Lønpræmie for lønmodtagere dækket af en overenskomst? Danmark som case

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

Udenlandske studier, primært i USA og England, har påvist, at lønmodtagere, der er medlem af en fagforening, får en ’lønpræmie’ i forhold til lønmodtagere, der ikke er medlem af en fagforening. Det vil sige, at der opnås en lønmæssig gevinst ved at være fagforeningsmedlem sammenlignet med ikke at være det. I artiklen her undersøger vi, på baggrund af et unikt dansk empirisk løndatamateriale, om de udenlandske resultater genfindes på det danske arbejdsmarked. I en dansk kontekst er det dog alene relevant at undersøge, om der er en løngevinst forbundet med at være dækket af en kollektiv overenskomst i forhold til ikke at være dækket - uanset medlemskab af en fagforening. Vores undersøgelse viser, at overenskomstdækning giver faggrupperne i bunden af lønhierarkiet de største løngevinster og giver en samlet, gennemsnitlig løngevinst for lønmodtagere, der er dækket af en kollektiv overenskomst sammenlignet med lønmodtagere, der ikke er overenskomstdækket.
OriginalsprogDansk
Artikelnummernr 1
TidsskriftTidsskrift for Arbejdsliv
Vol/bind21
Udgave nummer1
Sider (fra-til)98 - 116
Antal sider22
ISSN1399-1442
StatusUdgivet - 2019

Emneord

  • arbejdsmarked, fagforening, overenskomst, overenskomsteffekt, lønniveau, lønstruktur

Citer dette

@article{4fae17014da04f1aa002f8bc72fd115d,
title = "L{\o}npr{\ae}mie for l{\o}nmodtagere d{\ae}kket af en overenskomst? Danmark som case",
abstract = "Udenlandske studier, prim{\ae}rt i USA og England, har p{\aa}vist, at l{\o}nmodtagere, der er medlem af en fagforening, f{\aa}r en ’l{\o}npr{\ae}mie’ i forhold til l{\o}nmodtagere, der ikke er medlem af en fagforening. Det vil sige, at der opn{\aa}s en l{\o}nm{\ae}ssig gevinst ved at v{\ae}re fagforeningsmedlem sammenlignet med ikke at v{\ae}re det. I artiklen her unders{\o}ger vi, p{\aa} baggrund af et unikt dansk empirisk l{\o}ndatamateriale, om de udenlandske resultater genfindes p{\aa} det danske arbejdsmarked. I en dansk kontekst er det dog alene relevant at unders{\o}ge, om der er en l{\o}ngevinst forbundet med at v{\ae}re d{\ae}kket af en kollektiv overenskomst i forhold til ikke at v{\ae}re d{\ae}kket - uanset medlemskab af en fagforening. Vores unders{\o}gelse viser, at overenskomstd{\ae}kning giver faggrupperne i bunden af l{\o}nhierarkiet de st{\o}rste l{\o}ngevinster og giver en samlet, gennemsnitlig l{\o}ngevinst for l{\o}nmodtagere, der er d{\ae}kket af en kollektiv overenskomst sammenlignet med l{\o}nmodtagere, der ikke er overenskomstd{\ae}kket.",
keywords = "arbejdsmarked, fagforening, overenskomst, overenskomsteffekt, l{\o}nniveau, l{\o}nstruktur",
author = "Flemming Ibsen and Holm, {Jacob Rub{\ae}k} and Stine Rasmussen",
year = "2019",
language = "Dansk",
volume = "21",
pages = "98 -- 116",
journal = "Tidsskrift for Arbejdsliv",
issn = "1399-1442",
publisher = "Werks Grafiske Hus",
number = "1",

}

Lønpræmie for lønmodtagere dækket af en overenskomst? Danmark som case. / Ibsen, Flemming; Holm, Jacob Rubæk; Rasmussen, Stine.

I: Tidsskrift for Arbejdsliv, Bind 21, Nr. 1, nr 1, 2019, s. 98 - 116.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Lønpræmie for lønmodtagere dækket af en overenskomst? Danmark som case

AU - Ibsen, Flemming

AU - Holm, Jacob Rubæk

AU - Rasmussen, Stine

PY - 2019

Y1 - 2019

N2 - Udenlandske studier, primært i USA og England, har påvist, at lønmodtagere, der er medlem af en fagforening, får en ’lønpræmie’ i forhold til lønmodtagere, der ikke er medlem af en fagforening. Det vil sige, at der opnås en lønmæssig gevinst ved at være fagforeningsmedlem sammenlignet med ikke at være det. I artiklen her undersøger vi, på baggrund af et unikt dansk empirisk løndatamateriale, om de udenlandske resultater genfindes på det danske arbejdsmarked. I en dansk kontekst er det dog alene relevant at undersøge, om der er en løngevinst forbundet med at være dækket af en kollektiv overenskomst i forhold til ikke at være dækket - uanset medlemskab af en fagforening. Vores undersøgelse viser, at overenskomstdækning giver faggrupperne i bunden af lønhierarkiet de største løngevinster og giver en samlet, gennemsnitlig løngevinst for lønmodtagere, der er dækket af en kollektiv overenskomst sammenlignet med lønmodtagere, der ikke er overenskomstdækket.

AB - Udenlandske studier, primært i USA og England, har påvist, at lønmodtagere, der er medlem af en fagforening, får en ’lønpræmie’ i forhold til lønmodtagere, der ikke er medlem af en fagforening. Det vil sige, at der opnås en lønmæssig gevinst ved at være fagforeningsmedlem sammenlignet med ikke at være det. I artiklen her undersøger vi, på baggrund af et unikt dansk empirisk løndatamateriale, om de udenlandske resultater genfindes på det danske arbejdsmarked. I en dansk kontekst er det dog alene relevant at undersøge, om der er en løngevinst forbundet med at være dækket af en kollektiv overenskomst i forhold til ikke at være dækket - uanset medlemskab af en fagforening. Vores undersøgelse viser, at overenskomstdækning giver faggrupperne i bunden af lønhierarkiet de største løngevinster og giver en samlet, gennemsnitlig løngevinst for lønmodtagere, der er dækket af en kollektiv overenskomst sammenlignet med lønmodtagere, der ikke er overenskomstdækket.

KW - arbejdsmarked, fagforening, overenskomst, overenskomsteffekt, lønniveau, lønstruktur

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 21

SP - 98

EP - 116

JO - Tidsskrift for Arbejdsliv

JF - Tidsskrift for Arbejdsliv

SN - 1399-1442

IS - 1

M1 - nr 1

ER -