Lavfrekvent støj fra store vindmøller - opdateret 2011

Henrik Møller, Christian Sejer Pedersen, Steffen Pedersen

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportForskningpeer review

2321 Downloads (Pure)

Resumé

I juni 2010 udgav Aalborg Universitet en rapport om lavfrekvent støj fra vindmøller. Nu er rapporten kommet i en opdateret form, hvor der er suppleret med målinger fra en række nye store møller, som er opført i Danmark for nylig. Alle væsentlige resultater og konklusioner er de samme, nu blot på grundlag af et større og mere repræsentativt materiale.

- Store møller udsender forholdsmæssigt mere lavfrekvent støj end små møller. Det gælder, uanset om man regner på alle de store møller, eller man kun medtager de nye møller. Det hævdes ellers ofte, at støjen fra små og store møller har den samme frekvenssammensætning, men det er altså ikke rigtigt.

- Hvis det samlede lydtrykniveau hos naboerne er det samme, vil der i gennemsnit være ca. 3 dB mere lavfrekvent støj fra store møller end fra små. Der er ingen tvivl om, at den lavfrekvente støj kan høres og være generende.

- Den lavfrekvente støj kan også genere indendørs. Hvis den udendørs støj ligger på den højeste danske grænseværdi på 44 dB, vil støjen fra store møller i mange tilfælde overskride den indendørs grænse for lavfrekvent støj på 20 dB.

- Miljøstyrelsen har i årevis stædigt fastholdt, at den normale udendørs grænse sikrer, at den indendørs grænse for lavfrekvent støj også er opfyldt. Dette holder således ikke. Miljøstyrelsen har hidtil forklaret sig med uenighed i målemetoder. Den nye rapport viser imidlertid, at det heller ikke holder, når man bruger Miljøstyrelsens målemetode.

- Der er forskelle på flere decibel på støjen fra forskellige møller af samme størrelse og type. I planlægningsfasen er det derfor nødvendigt at benytte en sikkerhedsmargin på nogle decibel for at sikre, at de rejste møller overholder støjkravene. Hvis man undlader en sikkerhedsmargin, er der 50 % risiko, for at den eller de rejste møller støjer mere, end man har regnet med, og at støjgrænserne derfor overskrides.

- Hvis man kigger på den samlede støj og altså ikke specielt den lavfrekvente, støjer store og små vindmøller lige meget set i forhold til den elektriske effekt. Altså samme støjeffekt per kilowatt. Det hævdes ellers ofte, at de store møller støjer mindre, men det er altså ikke rigtigt.

Projektets store møller var på 2,3 - 3,6 MW, og det må forventes, at den lavfrekvente støj stiger yderligere for endnu større møller.

Ligesom for den oprindelige rapport er målinger og indsamling af datamateriale udført af firmaet Delta i et projekt under Energistyrelsens Energiforskningsprogram, hvor Aalborg Universitet også deltog.
OriginalsprogDansk
ForlagAcoustics, Department of Electronic Systems, Aalborg University
Antal sider59
ISBN (Trykt)978-87-92328-63-2
StatusUdgivet - 2011

Citer dette

Møller, H., Pedersen, C. S., & Pedersen, S. (2011). Lavfrekvent støj fra store vindmøller - opdateret 2011. Acoustics, Department of Electronic Systems, Aalborg University.
Møller, Henrik ; Pedersen, Christian Sejer ; Pedersen, Steffen. / Lavfrekvent støj fra store vindmøller - opdateret 2011. Acoustics, Department of Electronic Systems, Aalborg University, 2011. 59 s.
@book{f51ec0115f054b2b987453d80638aae3,
title = "Lavfrekvent st{\o}j fra store vindm{\o}ller - opdateret 2011",
abstract = "I juni 2010 udgav Aalborg Universitet en rapport om lavfrekvent st{\o}j fra vindm{\o}ller. Nu er rapporten kommet i en opdateret form, hvor der er suppleret med m{\aa}linger fra en r{\ae}kke nye store m{\o}ller, som er opf{\o}rt i Danmark for nylig. Alle v{\ae}sentlige resultater og konklusioner er de samme, nu blot p{\aa} grundlag af et st{\o}rre og mere repr{\ae}sentativt materiale. - Store m{\o}ller udsender forholdsm{\ae}ssigt mere lavfrekvent st{\o}j end sm{\aa} m{\o}ller. Det g{\ae}lder, uanset om man regner p{\aa} alle de store m{\o}ller, eller man kun medtager de nye m{\o}ller. Det h{\ae}vdes ellers ofte, at st{\o}jen fra sm{\aa} og store m{\o}ller har den samme frekvenssammens{\ae}tning, men det er alts{\aa} ikke rigtigt. - Hvis det samlede lydtrykniveau hos naboerne er det samme, vil der i gennemsnit v{\ae}re ca. 3 dB mere lavfrekvent st{\o}j fra store m{\o}ller end fra sm{\aa}. Der er ingen tvivl om, at den lavfrekvente st{\o}j kan h{\o}res og v{\ae}re generende. - Den lavfrekvente st{\o}j kan ogs{\aa} genere indend{\o}rs. Hvis den udend{\o}rs st{\o}j ligger p{\aa} den h{\o}jeste danske gr{\ae}nsev{\ae}rdi p{\aa} 44 dB, vil st{\o}jen fra store m{\o}ller i mange tilf{\ae}lde overskride den indend{\o}rs gr{\ae}nse for lavfrekvent st{\o}j p{\aa} 20 dB. - Milj{\o}styrelsen har i {\aa}revis st{\ae}digt fastholdt, at den normale udend{\o}rs gr{\ae}nse sikrer, at den indend{\o}rs gr{\ae}nse for lavfrekvent st{\o}j ogs{\aa} er opfyldt. Dette holder s{\aa}ledes ikke. Milj{\o}styrelsen har hidtil forklaret sig med uenighed i m{\aa}lemetoder. Den nye rapport viser imidlertid, at det heller ikke holder, n{\aa}r man bruger Milj{\o}styrelsens m{\aa}lemetode. - Der er forskelle p{\aa} flere decibel p{\aa} st{\o}jen fra forskellige m{\o}ller af samme st{\o}rrelse og type. I planl{\ae}gningsfasen er det derfor n{\o}dvendigt at benytte en sikkerhedsmargin p{\aa} nogle decibel for at sikre, at de rejste m{\o}ller overholder st{\o}jkravene. Hvis man undlader en sikkerhedsmargin, er der 50 {\%} risiko, for at den eller de rejste m{\o}ller st{\o}jer mere, end man har regnet med, og at st{\o}jgr{\ae}nserne derfor overskrides. - Hvis man kigger p{\aa} den samlede st{\o}j og alts{\aa} ikke specielt den lavfrekvente, st{\o}jer store og sm{\aa} vindm{\o}ller lige meget set i forhold til den elektriske effekt. Alts{\aa} samme st{\o}jeffekt per kilowatt. Det h{\ae}vdes ellers ofte, at de store m{\o}ller st{\o}jer mindre, men det er alts{\aa} ikke rigtigt. Projektets store m{\o}ller var p{\aa} 2,3 - 3,6 MW, og det m{\aa} forventes, at den lavfrekvente st{\o}j stiger yderligere for endnu st{\o}rre m{\o}ller. Ligesom for den oprindelige rapport er m{\aa}linger og indsamling af datamateriale udf{\o}rt af firmaet Delta i et projekt under Energistyrelsens Energiforskningsprogram, hvor Aalborg Universitet ogs{\aa} deltog.",
author = "Henrik M{\o}ller and Pedersen, {Christian Sejer} and Steffen Pedersen",
year = "2011",
language = "Dansk",
isbn = "978-87-92328-63-2",
publisher = "Acoustics, Department of Electronic Systems, Aalborg University",

}

Møller, H, Pedersen, CS & Pedersen, S 2011, Lavfrekvent støj fra store vindmøller - opdateret 2011. Acoustics, Department of Electronic Systems, Aalborg University.

Lavfrekvent støj fra store vindmøller - opdateret 2011. / Møller, Henrik; Pedersen, Christian Sejer; Pedersen, Steffen.

Acoustics, Department of Electronic Systems, Aalborg University, 2011. 59 s.

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportForskningpeer review

TY - RPRT

T1 - Lavfrekvent støj fra store vindmøller - opdateret 2011

AU - Møller, Henrik

AU - Pedersen, Christian Sejer

AU - Pedersen, Steffen

PY - 2011

Y1 - 2011

N2 - I juni 2010 udgav Aalborg Universitet en rapport om lavfrekvent støj fra vindmøller. Nu er rapporten kommet i en opdateret form, hvor der er suppleret med målinger fra en række nye store møller, som er opført i Danmark for nylig. Alle væsentlige resultater og konklusioner er de samme, nu blot på grundlag af et større og mere repræsentativt materiale. - Store møller udsender forholdsmæssigt mere lavfrekvent støj end små møller. Det gælder, uanset om man regner på alle de store møller, eller man kun medtager de nye møller. Det hævdes ellers ofte, at støjen fra små og store møller har den samme frekvenssammensætning, men det er altså ikke rigtigt. - Hvis det samlede lydtrykniveau hos naboerne er det samme, vil der i gennemsnit være ca. 3 dB mere lavfrekvent støj fra store møller end fra små. Der er ingen tvivl om, at den lavfrekvente støj kan høres og være generende. - Den lavfrekvente støj kan også genere indendørs. Hvis den udendørs støj ligger på den højeste danske grænseværdi på 44 dB, vil støjen fra store møller i mange tilfælde overskride den indendørs grænse for lavfrekvent støj på 20 dB. - Miljøstyrelsen har i årevis stædigt fastholdt, at den normale udendørs grænse sikrer, at den indendørs grænse for lavfrekvent støj også er opfyldt. Dette holder således ikke. Miljøstyrelsen har hidtil forklaret sig med uenighed i målemetoder. Den nye rapport viser imidlertid, at det heller ikke holder, når man bruger Miljøstyrelsens målemetode. - Der er forskelle på flere decibel på støjen fra forskellige møller af samme størrelse og type. I planlægningsfasen er det derfor nødvendigt at benytte en sikkerhedsmargin på nogle decibel for at sikre, at de rejste møller overholder støjkravene. Hvis man undlader en sikkerhedsmargin, er der 50 % risiko, for at den eller de rejste møller støjer mere, end man har regnet med, og at støjgrænserne derfor overskrides. - Hvis man kigger på den samlede støj og altså ikke specielt den lavfrekvente, støjer store og små vindmøller lige meget set i forhold til den elektriske effekt. Altså samme støjeffekt per kilowatt. Det hævdes ellers ofte, at de store møller støjer mindre, men det er altså ikke rigtigt. Projektets store møller var på 2,3 - 3,6 MW, og det må forventes, at den lavfrekvente støj stiger yderligere for endnu større møller. Ligesom for den oprindelige rapport er målinger og indsamling af datamateriale udført af firmaet Delta i et projekt under Energistyrelsens Energiforskningsprogram, hvor Aalborg Universitet også deltog.

AB - I juni 2010 udgav Aalborg Universitet en rapport om lavfrekvent støj fra vindmøller. Nu er rapporten kommet i en opdateret form, hvor der er suppleret med målinger fra en række nye store møller, som er opført i Danmark for nylig. Alle væsentlige resultater og konklusioner er de samme, nu blot på grundlag af et større og mere repræsentativt materiale. - Store møller udsender forholdsmæssigt mere lavfrekvent støj end små møller. Det gælder, uanset om man regner på alle de store møller, eller man kun medtager de nye møller. Det hævdes ellers ofte, at støjen fra små og store møller har den samme frekvenssammensætning, men det er altså ikke rigtigt. - Hvis det samlede lydtrykniveau hos naboerne er det samme, vil der i gennemsnit være ca. 3 dB mere lavfrekvent støj fra store møller end fra små. Der er ingen tvivl om, at den lavfrekvente støj kan høres og være generende. - Den lavfrekvente støj kan også genere indendørs. Hvis den udendørs støj ligger på den højeste danske grænseværdi på 44 dB, vil støjen fra store møller i mange tilfælde overskride den indendørs grænse for lavfrekvent støj på 20 dB. - Miljøstyrelsen har i årevis stædigt fastholdt, at den normale udendørs grænse sikrer, at den indendørs grænse for lavfrekvent støj også er opfyldt. Dette holder således ikke. Miljøstyrelsen har hidtil forklaret sig med uenighed i målemetoder. Den nye rapport viser imidlertid, at det heller ikke holder, når man bruger Miljøstyrelsens målemetode. - Der er forskelle på flere decibel på støjen fra forskellige møller af samme størrelse og type. I planlægningsfasen er det derfor nødvendigt at benytte en sikkerhedsmargin på nogle decibel for at sikre, at de rejste møller overholder støjkravene. Hvis man undlader en sikkerhedsmargin, er der 50 % risiko, for at den eller de rejste møller støjer mere, end man har regnet med, og at støjgrænserne derfor overskrides. - Hvis man kigger på den samlede støj og altså ikke specielt den lavfrekvente, støjer store og små vindmøller lige meget set i forhold til den elektriske effekt. Altså samme støjeffekt per kilowatt. Det hævdes ellers ofte, at de store møller støjer mindre, men det er altså ikke rigtigt. Projektets store møller var på 2,3 - 3,6 MW, og det må forventes, at den lavfrekvente støj stiger yderligere for endnu større møller. Ligesom for den oprindelige rapport er målinger og indsamling af datamateriale udført af firmaet Delta i et projekt under Energistyrelsens Energiforskningsprogram, hvor Aalborg Universitet også deltog.

M3 - Rapport

SN - 978-87-92328-63-2

BT - Lavfrekvent støj fra store vindmøller - opdateret 2011

PB - Acoustics, Department of Electronic Systems, Aalborg University

ER -

Møller H, Pedersen CS, Pedersen S. Lavfrekvent støj fra store vindmøller - opdateret 2011. Acoustics, Department of Electronic Systems, Aalborg University, 2011. 59 s.