Madaffald fra storkøkkener

Lisbeth Kromann, Anne Seth Madsen, Jannick Schmidt, Brian Vad Mathiesen

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportForskningpeer review

1943 Downloads (Pure)

Abstract

Grise må ikke længere spise madaffald fra storkøkkener. Det er konsekvensen af en ny EU forordning. Derfor skal madaffaldet udnyttes på anden vis. Et projekt har miljøvurderet de tre alternativer: Biogas, forbrænding og kompostering. Det sidste er uomtvisteligt den dårligste løsning, når man ser på miljøeffekter, ressourceforbrug og affald. Biogas og forbrænding er de bedste løsninger. Overordnet er biogas en bedre løsning end forbrænding, fordi der bruges færre ressourcer og produceres mindre affald. Derimod afhænger udfaldet for miljøeffekternes vedkommende af, hvilket system man vælger til at indsamle og forbehandle affaldet til bioforgasning.

Biogas har nogle fordele
Undersøgelsen viser, at biogas, forbrænding og kompostering alle er velegnede alternative metoder til at håndtere madaffald fra storkøkkener. Der er ikke umiddelbart problemer med teknik eller håndtering ved indsamling, forbehandling eller selve behandlingen af madaffaldet. Dog skal man være opmærksom på, at håndteringen af større knoglestykker og fremmedlegemer som fx bestik kan give problemer. Desuden kan opmærksomheden med fordel rettes mod indsamling og forbehandling af madaffaldet, fordi de forskellige systemer påvirker storkøkkenernes praktiske hverdag meget forskelligt. Konklusionerne på livscyklusscreeninger og vurdering af resultaternes følsomheder målt på de tre parametre er følgende:

Ressourcer: Der er en gevinst ved biogas set i forhold til forbrænding. Gevinsten
er mest udtalt i de biogasløsninger med decentral indsamling og forbehandling.

Miljøeffekter: Biogasløsningen med decentral indsamling og forbehandling
uden poser er lidt bedre end forbrænding, mens biogasløsning med central
indsamling og forbehandling er lidt dårligere end forbrænding. Biogasløsningen
med decentral indsamling og forbehandling i poser ligger imellem
disse niveauer. Resultaterne for miljøeffekter bliver især påvirket af, hvor
meget ammoniak der fordamper, og hvor meget energi der bliver produceret
på biogasanlægget.

Affald: Alle biogasløsninger er klart mere fordelagtige end forbrænding.
Det er her, at der er størst forskel på løsningerne med biogas og forbrænding,
fordi forbrænding giver restprodukter til deponering, mens bioforgasning
sparer affald fra kulminedrift i udlandet.
Lokale forhold kan derudover have stor betydning for resultaterne.
Biogas er altså overordnet en bedre udnyttelse af madaffaldet end forbrænding,
hvad ressourceforbrug og affald angår. Billedet er mere blandet for miljøeffekternes vedkommende.

Kompostering er en uhensigtsmæssig løsning både målt på ressourcer og miljø.
Det gælder også for køkkener i fjerntliggende områder.
Bidragets oversatte titelFood waste from large-scale catering establishment
OriginalsprogDansk
UdgivelsesstedKøbenhavn
ForlagMiljøstyrelsen
Antal sider119
ISBN (Trykt)87-7614-119-5
StatusUdgivet - 2004
NavnArbejdsrapport: Miljøstyrelsen
Nummer1

Emneord

  • affald
  • kompostering
  • storkøkkener
  • miljø
  • forbrænding
  • livcyklusvurdering
  • biogas

Fingeraftryk

Dyk ned i forskningsemnerne om 'Madaffald fra storkøkkener'. Sammen danner de et unikt fingeraftryk.

Citationsformater