Bidragets oversatte titel: Løsning af komplekse problemer i fiskeriforvaltning: Hvad kan EU lære af Nordiske erfaringer med reduktion af discard

Jahn Petter Johnsen, Søren Qvist Eliasen

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

56 Citationer (Scopus)

For EUs fælles fiskeripolitik er løsningen af discard problemet et centralt spørgsmål. Gennem et studie af det institutionelle set up og tiltag for at løse discardproblemet i Danmark, Færøerne, Island og Norge, identificerer artiklen discardproblemet som relateret til naturmæssige og andre materialle forhold såvel som kulturelle betingelser. Derfor kræver løsning af discardproblemet ikke kun tekniske og reguleringsmæssige instrumenter, men også arenaer og strukturer der tillader og understøtter kulturelle forandringsprocesser.
OriginalsprogEngelsk

• Den Europæiske Union
  • De nordiske lande

@article{c7fce1ce602c45c1a04f3a6066406a32,
title = "Solving complex fisheries management problems: What the EU can learn from the Nordic experiences of reduction of discards",
abstract = "A crucial issue for the new EU common fisheries policy is how to solve the discard problem. Through a study of the institutional set up and the arrangements for solving the discard problem in Denmark, the Faroe Islands, Iceland and Norway, the article identifies the discard problem as related to both natural, other material and to cultural conditions. Hence, solving the discard problem requires not only technical and regulatory instruments, but also arenas and structures that allow and facilitate processes of cultural change.",
keywords = "Fiskeriforvaltning , Reduktion af discard, Iinstitutionel forandring, Den Europ{\ae}iske Union, De nordiske lande, Fisheries Management, Discard reduction, Institutional change, European Union, Nordic Countries",
author = "{Petter Johnsen}, Jahn and Eliasen, {S{\o}ren Qvist}",
year = "2011",
month = "3",
doi = "10.1016/j.marpol.2010.08.011",
language = "English",
volume = "35",
pages = "130--139",
journal = "Marine Policy",
issn = "0308-597X",
publisher = "Pergamon Press",
number = "2",

Solving complex fisheries management problems : What the EU can learn from the Nordic experiences of reduction of discards. / Petter Johnsen, Jahn; Eliasen, Søren Qvist.

I: Marine Policy, Bind 35, Nr. 2, 03.2011, s. 130-139.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Solving complex fisheries management problems

T2 - What the EU can learn from the Nordic experiences of reduction of discards

AU - Petter Johnsen, Jahn

AU - Eliasen, Søren Qvist

PY - 2011/3

Y1 - 2011/3

N2 - A crucial issue for the new EU common fisheries policy is how to solve the discard problem. Through a study of the institutional set up and the arrangements for solving the discard problem in Denmark, the Faroe Islands, Iceland and Norway, the article identifies the discard problem as related to both natural, other material and to cultural conditions. Hence, solving the discard problem requires not only technical and regulatory instruments, but also arenas and structures that allow and facilitate processes of cultural change.

AB - A crucial issue for the new EU common fisheries policy is how to solve the discard problem. Through a study of the institutional set up and the arrangements for solving the discard problem in Denmark, the Faroe Islands, Iceland and Norway, the article identifies the discard problem as related to both natural, other material and to cultural conditions. Hence, solving the discard problem requires not only technical and regulatory instruments, but also arenas and structures that allow and facilitate processes of cultural change.

KW - Fiskeriforvaltning

KW - Reduktion af discard