Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandlingForskning

• Political Economy
  • Industrial relations
  • Arbejdsmarked

Refslund, B. (2015). Islands in the stream: Forandring og stabilitet - Det danske arbejdsmarked i en globaliseret verden. Aalborg Universitetsforlag. Ph.d.-serien for Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet https://doi.org/10.5278/vbn.phd.socsci.00016
Refslund, Bjarke. / Islands in the stream : Forandring og stabilitet - Det danske arbejdsmarked i en globaliseret verden. Aalborg Universitetsforlag, 2015. 257 s. (Ph.d.-serien for Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet).
@phdthesis{e541be41358c4e3392a8363519ad3961,
title = "Islands in the stream: Forandring og stabilitet - Det danske arbejdsmarked i en globaliseret verden",
abstract = "Det danske arbejdsmarked bliver i stigende grad p{\aa}virket af den internationale {\o}konomiske integration. Globaliseringen {\o}ger arbejdsgivernes fleksibilitet og {\o}ger samtidig konkurrencepresset, hvilket p{\aa}virker magtbalancen, som historisk er meget central for det danske arbejdsmarkeds organisering. Globaliseringseffekten p{\aa} arbejdsmarkedet er typisk indirekte gennem mekanismer som kapitalmobilitet, stigende konkurrence og arbejdsmigration. Derudover fungerer nationale forhold og institutioner medierende, s{\aa} resultatet af globaliseringspresset er afh{\ae}ngigt af den institutionelle setting.Afhandlingen belyser globaliseringseffekten prim{\ae}rt p{\aa} arbejdsmarkedet, hvor stigende internationale konkurrence samt stigende mobilitet og fleksibilitet for virksomhederne i h{\o}j grad p{\aa}virker arbejdsmarkedet og samtidig forst{\ae}rkes af et generelt pres for at liberalisere arbejdsmarkeder. Sammen med udfordringen fra en stigende arbejdsmigration, skaber dette et forandringspres p{\aa} den danske arbejdsmarkedsmodel. Samtidig viser afhandlingen, at en st{\ae}rk arbejdsmarkedsorganisering kan afb{\o}de noget af presset, selvom den danske arbejdsmarkedsmodel oplever et stigende pres.",
keywords = "Globalisering, Political Economy, Industrial relations, Arbejdsmarked",
author = "Bjarke Refslund",
note = "J{\o}rgen Goul Andersen, Hovedvejleder",
year = "2015",
doi = "10.5278/vbn.phd.socsci.00016",
publisher = "Aalborg Universitetsforlag",

Refslund, B 2015, Islands in the stream: Forandring og stabilitet - Det danske arbejdsmarked i en globaliseret verden. Ph.d.-serien for Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet, Aalborg Universitetsforlag. https://doi.org/10.5278/vbn.phd.socsci.00016

Islands in the stream : Forandring og stabilitet - Det danske arbejdsmarked i en globaliseret verden. / Refslund, Bjarke.

Aalborg Universitetsforlag, 2015. 257 s.

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandlingForskning

TY - BOOK

T1 - Islands in the stream

T2 - Forandring og stabilitet - Det danske arbejdsmarked i en globaliseret verden

AU - Refslund, Bjarke

N1 - Jørgen Goul Andersen, Hovedvejleder

PY - 2015

Y1 - 2015

N2 - Det danske arbejdsmarked bliver i stigende grad påvirket af den internationale økonomiske integration. Globaliseringen øger arbejdsgivernes fleksibilitet og øger samtidig konkurrencepresset, hvilket påvirker magtbalancen, som historisk er meget central for det danske arbejdsmarkeds organisering. Globaliseringseffekten på arbejdsmarkedet er typisk indirekte gennem mekanismer som kapitalmobilitet, stigende konkurrence og arbejdsmigration. Derudover fungerer nationale forhold og institutioner medierende, så resultatet af globaliseringspresset er afhængigt af den institutionelle setting.Afhandlingen belyser globaliseringseffekten primært på arbejdsmarkedet, hvor stigende internationale konkurrence samt stigende mobilitet og fleksibilitet for virksomhederne i høj grad påvirker arbejdsmarkedet og samtidig forstærkes af et generelt pres for at liberalisere arbejdsmarkeder. Sammen med udfordringen fra en stigende arbejdsmigration, skaber dette et forandringspres på den danske arbejdsmarkedsmodel. Samtidig viser afhandlingen, at en stærk arbejdsmarkedsorganisering kan afbøde noget af presset, selvom den danske arbejdsmarkedsmodel oplever et stigende pres.

AB - Det danske arbejdsmarked bliver i stigende grad påvirket af den internationale økonomiske integration. Globaliseringen øger arbejdsgivernes fleksibilitet og øger samtidig konkurrencepresset, hvilket påvirker magtbalancen, som historisk er meget central for det danske arbejdsmarkeds organisering. Globaliseringseffekten på arbejdsmarkedet er typisk indirekte gennem mekanismer som kapitalmobilitet, stigende konkurrence og arbejdsmigration. Derudover fungerer nationale forhold og institutioner medierende, så resultatet af globaliseringspresset er afhængigt af den institutionelle setting.Afhandlingen belyser globaliseringseffekten primært på arbejdsmarkedet, hvor stigende internationale konkurrence samt stigende mobilitet og fleksibilitet for virksomhederne i høj grad påvirker arbejdsmarkedet og samtidig forstærkes af et generelt pres for at liberalisere arbejdsmarkeder. Sammen med udfordringen fra en stigende arbejdsmigration, skaber dette et forandringspres på den danske arbejdsmarkedsmodel. Samtidig viser afhandlingen, at en stærk arbejdsmarkedsorganisering kan afbøde noget af presset, selvom den danske arbejdsmarkedsmodel oplever et stigende pres.

KW - Globalisering

KW - Political Economy

KW - Industrial relations

KW - Arbejdsmarked