Krimi, viden og kultur: et kritisk perspektiv på krimifiktionen

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskning

Resumé

Fordi krimien således er narrativt tæt knyttet til forsøget på at generere viden gennem efterforskerens opklaringsmetoder, har genren et sensitivt forhold til mulighedsbetingelserne for opnåelse af sikker viden. Krimien følger i sin genremæssige udvikling derfor ikke kun et kulturelt mønster, hvor den – direkte eller indirekte – tager stilling til samfundskritiske elementer, men sammen med og samtidig følger krimiens populære fortællinger også en bredere konsensus om, hvordan vi forholder os til viden og opnåelse af den. Nedslag i krimiens genrehistorie vil pege på, at krimien forholder sig til de epistemologiske rammer for erkendelse.
OriginalsprogDansk
TidsskriftKulturkapellet : tidsskrift for kunst- og kulturformidling
ISSN1902-8768
StatusUdgivet - 2010

Emneord

  • Krimifiktion
  • kulturanalyse
  • epistemologi

Citer dette

@article{3c62933f8445491aba52cce1e5fbae5e,
title = "Krimi, viden og kultur: et kritisk perspektiv p{\aa} krimifiktionen",
abstract = "Fordi krimien s{\aa}ledes er narrativt t{\ae}t knyttet til fors{\o}get p{\aa} at generere viden gennem efterforskerens opklaringsmetoder, har genren et sensitivt forhold til mulighedsbetingelserne for opn{\aa}else af sikker viden. Krimien f{\o}lger i sin genrem{\ae}ssige udvikling derfor ikke kun et kulturelt m{\o}nster, hvor den – direkte eller indirekte – tager stilling til samfundskritiske elementer, men sammen med og samtidig f{\o}lger krimiens popul{\ae}re fort{\ae}llinger ogs{\aa} en bredere konsensus om, hvordan vi forholder os til viden og opn{\aa}else af den. Nedslag i krimiens genrehistorie vil pege p{\aa}, at krimien forholder sig til de epistemologiske rammer for erkendelse.",
keywords = "Krimifiktion, kulturanalyse, epistemologi",
author = "Hansen, {Kim Toft}",
year = "2010",
language = "Dansk",
journal = "Kulturkapellet : tidsskrift for kunst- og kulturformidling",
issn = "1902-8768",

}

TY - JOUR

T1 - Krimi, viden og kultur

T2 - et kritisk perspektiv på krimifiktionen

AU - Hansen, Kim Toft

PY - 2010

Y1 - 2010

N2 - Fordi krimien således er narrativt tæt knyttet til forsøget på at generere viden gennem efterforskerens opklaringsmetoder, har genren et sensitivt forhold til mulighedsbetingelserne for opnåelse af sikker viden. Krimien følger i sin genremæssige udvikling derfor ikke kun et kulturelt mønster, hvor den – direkte eller indirekte – tager stilling til samfundskritiske elementer, men sammen med og samtidig følger krimiens populære fortællinger også en bredere konsensus om, hvordan vi forholder os til viden og opnåelse af den. Nedslag i krimiens genrehistorie vil pege på, at krimien forholder sig til de epistemologiske rammer for erkendelse.

AB - Fordi krimien således er narrativt tæt knyttet til forsøget på at generere viden gennem efterforskerens opklaringsmetoder, har genren et sensitivt forhold til mulighedsbetingelserne for opnåelse af sikker viden. Krimien følger i sin genremæssige udvikling derfor ikke kun et kulturelt mønster, hvor den – direkte eller indirekte – tager stilling til samfundskritiske elementer, men sammen med og samtidig følger krimiens populære fortællinger også en bredere konsensus om, hvordan vi forholder os til viden og opnåelse af den. Nedslag i krimiens genrehistorie vil pege på, at krimien forholder sig til de epistemologiske rammer for erkendelse.

KW - Krimifiktion

KW - kulturanalyse

KW - epistemologi

M3 - Tidsskriftartikel

JO - Kulturkapellet : tidsskrift for kunst- og kulturformidling

JF - Kulturkapellet : tidsskrift for kunst- og kulturformidling

SN - 1902-8768

ER -