Kan det virkelig være rigtigt, at facerape skal være strafbart?

Publikation: Bidrag til tidsskriftBidrag til avis - KronikFormidling

Resumé

Kronikken sætter fokus på hacking-bestemmelsen i straffeloven, som handler om uberettiget adgang til andres data i et informationssystem. Straffebestemmelsen kræver ikke, at man har overvundet en sikkerhedsforanstaltning, men kun, at adgangen er uberettiget, hvilket kan bero på, at man ikke har fået lov. Bestemmelsen dækker derfor meget bredt. I 2017 blev en kvinde dømt for hacking ved at have skaffet sig uberettiget adgang til sin ekskærestes facebook-profil, selv om han selv havde givet hende brugernavn og password, mens de var kærester. Beslægtet hermed er fænomenet 'facerape', som går ud på, at nogen har efterladt sin facebookprofil åben på en computer, hvilket andre udnytter til at skaffe sig adgang til profilen til eksempelvis at ændre billede, tekst mv. Dette kan være både med drilleri for øje eller med mere chikanøse hensigter. Kronikken opfordrer til en debat om, hvor de rette rammer for det strafbare område skal gå, sådan at strafansvaret begrænses til de mere alvorlige varianter af hacking.
OriginalsprogDansk
TidsskriftDagbladet Information
Sider (fra-til)14-15
Antal sider2
ISSN1602-2572
StatusUdgivet - 1 nov. 2018

Emneord

  • strafferet
  • Cybercrime
  • Hacking
  • Cybercrimedirektivet

Citer dette

@article{7325b3b4ca404e3f8ca8ca9a6005c137,
title = "Kan det virkelig v{\ae}re rigtigt, at facerape skal v{\ae}re strafbart?",
abstract = "Kronikken s{\ae}tter fokus p{\aa} hacking-bestemmelsen i straffeloven, som handler om uberettiget adgang til andres data i et informationssystem. Straffebestemmelsen kr{\ae}ver ikke, at man har overvundet en sikkerhedsforanstaltning, men kun, at adgangen er uberettiget, hvilket kan bero p{\aa}, at man ikke har f{\aa}et lov. Bestemmelsen d{\ae}kker derfor meget bredt. I 2017 blev en kvinde d{\o}mt for hacking ved at have skaffet sig uberettiget adgang til sin eksk{\ae}restes facebook-profil, selv om han selv havde givet hende brugernavn og password, mens de var k{\ae}rester. Besl{\ae}gtet hermed er f{\ae}nomenet 'facerape', som g{\aa}r ud p{\aa}, at nogen har efterladt sin facebookprofil {\aa}ben p{\aa} en computer, hvilket andre udnytter til at skaffe sig adgang til profilen til eksempelvis at {\ae}ndre billede, tekst mv. Dette kan v{\ae}re b{\aa}de med drilleri for {\o}je eller med mere chikan{\o}se hensigter. Kronikken opfordrer til en debat om, hvor de rette rammer for det strafbare omr{\aa}de skal g{\aa}, s{\aa}dan at strafansvaret begr{\ae}nses til de mere alvorlige varianter af hacking.",
keywords = "strafferet, Cybercrime, Hacking, Cybercrimedirektivet",
author = "Lentz, {Lene Wacher}",
year = "2018",
month = "11",
day = "1",
language = "Dansk",
pages = "14--15",
journal = "Information",
issn = "1602-2572",
publisher = "Dagbladet Information",

}

Kan det virkelig være rigtigt, at facerape skal være strafbart? / Lentz, Lene Wacher.

I: Dagbladet Information, 01.11.2018, s. 14-15.

Publikation: Bidrag til tidsskriftBidrag til avis - KronikFormidling

TY - INPR

T1 - Kan det virkelig være rigtigt, at facerape skal være strafbart?

AU - Lentz, Lene Wacher

PY - 2018/11/1

Y1 - 2018/11/1

N2 - Kronikken sætter fokus på hacking-bestemmelsen i straffeloven, som handler om uberettiget adgang til andres data i et informationssystem. Straffebestemmelsen kræver ikke, at man har overvundet en sikkerhedsforanstaltning, men kun, at adgangen er uberettiget, hvilket kan bero på, at man ikke har fået lov. Bestemmelsen dækker derfor meget bredt. I 2017 blev en kvinde dømt for hacking ved at have skaffet sig uberettiget adgang til sin ekskærestes facebook-profil, selv om han selv havde givet hende brugernavn og password, mens de var kærester. Beslægtet hermed er fænomenet 'facerape', som går ud på, at nogen har efterladt sin facebookprofil åben på en computer, hvilket andre udnytter til at skaffe sig adgang til profilen til eksempelvis at ændre billede, tekst mv. Dette kan være både med drilleri for øje eller med mere chikanøse hensigter. Kronikken opfordrer til en debat om, hvor de rette rammer for det strafbare område skal gå, sådan at strafansvaret begrænses til de mere alvorlige varianter af hacking.

AB - Kronikken sætter fokus på hacking-bestemmelsen i straffeloven, som handler om uberettiget adgang til andres data i et informationssystem. Straffebestemmelsen kræver ikke, at man har overvundet en sikkerhedsforanstaltning, men kun, at adgangen er uberettiget, hvilket kan bero på, at man ikke har fået lov. Bestemmelsen dækker derfor meget bredt. I 2017 blev en kvinde dømt for hacking ved at have skaffet sig uberettiget adgang til sin ekskærestes facebook-profil, selv om han selv havde givet hende brugernavn og password, mens de var kærester. Beslægtet hermed er fænomenet 'facerape', som går ud på, at nogen har efterladt sin facebookprofil åben på en computer, hvilket andre udnytter til at skaffe sig adgang til profilen til eksempelvis at ændre billede, tekst mv. Dette kan være både med drilleri for øje eller med mere chikanøse hensigter. Kronikken opfordrer til en debat om, hvor de rette rammer for det strafbare område skal gå, sådan at strafansvaret begrænses til de mere alvorlige varianter af hacking.

KW - strafferet

KW - Cybercrime

KW - Hacking

KW - Cybercrimedirektivet

M3 - Bidrag til avis - Kronik

SP - 14

EP - 15

JO - Information

JF - Information

SN - 1602-2572

ER -