Hverdagsrehabilitering og velfærdsinnovation i ældreplejens organisering

Tilde Marie Bertelsen, Morten Balle Hansen

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportForskning

1474 Downloads (Pure)

Abstract

En af de seneste centrale tendenser på det kommunale ældreområde er hverdagsrehabilitering. Mange vestlige lande står over for problemer med aldrende samfund og et deraf forventeligt stigende behov for ældrepleje i fremtiden. Hverdagsrehabilitering bliver betragtet som en bæredygtig løsning på denne udfordring, fordi det repræsenterer et paradigmeskifte i måden ældrepleje forstås og leveres på - fra en kompenserende og såkaldt ”passiv” tilgang til en ”aktiv” tilgang, hvor der i højere grad er fokus på borgernes egne ressourcer og mål.
I Danmark opstod ideen om hverdagsrehabilitering tilbage i 2007 med inspiration fra svenske erfaringer og har med særligt Fredericia Kommune som inspiration efterfølgende spredt sig til stort set alle kommuner i Danmark, som har udviklet egne lokale versioner og tilpasninger af hverdagsrehabilitering og 'Fredericia-modellen'. Siden en lovændring i 2015 skal alle kommuner nu tilbyde hverdagsrehabilitering til deres borgere, hvis de vurderes at have potentiale for at blive selvhjulpne i hverdagens aktiviteter. På trods af den stigende udbredelse af hverdagsrehabilitering i Danmark er der fortsat begrænset viden om, hvordan man bedst kan organisere indsatsen.
Formålet med denne undersøgelse er at analysere hverdagsrehabilitering som et af de helt centrale tendenser og virkemidler inden for organiseringen af dansk ældrepleje det seneste årti. I undersøgelsen fokuseres specifikt på kommunernes organisering af hverdagsrehabilitering, på oplevede fordele og ulemper ved forskellige modeller for organisering samt oplevede udfordringer ved hverdagsrehabilitering.
Undersøgelsen er bygget op omkring et indledende systematisk litteraturstudie, men særligt et casestudie baseret på kvalitative interviews i to kommuner, Jammerbugt Kommune og Thisted Kommune, med deltagelse af borgere, medarbejdere og politisk-administrative ledere, samt en spørgeskemaundersøgelse til chefer og ledere på det kommunale ældreområde i samtlige danske kommuner.
OriginalsprogDansk
Antal sider160
StatusUdgivet - 2018

Citationsformater