Lavfrekvent støj fra store vindmøller - opdateret 2011

Henrik Møller, Christian Sejer Pedersen, Steffen Pedersen

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportForskningpeer review

2347 Downloads (Pure)

Abstrakt

I juni 2010 udgav Aalborg Universitet en rapport om lavfrekvent støj fra vindmøller. Nu er rapporten kommet i en opdateret form, hvor der er suppleret med målinger fra en række nye store møller, som er opført i Danmark for nylig. Alle væsentlige resultater og konklusioner er de samme, nu blot på grundlag af et større og mere repræsentativt materiale.

- Store møller udsender forholdsmæssigt mere lavfrekvent støj end små møller. Det gælder, uanset om man regner på alle de store møller, eller man kun medtager de nye møller. Det hævdes ellers ofte, at støjen fra små og store møller har den samme frekvenssammensætning, men det er altså ikke rigtigt.

- Hvis det samlede lydtrykniveau hos naboerne er det samme, vil der i gennemsnit være ca. 3 dB mere lavfrekvent støj fra store møller end fra små. Der er ingen tvivl om, at den lavfrekvente støj kan høres og være generende.

- Den lavfrekvente støj kan også genere indendørs. Hvis den udendørs støj ligger på den højeste danske grænseværdi på 44 dB, vil støjen fra store møller i mange tilfælde overskride den indendørs grænse for lavfrekvent støj på 20 dB.

- Miljøstyrelsen har i årevis stædigt fastholdt, at den normale udendørs grænse sikrer, at den indendørs grænse for lavfrekvent støj også er opfyldt. Dette holder således ikke. Miljøstyrelsen har hidtil forklaret sig med uenighed i målemetoder. Den nye rapport viser imidlertid, at det heller ikke holder, når man bruger Miljøstyrelsens målemetode.

- Der er forskelle på flere decibel på støjen fra forskellige møller af samme størrelse og type. I planlægningsfasen er det derfor nødvendigt at benytte en sikkerhedsmargin på nogle decibel for at sikre, at de rejste møller overholder støjkravene. Hvis man undlader en sikkerhedsmargin, er der 50 % risiko, for at den eller de rejste møller støjer mere, end man har regnet med, og at støjgrænserne derfor overskrides.

- Hvis man kigger på den samlede støj og altså ikke specielt den lavfrekvente, støjer store og små vindmøller lige meget set i forhold til den elektriske effekt. Altså samme støjeffekt per kilowatt. Det hævdes ellers ofte, at de store møller støjer mindre, men det er altså ikke rigtigt.

Projektets store møller var på 2,3 - 3,6 MW, og det må forventes, at den lavfrekvente støj stiger yderligere for endnu større møller.

Ligesom for den oprindelige rapport er målinger og indsamling af datamateriale udført af firmaet Delta i et projekt under Energistyrelsens Energiforskningsprogram, hvor Aalborg Universitet også deltog.
OriginalsprogDansk
ForlagAcoustics, Department of Electronic Systems, Aalborg University
Antal sider59
ISBN (Trykt)978-87-92328-63-2
StatusUdgivet - 2011

Citationsformater