Kulturforklaring: Uddannelseshistorier om muslimskhed

  Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogForskningpeer review

  Abstrakt

  'Kulturforklaring: Uddannelseshistorier om muslimskhed 'handler ikke om muslimer. Den handler om, hvordan det blev muligt og meningsfuldt overhovedet at omtale grupper af børn i den danske folkeskole som muslimske elever.

  I 1970 gik det op for det officielle Danmark, at ”gæstearbejdernes” børn var blevet elever i folkeskolen – eller burde blive det. Der blev oprettet modtagelsesklasser og klinikker for ”fremmedsprogede elever”, der blev iværksat skolerejser til ”jugoslaviske elevers” landsbyer og særlige ”tyrkiske pigeklasser”. ”Kineserbørns” spisevaner blev beskrevet pædagogisk, og der blev udarbejdet kommunale rapporter om elevernes ”kulturelle splittelse”.

  Betegnelserne for eleverne ændrede sig i løbet af årene – fra fremmedarbejderbørn, tosprogede elever til muslimske elever – og det samme gjorde rammerne for at fortolke, beskrive og håndtere dem. Bogen undersøger, hvordan kultur og religion i den proces blev genstand for både interesse og problematisering. Og hvordan dette har været med til at forme det rum, elever, deres forældre og lærere manøvrerer i.
  OriginalsprogDansk
  UdgivelsesstedKøbenhavn
  ForlagTiderne Skifter
  Udgave1
  Antal sider208
  ISBN (Trykt)9788702213621
  StatusUdgivet - 2016

  Emneord

  • History of education
  • Religion, state and school
  • Culture
  • Muslimness
  • Migration
  • Danishness

  Citationsformater