Lacans ontologi(er)

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/konference proceedingBidrag til bog/antologiForskningpeer review

Abstrakt

Lacans værk har ofte tiltrukket sig opmærksomhed i kraft af en række provokerende, negative udsagn: Den store Anden eksisterer ikke, Kvinden eksisterer ikke, Der findes intet seksuelt forhold. Udsagnene har konsekvenser for relationen mellem den lacanianske psykoanalyse og beslægtede faglige og videnskabelige områder, og oplægget forsøger at bidrage til dialogen mellem den lacanianske teori og denne faglige omverden ved at undersøge Lacans forhold til værensbegrebet fra de tidlige skrifter og indtil 1973.
Indtil midten af halvtredserne viser der sig en vis inspiration fra fænomenologien hos Lacan. Herefter bliver en mere ”strukturalistisk” tankegang dominerende, og Lacan afviser nu typisk at have en doktrin angående ’væren’. I stedet bliver den centrale tematik for Lacan en skelnen mellem typer af elementer i en struktur – det partikulære og det singulære – hvilket også kommer til at påvirke skismerne i hans udsagn om væren.
Bidragets oversatte titelLacan's Ontologies
OriginalsprogDansk
TitelLamella #1 : Tidsskrift for Teoretisk Psykoanalyse
Antal sider12
ForlagSelskab for Teoretisk Psykoanalyse
Publikationsdatomaj 2016
Udgave1.
ISBN (Trykt)9788799892105
StatusUdgivet - maj 2016
BegivenhedPsykoanalysens ni liv.: Klinikken, kulturen og universitetet - Institut for Uddannelse og Pædagogik, Aarhus Universitet, Campus Emdrup, København, Danmark
Varighed: 12 dec. 201413 dec. 2014

Konference

KonferencePsykoanalysens ni liv.
LokationInstitut for Uddannelse og Pædagogik, Aarhus Universitet, Campus Emdrup
Land/OmrådeDanmark
ByKøbenhavn
Periode12/12/201413/12/2014
NavnLamella - Tidsskrift for teoretisk psykoanalyse
ISSN2445-8074

Citationsformater