Information og misinformation i politiske beslutningsprocesser

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TidsskriftPolitik
Vol/bind21
Udgave nummer1
Sider (fra-til)8-23
ISSN1604-0058
StatusUdgivet - 2018

@article{802848cf76af48cc9a789c114481f911,
title = "Information og misinformation i politiske beslutningsprocesser",
abstract = "I et vidensbaseret demokrati er det vigtigt, at aktuel, p{\aa}lidelig og relevant viden er tilg{\ae}ngelig i beslutningsprocesser hos myndigheder, regering og Folketing. Relationen mellem forskning, r{\aa}dgivning og politiske beslutninger er imidlertid ikke altid fredsommelig. P{\aa} stort set alle politikomr{\aa}der dr{\o}ftes det, om kvalificeret viden og verificeret information finder vej til de rigtige beslutningstagere eller om borgere, medier og politikere ligger under for misinformation, diskrediteret forskning og anekdotisk evidens. I denne artikel kortl{\ae}gger forfatterne, hvordan postfaktuelle tendenser i samfundet skal beskrives som et resultat af flere sammenfaldende faktorer samt hvordan vidensinstitutioner, videnskabelig r{\aa}dgivning og myndighedsbetjening kan v{\ae}re med til at garantere en balanceret fremstilling af forskning og data p{\aa} omr{\aa}der af relevans for politiske beslutningsprocesser.",
author = "Pedersen, {David Budtz} and Jensen, {Andreas Br{\o}gger} and Thomassen, {Jacob Lauge} and Rolf Hvidtfeldt",
year = "2018",
volume = "21",
pages = "8--23",
journal = "Politik",
issn = "1604-0058",
publisher = "Dj{\o}f Forlag",
number = "1",

Information og misinformation i politiske beslutningsprocesser. / Pedersen, David Budtz; Jensen, Andreas Brøgger; Thomassen, Jacob Lauge; Hvidtfeldt, Rolf.

I: Politik, Bind 21, Nr. 1, 2018, s. 8-23.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Information og misinformation i politiske beslutningsprocesser

AU - Pedersen, David Budtz

AU - Jensen, Andreas Brøgger

AU - Thomassen, Jacob Lauge

AU - Hvidtfeldt, Rolf

PY - 2018

Y1 - 2018

N2 - I et vidensbaseret demokrati er det vigtigt, at aktuel, pålidelig og relevant viden er tilgængelig i beslutningsprocesser hos myndigheder, regering og Folketing. Relationen mellem forskning, rådgivning og politiske beslutninger er imidlertid ikke altid fredsommelig. På stort set alle politikområder drøftes det, om kvalificeret viden og verificeret information finder vej til de rigtige beslutningstagere eller om borgere, medier og politikere ligger under for misinformation, diskrediteret forskning og anekdotisk evidens. I denne artikel kortlægger forfatterne, hvordan postfaktuelle tendenser i samfundet skal beskrives som et resultat af flere sammenfaldende faktorer samt hvordan vidensinstitutioner, videnskabelig rådgivning og myndighedsbetjening kan være med til at garantere en balanceret fremstilling af forskning og data på områder af relevans for politiske beslutningsprocesser.

AB - I et vidensbaseret demokrati er det vigtigt, at aktuel, pålidelig og relevant viden er tilgængelig i beslutningsprocesser hos myndigheder, regering og Folketing. Relationen mellem forskning, rådgivning og politiske beslutninger er imidlertid ikke altid fredsommelig. På stort set alle politikområder drøftes det, om kvalificeret viden og verificeret information finder vej til de rigtige beslutningstagere eller om borgere, medier og politikere ligger under for misinformation, diskrediteret forskning og anekdotisk evidens. I denne artikel kortlægger forfatterne, hvordan postfaktuelle tendenser i samfundet skal beskrives som et resultat af flere sammenfaldende faktorer samt hvordan vidensinstitutioner, videnskabelig rådgivning og myndighedsbetjening kan være med til at garantere en balanceret fremstilling af forskning og data på områder af relevans for politiske beslutningsprocesser.

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 21