Hvordan får vi flere sygeplejersker?

Per Nikolaj Bukh, Karina Skovvang Christensen

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelFormidling

Abstract

Hvordan får vi flere sygeplejersker? Selvom Danmark har et relativt godt sundhedsvæsen, er der mange ansatte, som er utilfredse – ikke mindst med løn og arbejdsvilkår. Det er et symptom på et presset og destabiliseret system, hvor der er behov for at fastholde og rekruttere mange flere medarbejdere. Vi slipper næppe for at skrue på de økonomiske tandhjul som løn, fuldtidstillæg, SU og vikararbejde. Det adresserer jeg sammen med Karina Skovvang Christensen i en kronik i Mandag Morgen.

Men vi får ikke løst problemet, hvis lønnen bare hæves. Der skal etableres egnede arbejdsvilkår, så flere sygeplejersker får lyst til at arbejde på fuld tid. Men der er også brug for, at flere vælger sygeplejestudierne. Vi kan tale faget op nok så længe, men vi kunne også prøve noget nyt.

I kronikken diskuterer vi nogle af mulighederne. Hvis vi f.eks. sætter SU’en for sygeplejestuderende op med 3.000 kroner om måneden, vil det koste omkring 400 millioner. Det kan finansieres ved at reducere SU’en generelt med cirka 100 kroner om måneden. Nogle vil sikkert være utilfredse med det, men i stedet for at ærgre sig kunne man glæde sig over, at en SU på 6.000 kroner om måneden stadig er et højt beløb – eller man kan vælge at blive sygeplejerske og få 9.000 kroner under uddannelsen. Det er ligesom det, det hele går ud på.
OriginalsprogDansk
TidsskriftMandag Morgen (Online)
ISSN2245-6058
StatusUdgivet - 12 sep. 2022

Citationsformater