Mænd i København: Formativ procesevaluering af et peer-til-peer projekt for mænd i risiko for type 2 diabetes

Nanna Ahlmark, Camilla Dindler

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportForskning

439 Downloads (Pure)

ForlagStatens Institut for Folkesundhed,
ISBN (Trykt)978-87-7899-376-2
StatusUdgivet - 2017

@book{f3c2feb1cea742f2a5067b8d0594bad6,
title = "M{\ae}nd i K{\o}benhavn: Formativ procesevaluering af et peer-til-peer projekt for m{\ae}nd i risiko for type 2 diabetes",
abstract = "Nogle af de borgere, der er i st{\o}rst risiko for at udvikle type-2 diabetes, er m{\ae}nd p{\aa} mindst 45 {\aa}r, der bor alene og er kortuddannede eller uden for arbejdsmarkedet if{\o}lge en rapport udf{\ae}rdiget i forbindelse med Novo Nordisk projektet Cities Changing Diabetes (Holm et al., 2015). Det er en gruppe borgere, der ogs{\aa} bliver oftere syge, f{\aa}r flere m{\'e}n af sygdomsforl{\o}b, g{\aa}r sj{\ae}ldnere til l{\ae}gen og har f{\ae}rre sociale netv{\ae}rk end andre m{\ae}nd og end kvinder. For at im{\o}deg{\aa} denne ulighed i sundhed udviklede og gennemf{\o}rte K{\o}benhavns Kommune i 2016 en s{\aa}kaldt peer-til-peer indsats ved navn ’M{\ae}nd i K{\o}benhavn’ med det form{\aa}l at styrke sundhedskompetencer blandt denne gruppe. Projektet havde desuden til form{\aa}l at udvikle og afpr{\o}ve, hvordan en peer-til-peer tilgang kan bruges i denne henseende. Statens Institut for Folkesundhed har evalueret projektet og rapporten beskriver evalueringens fund. Den er udf{\o}rt som en formativ procesevaluering. Evalueringen har s{\aa}ledes dels haft fokus p{\aa} sociale processer i projektet, herunder hvad, der har virket, for hvem og under hvilke omst{\ae}ndigheder. Dels har evalueringen indeb{\aa}ret feedback og sparring til projektet undervejs i forl{\o}bet. Desuden vurderer evalueringen hvorvidt projektets m{\aa}ls{\ae}tninger blev opn{\aa}et.",
author = "Nanna Ahlmark and Camilla Dindler",
year = "2017",
isbn = "978-87-7899-376-2",
publisher = "Statens Institut for Folkesundhed,",

Mænd i København : Formativ procesevaluering af et peer-til-peer projekt for mænd i risiko for type 2 diabetes. / Ahlmark, Nanna; Dindler, Camilla.

Statens Institut for Folkesundhed, 2017. 51 s.

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportForskning

TY - RPRT

T1 - Mænd i København

T2 - Formativ procesevaluering af et peer-til-peer projekt for mænd i risiko for type 2 diabetes

AU - Ahlmark, Nanna

AU - Dindler, Camilla

PY - 2017

Y1 - 2017

N2 - Nogle af de borgere, der er i størst risiko for at udvikle type-2 diabetes, er mænd på mindst 45 år, der bor alene og er kortuddannede eller uden for arbejdsmarkedet ifølge en rapport udfærdiget i forbindelse med Novo Nordisk projektet Cities Changing Diabetes (Holm et al., 2015). Det er en gruppe borgere, der også bliver oftere syge, får flere mén af sygdomsforløb, går sjældnere til lægen og har færre sociale netværk end andre mænd og end kvinder. For at imødegå denne ulighed i sundhed udviklede og gennemførte Københavns Kommune i 2016 en såkaldt peer-til-peer indsats ved navn ’Mænd i København’ med det formål at styrke sundhedskompetencer blandt denne gruppe. Projektet havde desuden til formål at udvikle og afprøve, hvordan en peer-til-peer tilgang kan bruges i denne henseende. Statens Institut for Folkesundhed har evalueret projektet og rapporten beskriver evalueringens fund. Den er udført som en formativ procesevaluering. Evalueringen har således dels haft fokus på sociale processer i projektet, herunder hvad, der har virket, for hvem og under hvilke omstændigheder. Dels har evalueringen indebåret feedback og sparring til projektet undervejs i forløbet. Desuden vurderer evalueringen hvorvidt projektets målsætninger blev opnået.

AB - Nogle af de borgere, der er i størst risiko for at udvikle type-2 diabetes, er mænd på mindst 45 år, der bor alene og er kortuddannede eller uden for arbejdsmarkedet ifølge en rapport udfærdiget i forbindelse med Novo Nordisk projektet Cities Changing Diabetes (Holm et al., 2015). Det er en gruppe borgere, der også bliver oftere syge, får flere mén af sygdomsforløb, går sjældnere til lægen og har færre sociale netværk end andre mænd og end kvinder. For at imødegå denne ulighed i sundhed udviklede og gennemførte Københavns Kommune i 2016 en såkaldt peer-til-peer indsats ved navn ’Mænd i København’ med det formål at styrke sundhedskompetencer blandt denne gruppe. Projektet havde desuden til formål at udvikle og afprøve, hvordan en peer-til-peer tilgang kan bruges i denne henseende. Statens Institut for Folkesundhed har evalueret projektet og rapporten beskriver evalueringens fund. Den er udført som en formativ procesevaluering. Evalueringen har således dels haft fokus på sociale processer i projektet, herunder hvad, der har virket, for hvem og under hvilke omstændigheder. Dels har evalueringen indebåret feedback og sparring til projektet undervejs i forløbet. Desuden vurderer evalueringen hvorvidt projektets målsætninger blev opnået.

M3 - Rapport

SN - 978-87-7899-376-2