Islands in the stream: Forandring og stabilitet - Det danske arbejdsmarked i en globaliseret verden

Publikation: Ph.d.-afhandling

839 Downloads (Pure)

Abstract

Det danske arbejdsmarked bliver i stigende grad påvirket af den internationale økonomiske integration. Globaliseringen øger arbejdsgivernes fleksibilitet og øger samtidig konkurrencepresset, hvilket påvirker magtbalancen, som historisk er meget central for det danske arbejdsmarkeds organisering.
Globaliseringseffekten på arbejdsmarkedet er typisk indirekte gennem mekanismer som kapitalmobilitet, stigende konkurrence og arbejdsmigration. Derudover fungerer nationale forhold og institutioner medierende, så resultatet af globaliseringspresset er afhængigt af den institutionelle setting.
Afhandlingen belyser globaliseringseffekten primært på arbejdsmarkedet, hvor stigende internationale konkurrence samt stigende mobilitet og fleksibilitet for virksomhederne i høj grad påvirker arbejdsmarkedet og samtidig forstærkes af et generelt pres for at liberalisere arbejdsmarkeder. Sammen med udfordringen fra en stigende arbejdsmigration, skaber dette et forandringspres på den danske arbejdsmarkedsmodel. Samtidig viser afhandlingen, at en stærk arbejdsmarkedsorganisering kan afbøde noget af presset, selvom den danske arbejdsmarkedsmodel oplever et stigende pres.
OriginalsprogDansk
Vejledere
  • Andersen, Jørgen Goul, Hovedvejleder
Udgiver
ISBN'er, elektronisk978-87-7112-204-6
DOI
StatusUdgivet - 2015

Bibliografisk note

Jørgen Goul Andersen, Hovedvejleder

Citationsformater