Livsmod

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

2 Downloads (Pure)

Resumé

I første halvdel af artiklen drejer det sig om en bestemmelse af, hvad livsmod er.
Der skelnes her mellem livsmodet hos børn, et livsmod som er tæt knyttet til børns leg, og livsmodet hos voksne, hvor det centrale er, at livsmodet forbindes med selvovervindelse og med integration af evnen til målrettet handlen. Der fremhæves fem dimensioner i lismodet: kraft, mulighed, vitalitet, mod og mening, og det fremgår, at selvom livsmodet hos voksne ikke på samme måde som hos børn er knyttet til kropslig udfoldelse, er det dog lagret i kroppen og kan kaldes frem på kropslig vis.
I den anden halvdel af artiklen behandles forholdet mellem livsmodet på den ene
side og livsangsten, selviskheden og livsglæden på den anden side.
Det fremgår her, at det er livsglæden og selvhengivelsen, der nærer og opretholder livsmodet.
Artiklens tese er altså, at livsmodet må forstås ud fra dels vitaliteten i dens forskellige former, dels ud fra dens forbindelse med livsglæden.
OriginalsprogDansk
TidsskriftNordisk Tidsskrift for Helseforskning
Vol/bind15
Udgave nummer2
Antal sider21
ISSN1504-3614
DOI
StatusUdgivet - 8 nov. 2019

Bibliografisk note

Fagfellevurderte essay

Emneord

  • courage to be
  • joy of life
  • livsmod
  • vitalitet
  • livsglæde

Citer dette

@article{f67a76e91b8040f5b96cff0a0eb47e12,
title = "Livsmod",
abstract = "I f{\o}rste halvdel af artiklen drejer det sig om en bestemmelse af, hvad livsmod er. Der skelnes her mellem livsmodet hos b{\o}rn, et livsmod som er t{\ae}t knyttet til b{\o}rns leg, og livsmodet hos voksne, hvor det centrale er, at livsmodet forbindes med selvovervindelse og med integration af evnen til m{\aa}lrettet handlen. Der fremh{\ae}ves fem dimensioner i lismodet: kraft, mulighed, vitalitet, mod og mening, og det fremg{\aa}r, at selvom livsmodet hos voksne ikke p{\aa} samme m{\aa}de som hos b{\o}rn er knyttet til kropslig udfoldelse, er det dog lagret i kroppen og kan kaldes frem p{\aa} kropslig vis.I den anden halvdel af artiklen behandles forholdet mellem livsmodet p{\aa} den ene side og livsangsten, selviskheden og livsgl{\ae}den p{\aa} den anden side.Det fremg{\aa}r her, at det er livsgl{\ae}den og selvhengivelsen, der n{\ae}rer og opretholder livsmodet. Artiklens tese er alts{\aa}, at livsmodet m{\aa} forst{\aa}s ud fra dels vitaliteten i dens forskellige former, dels ud fra dens forbindelse med livsgl{\ae}den.",
keywords = "courage to be, joy of life, livsmod, vitalitet, livsgl{\ae}de",
author = "Mogens Pahuus",
note = "Fagfellevurderte essay",
year = "2019",
month = "11",
day = "8",
doi = "10.7557/14.4908",
language = "Dansk",
volume = "15",
journal = "Nordisk Tidsskrift for Helseforskning",
issn = "1504-3614",
publisher = "Septentrio Academic Publishing",
number = "2",

}

Livsmod. / Pahuus, Mogens.

I: Nordisk Tidsskrift for Helseforskning, Bind 15, Nr. 2, 08.11.2019.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Livsmod

AU - Pahuus, Mogens

N1 - Fagfellevurderte essay

PY - 2019/11/8

Y1 - 2019/11/8

N2 - I første halvdel af artiklen drejer det sig om en bestemmelse af, hvad livsmod er. Der skelnes her mellem livsmodet hos børn, et livsmod som er tæt knyttet til børns leg, og livsmodet hos voksne, hvor det centrale er, at livsmodet forbindes med selvovervindelse og med integration af evnen til målrettet handlen. Der fremhæves fem dimensioner i lismodet: kraft, mulighed, vitalitet, mod og mening, og det fremgår, at selvom livsmodet hos voksne ikke på samme måde som hos børn er knyttet til kropslig udfoldelse, er det dog lagret i kroppen og kan kaldes frem på kropslig vis.I den anden halvdel af artiklen behandles forholdet mellem livsmodet på den ene side og livsangsten, selviskheden og livsglæden på den anden side.Det fremgår her, at det er livsglæden og selvhengivelsen, der nærer og opretholder livsmodet. Artiklens tese er altså, at livsmodet må forstås ud fra dels vitaliteten i dens forskellige former, dels ud fra dens forbindelse med livsglæden.

AB - I første halvdel af artiklen drejer det sig om en bestemmelse af, hvad livsmod er. Der skelnes her mellem livsmodet hos børn, et livsmod som er tæt knyttet til børns leg, og livsmodet hos voksne, hvor det centrale er, at livsmodet forbindes med selvovervindelse og med integration af evnen til målrettet handlen. Der fremhæves fem dimensioner i lismodet: kraft, mulighed, vitalitet, mod og mening, og det fremgår, at selvom livsmodet hos voksne ikke på samme måde som hos børn er knyttet til kropslig udfoldelse, er det dog lagret i kroppen og kan kaldes frem på kropslig vis.I den anden halvdel af artiklen behandles forholdet mellem livsmodet på den ene side og livsangsten, selviskheden og livsglæden på den anden side.Det fremgår her, at det er livsglæden og selvhengivelsen, der nærer og opretholder livsmodet. Artiklens tese er altså, at livsmodet må forstås ud fra dels vitaliteten i dens forskellige former, dels ud fra dens forbindelse med livsglæden.

KW - courage to be

KW - joy of life

KW - livsmod

KW - vitalitet

KW - livsglæde

U2 - 10.7557/14.4908

DO - 10.7557/14.4908

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 15

JO - Nordisk Tidsskrift for Helseforskning

JF - Nordisk Tidsskrift for Helseforskning

SN - 1504-3614

IS - 2

ER -