Kvalitet i dagtilbud: Om pædagogisk kvalitet og udvikling af pædagogens professionelle komeptencer

Torben Næsby

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandling

1043 Downloads (Pure)

Abstrakt

I denne ph.d. -afhandling undersøges hvad kvalitet i dagtilbud er. Der udvikles en kvalitetsmodel og med inklusion som kvalitetsparameter undersøges det, om kompetence- og udviklingsaktiviteterne i LP-modellen fører til højere kvalitet.
I projektet arbejdes med de LP-data, der er produceret i kortlægningen af arbejdet med LP-modellen i 130 dagtilbud over hele Danmark i 2011, og der arbejdes med interviews og med en survey. Data og dataproduktionen hviler på et mixed-methods design og bidrager med kvantitativ forskning på et område – det pædagogiske – der er domineret af kvalitativ forskning, og det bidrager med mere viden om, hvordan den professionelle pædagog kan arbejde informeret af forskning og der igennem udvikle sine professionelle kompetencer.
Resultaterne af projektet viser bl.a., at det er vanskeligt at transformere den viden, som er udviklet i arbejdet med LP-modellen, til konkrete forandringer i praksis, ligesom det er vanskeligt, at finde, vælge og anvende nye informationer, der kan kvalificere et udviklingstiltag. Baseret på surveyen vises, at der for 1/3 af deltagerne i arbejdet med LP-modellen i dagtilbud ikke skabes en forbindelse mellem den forskningsinformerede viden, der udvikles i LP-modellen, indhentning af information og et systematisk planlagt udviklingstiltag. En konsekvens heraf kan være, at der ikke udvikles professionsviden og ny praksis.
UdgivelsesstedAalborg
ForlagAalborg Universitetsforlag