underg{\aa}r en negativ udvikling i form af tilbagegang i b{\aa}de {\o}konomi og befolkningstal. Med dette nye by begreb er der et behov for nyt{\ae}nkning indenfor planl{\ae}gning og arkitektur, hvor det synes p{\aa}tr{\ae}ngende at unders{\o}ge alternativer til v{\ae}kstparadigmet og efters{\o}ge nye planl{\ae}gningsprincipper, hvor v{\ae}kst ikke er den ener{\aa}dende pr{\ae}mis. Artiklen g{\aa}r ind og s{\ae}tter fokus p{\aa} nye indfaldsvinkler, der kan ses som {\o}jen{\aa}bnere, der peger p{\aa} vigtige sider af det fremtidige arbejde med shrinking cities.",
  author = "Laursen, {Lea Louise holst} and Ellen Braae",
  year = "2006",
  language = "Dansk",
  pages = "37--45",
  journal = "Arkitekten",
  issn = "0004-198X",
  publisher = "Arkitektens Forlag",
  number = "2",

  }

  Laursen, LLH & Braae, E 2006, 'Globaliseringens B-byer' Arkitekten, nr. 2, s. 37-45.

  Globaliseringens B-byer. / Laursen, Lea Louise holst; Braae, Ellen.

  I: Arkitekten, Nr. 2, 2006, s. 37-45.

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskning

  TY - JOUR

  T1 - Globaliseringens B-byer

  AU - Laursen, Lea Louise holst

  AU - Braae, Ellen

  PY - 2006

  Y1 - 2006

  N2 - Globaliseringen afføder en by- og regionsudvikling i retning af A- og B-byer, hvor A-byerne er urbaniserede områder karakteriset af høj tæthed af mennesker og kapital, mens B-byerne er dem, der ikke kan følge med i den stigende globale konkurrence. Med betegnelsen ‘shrinking cities’ (på dansk skrumpende byer) er der kommet fokus på B-byerne, der undergår en negativ udvikling i form af tilbagegang i både økonomi og befolkningstal. Med dette nye by begreb er der et behov for nytænkning indenfor planlægning og arkitektur, hvor det synes påtrængende at undersøge alternativer til vækstparadigmet og eftersøge nye planlægningsprincipper, hvor vækst ikke er den enerådende præmis. Artiklen går ind og sætter fokus på nye indfaldsvinkler, der kan ses som øjenåbnere, der peger på vigtige sider af det fremtidige arbejde med shrinking cities.

  AB - Globaliseringen afføder en by- og regionsudvikling i retning af A- og B-byer, hvor A-byerne er urbaniserede områder karakteriset af høj tæthed af mennesker og kapital, mens B-byerne er dem, der ikke kan følge med i den stigende globale konkurrence. Med betegnelsen ‘shrinking cities’ (på dansk skrumpende byer) er der kommet fokus på B-byerne, der undergår en negativ udvikling i form af tilbagegang i både økonomi og befolkningstal. Med dette nye by begreb er der et behov for nytænkning indenfor planlægning og arkitektur, hvor det synes påtrængende at undersøge alternativer til vækstparadigmet og eftersøge nye planlægningsprincipper, hvor vækst ikke er den enerådende præmis. Artiklen går ind og sætter fokus på nye indfaldsvinkler, der kan ses som øjenåbnere, der peger på vigtige sider af det fremtidige arbejde med shrinking cities.

  M3 - Tidsskriftartikel

  SP - 37

  EP - 45

  JO - Arkitekten

  JF - Arkitekten

  SN - 0004-198X

  IS - 2

  ER -

  Laursen LLH, Braae E. Globaliseringens B-byer. Arkitekten. 2006;(2):37-45.