Inddragelse i krydsfeltet mellem Barnets Lov og digitalisering

Publikation: Konferencebidrag uden forlag/tidsskriftKonferenceabstrakt til konferenceForskningpeer review

Abstract

Denne præsentation ønsker at diskutere krydsfeltet mellem digitalisering og inddragelse af familier i socialt myndighedsarbejde. I barnets lov er der fokus på mere inddragelse af børn og hvordan forskellige digitale teknologier kan understøtte dette.
Danmark er af OECD fremhævet som et af de førerende lande i verden indenfor digitalisering. Dette skyldes bl.a. en række politiske strategier med fælles offentlige løsninger som fx DUBU, AULA og Digital post, hvor kommunikationen med familier kan gå på tværs.

En analyse af digitaliseringsstrategierne og den socialretlige lovgivning antyder, at dokumenter kan være i konsensus med ambitionen om at inddrage mere. Foreløbige fund indikerer, at hensynet til inddragelse både kan med- og modvirkes af den digitale infrastruktur, idet graden af familiernes bureaukratiske og digitale kompetencer kan få afgørende betydning for, hvordan familier i udsatte positioner oplever at blive inkluderet eller ekskluderet på tværs af kontekster. I nogle tilfælde kan digitale teknologier understøtte mere inddragelse og beskyttelse, mens det i andre tilfælde kan ud- fordre familiernes adgang til at modtage hjælp i formelle systemer. En konsekvens heraf kan være at familier i udsatte positioner er nødt til at søge hjælp ved andre private- og civilsamfundsorganisationer, som ikke har myndighedsforpligtelsen og derfor kun kan være rådgivende og vejledende. Sådanne tilbud kan modvirke yderligere eksklusion.

Nøgleord: Inddragelse, rettigheder, digitalisering, Barnets Lov
Publikationsdato2023
StatusUdgivet - 2023
BegivenhedNUBU Nationalt center for forskning i udsathed blandt børn & unge 2023: Udsathed PÅ TVÆRS – af professioner, institutioner, kategorier og arenaer - Severin Kursuscenter, Middelfart