Resumé

Udenlandske studier, primært i USA og England, har påvist, at lønmodtagere, der er medlem af en fagforening, får en ’lønpræmie’ i forhold til lønmodtagere, der ikke er medlem af en fagforening. Det vil sige, at der opnås en lønmæssig gevinst ved at være fagforeningsmedlem sammenlignet med ikke at være det. I artiklen her undersøger vi, på baggrund af et unikt dansk empirisk løndatamateriale, om de udenlandske resultater genfindes på det danske arbejdsmarked. I en dansk kontekst er det dog alene relevant at undersøge, om der er en løngevinst forbundet med at være dækket af en kollektiv overenskomst i forhold til ikke at være dækket - uanset medlemskab af en fagforening. Vores undersøgelse viser, at overenskomstdækning giver faggrupperne i bunden af lønhierarkiet de største løngevinster og giver en samlet, gennemsnitlig løngevinst for lønmodtagere, der er dækket af en kollektiv overenskomst sammenlignet med lønmodtagere, der ikke er overenskomstdækket.
OriginalsprogDansk
TidsskriftTidsskrift for Arbejdsliv
Antal sider22
ISSN1399-1442
StatusUdgivet - apr. 2019

Citer dette

@article{4fae17014da04f1aa002f8bc72fd115d,
title = "L{\o}npr{\ae}mie for l{\o}nmodtagere d{\ae}kket af en overenskomst? Danmark som case.",
abstract = "Udenlandske studier, prim{\ae}rt i USA og England, har p{\aa}vist, at l{\o}nmodtagere, der er medlem af en fagforening, f{\aa}r en ’l{\o}npr{\ae}mie’ i forhold til l{\o}nmodtagere, der ikke er medlem af en fagforening. Det vil sige, at der opn{\aa}s en l{\o}nm{\ae}ssig gevinst ved at v{\ae}re fagforeningsmedlem sammenlignet med ikke at v{\ae}re det. I artiklen her unders{\o}ger vi, p{\aa} baggrund af et unikt dansk empirisk l{\o}ndatamateriale, om de udenlandske resultater genfindes p{\aa} det danske arbejdsmarked. I en dansk kontekst er det dog alene relevant at unders{\o}ge, om der er en l{\o}ngevinst forbundet med at v{\ae}re d{\ae}kket af en kollektiv overenskomst i forhold til ikke at v{\ae}re d{\ae}kket - uanset medlemskab af en fagforening. Vores unders{\o}gelse viser, at overenskomstd{\ae}kning giver faggrupperne i bunden af l{\o}nhierarkiet de st{\o}rste l{\o}ngevinster og giver en samlet, gennemsnitlig l{\o}ngevinst for l{\o}nmodtagere, der er d{\ae}kket af en kollektiv overenskomst sammenlignet med l{\o}nmodtagere, der ikke er overenskomstd{\ae}kket.",
author = "Flemming Ibsen and Holm, {Jacob Rub{\ae}k} and Stine Rasmussen",
year = "2019",
month = "4",
language = "Dansk",
journal = "Tidsskrift for Arbejdsliv",
issn = "1399-1442",
publisher = "Werks Grafiske Hus",

}

Lønpræmie for lønmodtagere dækket af en overenskomst? Danmark som case. / Ibsen, Flemming; Holm, Jacob Rubæk; Rasmussen, Stine.

I: Tidsskrift for Arbejdsliv, 04.2019.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Lønpræmie for lønmodtagere dækket af en overenskomst? Danmark som case.

AU - Ibsen, Flemming

AU - Holm, Jacob Rubæk

AU - Rasmussen, Stine

PY - 2019/4

Y1 - 2019/4

N2 - Udenlandske studier, primært i USA og England, har påvist, at lønmodtagere, der er medlem af en fagforening, får en ’lønpræmie’ i forhold til lønmodtagere, der ikke er medlem af en fagforening. Det vil sige, at der opnås en lønmæssig gevinst ved at være fagforeningsmedlem sammenlignet med ikke at være det. I artiklen her undersøger vi, på baggrund af et unikt dansk empirisk løndatamateriale, om de udenlandske resultater genfindes på det danske arbejdsmarked. I en dansk kontekst er det dog alene relevant at undersøge, om der er en løngevinst forbundet med at være dækket af en kollektiv overenskomst i forhold til ikke at være dækket - uanset medlemskab af en fagforening. Vores undersøgelse viser, at overenskomstdækning giver faggrupperne i bunden af lønhierarkiet de største løngevinster og giver en samlet, gennemsnitlig løngevinst for lønmodtagere, der er dækket af en kollektiv overenskomst sammenlignet med lønmodtagere, der ikke er overenskomstdækket.

AB - Udenlandske studier, primært i USA og England, har påvist, at lønmodtagere, der er medlem af en fagforening, får en ’lønpræmie’ i forhold til lønmodtagere, der ikke er medlem af en fagforening. Det vil sige, at der opnås en lønmæssig gevinst ved at være fagforeningsmedlem sammenlignet med ikke at være det. I artiklen her undersøger vi, på baggrund af et unikt dansk empirisk løndatamateriale, om de udenlandske resultater genfindes på det danske arbejdsmarked. I en dansk kontekst er det dog alene relevant at undersøge, om der er en løngevinst forbundet med at være dækket af en kollektiv overenskomst i forhold til ikke at være dækket - uanset medlemskab af en fagforening. Vores undersøgelse viser, at overenskomstdækning giver faggrupperne i bunden af lønhierarkiet de største løngevinster og giver en samlet, gennemsnitlig løngevinst for lønmodtagere, der er dækket af en kollektiv overenskomst sammenlignet med lønmodtagere, der ikke er overenskomstdækket.

M3 - Tidsskriftartikel

JO - Tidsskrift for Arbejdsliv

JF - Tidsskrift for Arbejdsliv

SN - 1399-1442

ER -