Michael Hviid Jacobsen, Janet Ferrari Wanseele

Sider (fra-til)9-34
ISSN0905-5908
StatusUdgivet - 2009

• Senmoderne død, postmoderne død, social forandring, institutioner, ritualer, mindekultur, professionalisering

@article{3bef0ae0f45611deb63d000ea68e967b,
title = "{"}I Did It My Way{"}?: En sociologisk samtidsanalyse over den senmoderne/postmoderne d{\o}d",
abstract = "  I denne artikel beskrives de senere {\aa}rs forandringer i dele af den danske d{\o}ds- og mindekultur med fokus p{\aa}, hvorledes den enten adskiller sig fra eller skal ses som en forl{\ae}ngelse af den i samfundsforskningen ofte fremh{\ae}vede fortr{\ae}ngte og tabuiserede d{\o}dskultur fra det 20. {\aa}rhundrede. Gennem artiklen diskuterer og illustrerer forfatterne mange af nutidens forandringer gennem en r{\ae}kke nedslag i form af et fokus p{\aa} omsorgen for den d{\o}ende, individualiseringen af institutionelle og professionelle praksisser, personligg{\o}relsen af ritualer og ceremonier, udfordringen af traditioner og konventioner og den {\ae}ndrede betydning af kirkeg{\aa}rden og mindekulturen. Form{\aa}let med artiklen er s{\aa}ledes at beskrive og dokumentere nogle af de mest centrale {\ae}ndringer i vores samfunds d{\o}dskultur som et spejlbillede p{\aa} mange af de {\o}vrige samfundsforandringer, der udspiller sig. Derudover {\o}nsker forfatterne at anspore til debat om, hvorvidt den udbredte postmoderniseringstese om valgfrihed, fleksibilitet og individualisering inden for d{\o}dsomr{\aa}det kan underbygges, eller om den skal suppleres med en senmoderniseringstese, der har fokus p{\aa} institutionel kontrol og inerti.",
keywords = "Senmoderne d{\o}d, postmoderne d{\o}d, social forandring, institutioner, ritualer, mindekultur, professionalisering, Late modern death, postmodern death, social change, institutions, rituals, memorial culture, professionalization",
author = "Jacobsen, {Michael Hviid} and {Ferrari Wanseele}, Janet",
year = "2009",
volume = "20",
pages = "9--34",
journal = "Dansk Sociologi",
issn = "0905-5908",
publisher = "Dansk Sociologforening",
number = "4",

"I Did It My Way"? En sociologisk samtidsanalyse over den senmoderne/postmoderne død. / Jacobsen, Michael Hviid; Ferrari Wanseele, Janet.

I: Dansk Sociologi, Bind 20, Nr. 4, 2009, s. 9-34.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - "I Did It My Way"?

T2 - En sociologisk samtidsanalyse over den senmoderne/postmoderne død

AU - Jacobsen, Michael Hviid

AU - Ferrari Wanseele, Janet

PY - 2009

Y1 - 2009

N2 -   I denne artikel beskrives de senere års forandringer i dele af den danske døds- og mindekultur med fokus på, hvorledes den enten adskiller sig fra eller skal ses som en forlængelse af den i samfundsforskningen ofte fremhævede fortrængte og tabuiserede dødskultur fra det 20. århundrede. Gennem artiklen diskuterer og illustrerer forfatterne mange af nutidens forandringer gennem en række nedslag i form af et fokus på omsorgen for den døende, individualiseringen af institutionelle og professionelle praksisser, personliggørelsen af ritualer og ceremonier, udfordringen af traditioner og konventioner og den ændrede betydning af kirkegården og mindekulturen. Formålet med artiklen er således at beskrive og dokumentere nogle af de mest centrale ændringer i vores samfunds dødskultur som et spejlbillede på mange af de øvrige samfundsforandringer, der udspiller sig. Derudover ønsker forfatterne at anspore til debat om, hvorvidt den udbredte postmoderniseringstese om valgfrihed, fleksibilitet og individualisering inden for dødsområdet kan underbygges, eller om den skal suppleres med en senmoderniseringstese, der har fokus på institutionel kontrol og inerti.

AB -   I denne artikel beskrives de senere års forandringer i dele af den danske døds- og mindekultur med fokus på, hvorledes den enten adskiller sig fra eller skal ses som en forlængelse af den i samfundsforskningen ofte fremhævede fortrængte og tabuiserede dødskultur fra det 20. århundrede. Gennem artiklen diskuterer og illustrerer forfatterne mange af nutidens forandringer gennem en række nedslag i form af et fokus på omsorgen for den døende, individualiseringen af institutionelle og professionelle praksisser, personliggørelsen af ritualer og ceremonier, udfordringen af traditioner og konventioner og den ændrede betydning af kirkegården og mindekulturen. Formålet med artiklen er således at beskrive og dokumentere nogle af de mest centrale ændringer i vores samfunds dødskultur som et spejlbillede på mange af de øvrige samfundsforandringer, der udspiller sig. Derudover ønsker forfatterne at anspore til debat om, hvorvidt den udbredte postmoderniseringstese om valgfrihed, fleksibilitet og individualisering inden for dødsområdet kan underbygges, eller om den skal suppleres med en senmoderniseringstese, der har fokus på institutionel kontrol og inerti.

KW - Senmoderne død, postmoderne død, social forandring, institutioner, ritualer, mindekultur, professionalisering

KW - Late modern death, postmodern death, social change, institutions, rituals, memorial culture, professionalization

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 20