Litteratur og billedkunst: - i et livsfilosofisk perspektiv

  Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBog

  Resumé

  Bogens emne er spørgsmålet om kunstværkets væsen og spørgsmålet om tolkning af kunstværker.

  Første del af bogen - hvor det drejer sig om kunstværkets væsen - indledes med et kapitel om den oplevende opfattelse af verden og den erfarede opfattelse af den indre verden som kilderne til kunsten. Dernæst følger det centrale afsnit om kunstværket, der ses som artikulation af det stemte indtryk, som de to nævnte opfattelsesmåder udmunder i. I de følgende kapitler undersøges begreberne om det skønne og det sublime, det lyriske, det episke og det dramatiske, det tragiske og det komiske samt grundkategorier i fortællende digtning som enhed, fortælling og symbol.

  Anden del af bogen bringer - foruden en mere teoretisk bestemmelse af hvad fænomenologisk og hermeneutisk metode er - en række eksempelanalyser af både litterære og billedkunstneriske værker, som gerne skulle overbevise læseren om at fænomenologien og hermeneutikken er gode redskaber i en tolkning af kunstværker, som har livsfilosofisk interesse.
  OriginalsprogDansk
  Udgivelses stedAalborg
  ForlagAalborg Universitetsforlag
  Udgave1
  Antal sider217
  ISBN (Trykt)8773079553, 9788773079553
  StatusUdgivet - 2009
  NavnDialektika-serien
  Nummer4

  Emneord

  • Kunst
  • Litteratur
  • Hermeneutik
  • Fænomenologi

  Citer dette

  Pahuus, M. (2009). Litteratur og billedkunst: - i et livsfilosofisk perspektiv. (1 udg.) Aalborg: Aalborg Universitetsforlag. Dialektika-serien, Nr. 4
  Pahuus, Mogens. / Litteratur og billedkunst : - i et livsfilosofisk perspektiv. 1 udg. Aalborg : Aalborg Universitetsforlag, 2009. 217 s. (Dialektika-serien; Nr. 4).
  @book{2227cc60f20711deb63d000ea68e967b,
  title = "Litteratur og billedkunst: - i et livsfilosofisk perspektiv",
  abstract = "Bogens emne er sp{\o}rgsm{\aa}let om kunstv{\ae}rkets v{\ae}sen og sp{\o}rgsm{\aa}let om tolkning af kunstv{\ae}rker.F{\o}rste del af bogen - hvor det drejer sig om kunstv{\ae}rkets v{\ae}sen - indledes med et kapitel om den oplevende opfattelse af verden og den erfarede opfattelse af den indre verden som kilderne til kunsten. Dern{\ae}st f{\o}lger det centrale afsnit om kunstv{\ae}rket, der ses som artikulation af det stemte indtryk, som de to n{\ae}vnte opfattelsesm{\aa}der udmunder i. I de f{\o}lgende kapitler unders{\o}ges begreberne om det sk{\o}nne og det sublime, det lyriske, det episke og det dramatiske, det tragiske og det komiske samt grundkategorier i fort{\ae}llende digtning som enhed, fort{\ae}lling og symbol.Anden del af bogen bringer - foruden en mere teoretisk bestemmelse af hvad f{\ae}nomenologisk og hermeneutisk metode er - en r{\ae}kke eksempelanalyser af b{\aa}de litter{\ae}re og billedkunstneriske v{\ae}rker, som gerne skulle overbevise l{\ae}seren om at f{\ae}nomenologien og hermeneutikken er gode redskaber i en tolkning af kunstv{\ae}rker, som har livsfilosofisk interesse.",
  keywords = "Kunst, Litteratur, Hermeneutik, F{\ae}nomenologi",
  author = "Mogens Pahuus",
  year = "2009",
  language = "Dansk",
  isbn = "8773079553",
  series = "Dialektika-serien",
  publisher = "Aalborg Universitetsforlag",
  number = "4",
  edition = "1",

  }

  Pahuus, M 2009, Litteratur og billedkunst: - i et livsfilosofisk perspektiv. Dialektika-serien, nr. 4, 1 udg, Aalborg Universitetsforlag, Aalborg.

  Litteratur og billedkunst : - i et livsfilosofisk perspektiv. / Pahuus, Mogens.

  1 udg. Aalborg : Aalborg Universitetsforlag, 2009. 217 s. (Dialektika-serien; Nr. 4).

  Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBog

  TY - BOOK

  T1 - Litteratur og billedkunst

  T2 - - i et livsfilosofisk perspektiv

  AU - Pahuus, Mogens

  PY - 2009

  Y1 - 2009

  N2 - Bogens emne er spørgsmålet om kunstværkets væsen og spørgsmålet om tolkning af kunstværker.Første del af bogen - hvor det drejer sig om kunstværkets væsen - indledes med et kapitel om den oplevende opfattelse af verden og den erfarede opfattelse af den indre verden som kilderne til kunsten. Dernæst følger det centrale afsnit om kunstværket, der ses som artikulation af det stemte indtryk, som de to nævnte opfattelsesmåder udmunder i. I de følgende kapitler undersøges begreberne om det skønne og det sublime, det lyriske, det episke og det dramatiske, det tragiske og det komiske samt grundkategorier i fortællende digtning som enhed, fortælling og symbol.Anden del af bogen bringer - foruden en mere teoretisk bestemmelse af hvad fænomenologisk og hermeneutisk metode er - en række eksempelanalyser af både litterære og billedkunstneriske værker, som gerne skulle overbevise læseren om at fænomenologien og hermeneutikken er gode redskaber i en tolkning af kunstværker, som har livsfilosofisk interesse.

  AB - Bogens emne er spørgsmålet om kunstværkets væsen og spørgsmålet om tolkning af kunstværker.Første del af bogen - hvor det drejer sig om kunstværkets væsen - indledes med et kapitel om den oplevende opfattelse af verden og den erfarede opfattelse af den indre verden som kilderne til kunsten. Dernæst følger det centrale afsnit om kunstværket, der ses som artikulation af det stemte indtryk, som de to nævnte opfattelsesmåder udmunder i. I de følgende kapitler undersøges begreberne om det skønne og det sublime, det lyriske, det episke og det dramatiske, det tragiske og det komiske samt grundkategorier i fortællende digtning som enhed, fortælling og symbol.Anden del af bogen bringer - foruden en mere teoretisk bestemmelse af hvad fænomenologisk og hermeneutisk metode er - en række eksempelanalyser af både litterære og billedkunstneriske værker, som gerne skulle overbevise læseren om at fænomenologien og hermeneutikken er gode redskaber i en tolkning af kunstværker, som har livsfilosofisk interesse.

  KW - Kunst

  KW - Litteratur

  KW - Hermeneutik

  KW - Fænomenologi

  M3 - Bog

  SN - 8773079553

  SN - 9788773079553

  T3 - Dialektika-serien

  BT - Litteratur og billedkunst

  PB - Aalborg Universitetsforlag

  CY - Aalborg

  ER -

  Pahuus M. Litteratur og billedkunst: - i et livsfilosofisk perspektiv. 1 udg. Aalborg: Aalborg Universitetsforlag, 2009. 217 s. (Dialektika-serien; Nr. 4).