Grænseløshedens kultur. Et opgør med hastighed, udmattelse og håbløshed i klimakrisens tidsalder

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogFormidling

Abstract

Hvorfor presser vi kloden mere, end den kan holde til? Og hvorfor presser vi os selv mere, end vi kan holde til? Gregers Andersen viser i bogen Grænseløshedens kultur, hvordan disse spørgsmål er tæt forbundne.

Verdens økologiske krise og den eksistentielle udmattelse, som viser sig i diagnoseboom og udbrændthed hænger sammen. Udmattelse er konsekvenserne af den hastigheds- og vækstlogik, som gennemsyrer alle niveauer af vores liv og truer vores økologiske livsgrundlag på tærsklen til en ny tidsalder – Antropocæn: menneskets tidsalder.

Kulturen er fællesnævneren. Kulturelle vaner og fælles vedtagne ’sandheder’ – som at vi skal løbe stærkere for at klare os i en global konkurrence – blokerer for anderledes tænkning. Vi lever i en grænseløshedens kultur, hvor grænserne for hvad mennesker og natur kan holde til i høj grad tabuiseres – og inde i hamsterhjulet glemmer vi at overveje, om der kunne være andre veje til det gode liv end den, der er brolagt med overforbrug.

Men der er håb. Når vi handler både individuelt og i politiske fællesskaber, får vi det bedre, for der er mening, energi og nydelse i selvforandringens aktivisme.
OriginalsprogDansk
ForlagInformations Forlag
Antal sider185
StatusUdgivet - 13 maj 2016
Udgivet eksterntJa

Citationsformater