Lydisolation mellem boliger i etagebyggeri – Kortlægning og forbedringsmuligheder

Birgit Rasmussen, Dan Hoffmeyer

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportForskningpeer review

1622 Downloads (Pure)

Resumé

I Danmark er der 1 mio. etageboliger, hvoraf ca. 0,6 mio. er bygget før, der blev indført lydkrav i bygningsreglementet fra 1961, og ca. 0,4 mio. i de følgende knapt 50 år frem til implementeringen af skærpede lydkrav Bygningsreglement 2008 (BR08). Der er således behov for en opgradering af lydisolationen, men dette sker meget sjældent i forbindelse med renovering.
Rapporten beskriver dels en kortlægning af det danske etageboligbyggeri med hovedkarakteristika for boligadskillende konstruktioner, byggeår, antal boliger og lydisolation, dels resultater af feltmålinger i boligbebyggelser fra 1950’erne og 1970’erne samt af laboratorieforsøg med gulves trinlyddæmpning.
På baggrund af måleresultaterne konkluderes, at der med forholdsvis enkle løsninger for gulve kan tilvejebringes en trinlyddæmpning, der er betydeligt bedre end typiske, eksisterende gulve.
Det fremhæves, at mere bevidsthed og viden om mulighederne hos alle parter involveret i renovering af etageboligbyggeri kan bidrage til øget fokus på at tage lydmæssige forbedringer i betragtning på lige fod med andre kvalitetsforbedringer.
For at øge opmærksomheden om lydforholdene, giver rapporten forslag til initiativer vedrørende renoveringsprocessen og fremtidssikring af etageboligers lydisolation.
OriginalsprogDansk
Udgivelses stedKøbenhavn
ForlagSBI forlag
Udgave1
Antal sider76
ISBN (Elektronisk)978-87-563-1742-9
StatusUdgivet - 2015
NavnSBI
Nummer2015:27

Bibliografisk note

Til rapporten er knyttet fem målerapporter. Feltmålinger i fire bebyggelser og en laboratoriemålerapport:
•Laboratoriemålerapport af trinlyddæmpning
•Feltmålerapport lydisolation bebyggelsen Lunden
•Feltmålerapport lydisolation bebyggelsen Ladegårdsparken
•Feltmålerapport lydisolation bebyggelsen Kagshusene
•Feltmålerapport lydisolation bebyggelsen Rosenvænget

Emneord

 • lydisolation
 • boliger
 • lydkrav
 • trinlyd
 • gulve
 • renovering
 • gulvudskiftning
 • etageboliger
 • feltmålinger
 • laboratoriemålinger
 • bygningsreglement

Citer dette

Rasmussen, B., & Hoffmeyer, D. (2015). Lydisolation mellem boliger i etagebyggeri – Kortlægning og forbedringsmuligheder. (1 udg.) København: SBI forlag. SBI, Nr. 2015:27
Rasmussen, Birgit ; Hoffmeyer, Dan. / Lydisolation mellem boliger i etagebyggeri – Kortlægning og forbedringsmuligheder. 1 udg. København : SBI forlag, 2015. 76 s. (SBI; Nr. 2015:27).
@book{5fe0991b6ff4420c903c50facfc5a2d1,
title = "Lydisolation mellem boliger i etagebyggeri – Kortl{\ae}gning og forbedringsmuligheder",
abstract = "I Danmark er der 1 mio. etageboliger, hvoraf ca. 0,6 mio. er bygget f{\o}r, der blev indf{\o}rt lydkrav i bygningsreglementet fra 1961, og ca. 0,4 mio. i de f{\o}lgende knapt 50 {\aa}r frem til implementeringen af sk{\ae}rpede lydkrav Bygningsreglement 2008 (BR08). Der er s{\aa}ledes behov for en opgradering af lydisolationen, men dette sker meget sj{\ae}ldent i forbindelse med renovering. Rapporten beskriver dels en kortl{\ae}gning af det danske etageboligbyggeri med hovedkarakteristika for boligadskillende konstruktioner, bygge{\aa}r, antal boliger og lydisolation, dels resultater af feltm{\aa}linger i boligbebyggelser fra 1950’erne og 1970’erne samt af laboratoriefors{\o}g med gulves trinlydd{\ae}mpning. P{\aa} baggrund af m{\aa}leresultaterne konkluderes, at der med forholdsvis enkle l{\o}sninger for gulve kan tilvejebringes en trinlydd{\ae}mpning, der er betydeligt bedre end typiske, eksisterende gulve. Det fremh{\ae}ves, at mere bevidsthed og viden om mulighederne hos alle parter involveret i renovering af etageboligbyggeri kan bidrage til {\o}get fokus p{\aa} at tage lydm{\ae}ssige forbedringer i betragtning p{\aa} lige fod med andre kvalitetsforbedringer. For at {\o}ge opm{\ae}rksomheden om lydforholdene, giver rapporten forslag til initiativer vedr{\o}rende renoveringsprocessen og fremtidssikring af etageboligers lydisolation.",
keywords = "lydisolation, boliger, lydkrav, trinlyd, gulve, renovering, gulvudskiftning, etageboliger, feltm{\aa}linger, laboratoriem{\aa}linger, bygningsreglement",
author = "Birgit Rasmussen and Dan Hoffmeyer",
note = "Til rapporten er knyttet fem m{\aa}lerapporter. Feltm{\aa}linger i fire bebyggelser og en laboratoriem{\aa}lerapport: •Laboratoriem{\aa}lerapport af trinlydd{\ae}mpning •Feltm{\aa}lerapport lydisolation bebyggelsen Lunden •Feltm{\aa}lerapport lydisolation bebyggelsen Ladeg{\aa}rdsparken •Feltm{\aa}lerapport lydisolation bebyggelsen Kagshusene •Feltm{\aa}lerapport lydisolation bebyggelsen Rosenv{\ae}nget",
year = "2015",
language = "Dansk",
series = "SBI",
publisher = "SBI forlag",
number = "2015:27",
edition = "1",

}

Rasmussen, B & Hoffmeyer, D 2015, Lydisolation mellem boliger i etagebyggeri – Kortlægning og forbedringsmuligheder. SBI, nr. 2015:27, 1 udg, SBI forlag, København.

Lydisolation mellem boliger i etagebyggeri – Kortlægning og forbedringsmuligheder. / Rasmussen, Birgit; Hoffmeyer, Dan.

1 udg. København : SBI forlag, 2015. 76 s. (SBI; Nr. 2015:27).

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportForskningpeer review

TY - RPRT

T1 - Lydisolation mellem boliger i etagebyggeri – Kortlægning og forbedringsmuligheder

AU - Rasmussen, Birgit

AU - Hoffmeyer, Dan

N1 - Til rapporten er knyttet fem målerapporter. Feltmålinger i fire bebyggelser og en laboratoriemålerapport: •Laboratoriemålerapport af trinlyddæmpning •Feltmålerapport lydisolation bebyggelsen Lunden •Feltmålerapport lydisolation bebyggelsen Ladegårdsparken •Feltmålerapport lydisolation bebyggelsen Kagshusene •Feltmålerapport lydisolation bebyggelsen Rosenvænget

PY - 2015

Y1 - 2015

N2 - I Danmark er der 1 mio. etageboliger, hvoraf ca. 0,6 mio. er bygget før, der blev indført lydkrav i bygningsreglementet fra 1961, og ca. 0,4 mio. i de følgende knapt 50 år frem til implementeringen af skærpede lydkrav Bygningsreglement 2008 (BR08). Der er således behov for en opgradering af lydisolationen, men dette sker meget sjældent i forbindelse med renovering. Rapporten beskriver dels en kortlægning af det danske etageboligbyggeri med hovedkarakteristika for boligadskillende konstruktioner, byggeår, antal boliger og lydisolation, dels resultater af feltmålinger i boligbebyggelser fra 1950’erne og 1970’erne samt af laboratorieforsøg med gulves trinlyddæmpning. På baggrund af måleresultaterne konkluderes, at der med forholdsvis enkle løsninger for gulve kan tilvejebringes en trinlyddæmpning, der er betydeligt bedre end typiske, eksisterende gulve. Det fremhæves, at mere bevidsthed og viden om mulighederne hos alle parter involveret i renovering af etageboligbyggeri kan bidrage til øget fokus på at tage lydmæssige forbedringer i betragtning på lige fod med andre kvalitetsforbedringer. For at øge opmærksomheden om lydforholdene, giver rapporten forslag til initiativer vedrørende renoveringsprocessen og fremtidssikring af etageboligers lydisolation.

AB - I Danmark er der 1 mio. etageboliger, hvoraf ca. 0,6 mio. er bygget før, der blev indført lydkrav i bygningsreglementet fra 1961, og ca. 0,4 mio. i de følgende knapt 50 år frem til implementeringen af skærpede lydkrav Bygningsreglement 2008 (BR08). Der er således behov for en opgradering af lydisolationen, men dette sker meget sjældent i forbindelse med renovering. Rapporten beskriver dels en kortlægning af det danske etageboligbyggeri med hovedkarakteristika for boligadskillende konstruktioner, byggeår, antal boliger og lydisolation, dels resultater af feltmålinger i boligbebyggelser fra 1950’erne og 1970’erne samt af laboratorieforsøg med gulves trinlyddæmpning. På baggrund af måleresultaterne konkluderes, at der med forholdsvis enkle løsninger for gulve kan tilvejebringes en trinlyddæmpning, der er betydeligt bedre end typiske, eksisterende gulve. Det fremhæves, at mere bevidsthed og viden om mulighederne hos alle parter involveret i renovering af etageboligbyggeri kan bidrage til øget fokus på at tage lydmæssige forbedringer i betragtning på lige fod med andre kvalitetsforbedringer. For at øge opmærksomheden om lydforholdene, giver rapporten forslag til initiativer vedrørende renoveringsprocessen og fremtidssikring af etageboligers lydisolation.

KW - lydisolation

KW - boliger

KW - lydkrav

KW - trinlyd

KW - gulve

KW - renovering

KW - gulvudskiftning

KW - etageboliger

KW - feltmålinger

KW - laboratoriemålinger

KW - bygningsreglement

UR - http://sbi.dk/byggeteknik/bygningsfysik/lydisolering/lydisolation-mellem-boliger-i-etagebyggeri-kortlaegning-og-forbedringsmuligheder

M3 - Rapport

T3 - SBI

BT - Lydisolation mellem boliger i etagebyggeri – Kortlægning og forbedringsmuligheder

PB - SBI forlag

CY - København

ER -

Rasmussen B, Hoffmeyer D. Lydisolation mellem boliger i etagebyggeri – Kortlægning og forbedringsmuligheder. 1 udg. København: SBI forlag, 2015. 76 s. (SBI; Nr. 2015:27).