Hvordan ved vi det: Kan Maskiner Tænke?

Johannes Bjerva (Udøver), Susanne Bødker (Udøver)

Publikation: Bidrag der ikke har en tekstformLyd og/eller billed produktion (digital)Formidling

Abstract

Hvad dækker begrebet ”kunstig intelligens” egentlig over? Kan vi sige, at maskiner er intelligente? Og hvornår blev de det i så fald? ‍

Var de allerede intelligente inden seminaret på Dartmouth College i 1956, hvor begrebet ”kunstig intelligens” for alvor fik vind i sejlene? Var det, da det lykkedes skakcomputeren Deep Blue at slå verdensmesteren i skak i 1997? Eller da AlphaGo slog verdens næsthøjest placerede spiller i spillet Go i 2016? Eller er det først med de nye sprogmodeller, at maskinerne er blevet intelligente? Og hvis de er intelligente, er det så det samme som, at de kan tænke?

Sammen med professor i datalogi Susanne Bødker og lektor i sprogteknologi Johannes Bjerva dykker vi ned i historien om begrebet ”kunstig intelligens”.
OriginalsprogDansk
Publikationsdatoaug. 2024
PublikationsmedierPodcast
Størrelse33:40
StatusUdgivet - aug. 2024

Bibliografisk note

Videnskabernes Selskab ønsker med VidenSkaber at bringe videnskaben ud i hverdagen og invitere hverdagen ind i videnskaben. Målet er, at flere får indsigt i, hvordan videnskaben arbejder, og hvordan den kan bidrage, når vi skal finde løsninger på samfundets store udfordringer.

VidenSkaber bliver gennemført i 2023-2025 og består af en række forskningsformidlende aktiviteter: workshops, debatter og formidling. Hvert år har sit eget tema, og året afsluttes med en stor finale, hvor vi fejrer videnskaben og alt det, vi er blevet klogere på sammen.

VidenSkaber er støttet af Carlsbergfondet, Novo Nordisk Fonden og Lundbeckfonden.

Om podcasten:

I ”Hvordan ved vi det?” samtaler nogle af Danmarks dygtigste forskere om samfundets store problemstillinger. I første sæson af ”Hvordan ved vi det?” dykker vi ned i spørgsmålet ”Hvordan forandrer kunstig intelligens vores samfund?" 

Citationsformater