Kapererhvervets økonomi i Nordjylland 1807-1814

Thomas Jensen, Andreas Bjerregaard Laursen, Bo Poulsen

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

56 Citationer (Scopus)
158 Downloads (Pure)

Abstract

Englandskrigen 1807-1814 blev scene for en af Danmarkshistoriens mest langstrakte, og meget velorganiserede guerillakrige, nemlig kapervirksomheden. Der er konsensus blandt historikere om, at patriotismen spiller en mindre rolle i forhold til de økonomiske incitamenter, men kunne det rent faktisk betale sig at deltage i kaperiet i 1807-1814?

Ved hjælp af analyser af domme af afsagt ved priseretten i Aalborg foruden en oversigt af nogle af de prisedømte skibes ladning, prøver vi i denne artikel at trænge ind bag spørgsmålet, om det har været en god forretning at være kaperreder eller mandskab på et kaperskib?

Artiklen konkluderer, at det er lykkedes at finde eksempler på fortjeneste ved opbringelser som er kommet for retten, og et – af staten udregnet – eksempel på udgifterne ved at drive et kaperfartøj. Gennem disse undersøgelser har vi sandsynliggjort, at der var så mange udgifter over indkomster for rederiet at det ikke endegyldigt kan kaldes en god forretning, mens det derimod kan siges, at der med god sandsynlighed har været gode penge at hente for den menige sømand.
Bidragets oversatte titelThe privateering business in North Jutland, 1807-1814
OriginalsprogDansk
TidsskriftErhvervshistorisk Aarbog
Vol/bind66
Udgave nummer1
Sider (fra-til)1-19
Antal sider19
ISSN0071-1152
StatusUdgivet - 11 jul. 2017

Emneord

  • maritim historie
  • søfartshistorie
  • Englandskrigen
  • kaperfart

Fingeraftryk

Dyk ned i forskningsemnerne om 'Kapererhvervets økonomi i Nordjylland 1807-1814'. Sammen danner de et unikt fingeraftryk.

Citationsformater