Måltidets sociologi: Simmel og Fischler om det fælles måltid

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/konference proceedingBidrag til bog/antologiUndervisningpeer review

Abstrakt

Kapitlet introducerer den klassiske sociolog Georg Simmel og hans forståelse af samspillet mellem mad og måltider. Herefter sammenfattes en række udvalgte pointer, som er karakteristiske for den franske sociolog Claude Fischlers forståelse af begrebet commensality. Som led i diskussionen af de teoretiske positioner og den ’bekymringsdiskurs’, de siges at repræsentere, konfronteres disse med en mere empirisk baseret tilgang til måltidssociologien. Herunder udfordres begrebet commensality med henvisning til synspunkter hentet fra Ann Murcott. Som case inddrages Claude Fischlers forskning om årsagerne til fedmeepidemien.
OriginalsprogDansk
TitelMadsociologi
RedaktørerJon Fuglsang, Naja Bruno Stamer
Antal sider13
ForlagMunksgaard
Publikationsdato1 maj 2015
Sider19-32
Kapitel1
StatusUdgivet - 1 maj 2015

Emneord

  • fælles måltider
  • commensality
  • common meals
  • den altædendes paradoks
  • opløsning af måltidsfællesskaber
  • måltidets forfald
  • fedmeepidemi
  • mad- og måltidstolerance

Citationsformater