Makroøkonomiske modeller og danskernes adfærd: En Post-Keynesiansk analyse

ISSN2246-1256

Note vedr. afhandling

Finn Olesen, Hovedvejleder

Byrialsen, M. R. (2016). Makroøkonomiske modeller og danskernes adfærd: En Post-Keynesiansk analyse. Aalborg Universitetsforlag. Ph.d.-serien for Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet https://doi.org/10.5278/vbn.phd.socsci.00020
Byrialsen, Mikael Randrup. / Makroøkonomiske modeller og danskernes adfærd : En Post-Keynesiansk analyse. Aalborg Universitetsforlag, 2016. 314 s. (Ph.d.-serien for Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet).
@phdthesis{6f2def21ba2e43cc8e2effe841dfad0a,
title = "Makro{\o}konomiske modeller og danskernes adf{\ae}rd: En Post-Keynesiansk analyse",
abstract = "I afhandlingen Makro{\o}konomiske modeller og danskernes adf{\ae}rd – en Post-Keynesiansk analyse stilles der sp{\o}rgsm{\aa}l ved de herskende makro{\o}konomiske modeller og forklaringen p{\aa} danskernes adf{\ae}rd de sidste 20 {\aa}r. Form{\aa}let med afhandlingen er dog ikke at kritisere, men derimod at frems{\ae}tte et alternativ til den makro{\o}konomiske teori, der anvendes i New Consensus Macroeconomics. Som dette alternativ fremf{\o}res den Post-Keynesianske makro{\o}konomiske teori, der med anvendelsen af SFC-modeller, tilbyder b{\aa}de et teoretisk fundament og en makro{\o}konomisk modelramme. En teori om husholdningernes adf{\ae}rd, der opstilles p{\aa} baggrund af den Post-Keynesianske teori anvendes til at analysere danskernes adf{\ae}rd. Denne teori peger p{\aa} fem afg{\o}rende faktorer bag danskernes adf{\ae}rd: i) jagten p{\aa} tilfredsstillelse af s{\aa}vel basale som sociale behov, ii) en norm{\ae}ndring i samfundet (herunder husholdningernes holdning over for forbrugsl{\aa}n), iii) h{\o}jere indkomster og formue (inkl. kapitalgevinster), iv) {\o}get adgang til kredit samt v) {\o}get ulighed.Afhandlingens konklusioner er s{\aa}ledes: i) Den Post-Keynesianske makro{\o}konomiske teori b{\o}r anses som et alternativ til mainstream-teorierne, n{\aa}r makro{\o}konomiske problemstillinger skal analyseres. ii) Post-Keynesianske teorier, der inddrager s{\aa}vel sociale som {\o}konomiske faktorer, kan forklare danskernes {\o}konomiske adf{\ae}rd de seneste 20 {\aa}r.",
author = "Byrialsen, {Mikael Randrup}",
year = "2016",
doi = "10.5278/vbn.phd.socsci.00020",
series = "Ph.d.-serien for Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet",
publisher = "Aalborg Universitetsforlag",

Byrialsen, MR 2016, Makroøkonomiske modeller og danskernes adfærd: En Post-Keynesiansk analyse. Ph.d.-serien for Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet, Aalborg Universitetsforlag. https://doi.org/10.5278/vbn.phd.socsci.00020

Makroøkonomiske modeller og danskernes adfærd : En Post-Keynesiansk analyse. / Byrialsen, Mikael Randrup.

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandlingForskning

TY - BOOK

T1 - Makroøkonomiske modeller og danskernes adfærd

T2 - En Post-Keynesiansk analyse

AU - Byrialsen, Mikael Randrup

PY - 2016

Y1 - 2016

N2 - I afhandlingen Makroøkonomiske modeller og danskernes adfærd – en Post-Keynesiansk analyse stilles der spørgsmål ved de herskende makroøkonomiske modeller og forklaringen på danskernes adfærd de sidste 20 år. Formålet med afhandlingen er dog ikke at kritisere, men derimod at fremsætte et alternativ til den makroøkonomiske teori, der anvendes i New Consensus Macroeconomics. Som dette alternativ fremføres den Post-Keynesianske makroøkonomiske teori, der med anvendelsen af SFC-modeller, tilbyder både et teoretisk fundament og en makroøkonomisk modelramme. En teori om husholdningernes adfærd, der opstilles på baggrund af den Post-Keynesianske teori anvendes til at analysere danskernes adfærd. Denne teori peger på fem afgørende faktorer bag danskernes adfærd: i) jagten på tilfredsstillelse af såvel basale som sociale behov, ii) en normændring i samfundet (herunder husholdningernes holdning over for forbrugslån), iii) højere indkomster og formue (inkl. kapitalgevinster), iv) øget adgang til kredit samt v) øget ulighed.Afhandlingens konklusioner er således: i) Den Post-Keynesianske makroøkonomiske teori bør anses som et alternativ til mainstream-teorierne, når makroøkonomiske problemstillinger skal analyseres. ii) Post-Keynesianske teorier, der inddrager såvel sociale som økonomiske faktorer, kan forklare danskernes økonomiske adfærd de seneste 20 år.

AB - I afhandlingen Makroøkonomiske modeller og danskernes adfærd – en Post-Keynesiansk analyse stilles der spørgsmål ved de herskende makroøkonomiske modeller og forklaringen på danskernes adfærd de sidste 20 år. Formålet med afhandlingen er dog ikke at kritisere, men derimod at fremsætte et alternativ til den makroøkonomiske teori, der anvendes i New Consensus Macroeconomics. Som dette alternativ fremføres den Post-Keynesianske makroøkonomiske teori, der med anvendelsen af SFC-modeller, tilbyder både et teoretisk fundament og en makroøkonomisk modelramme. En teori om husholdningernes adfærd, der opstilles på baggrund af den Post-Keynesianske teori anvendes til at analysere danskernes adfærd. Denne teori peger på fem afgørende faktorer bag danskernes adfærd: i) jagten på tilfredsstillelse af såvel basale som sociale behov, ii) en normændring i samfundet (herunder husholdningernes holdning over for forbrugslån), iii) højere indkomster og formue (inkl. kapitalgevinster), iv) øget adgang til kredit samt v) øget ulighed.Afhandlingens konklusioner er således: i) Den Post-Keynesianske makroøkonomiske teori bør anses som et alternativ til mainstream-teorierne, når makroøkonomiske problemstillinger skal analyseres. ii) Post-Keynesianske teorier, der inddrager såvel sociale som økonomiske faktorer, kan forklare danskernes økonomiske adfærd de seneste 20 år.

U2 - 10.5278/vbn.phd.socsci.00020

DO - 10.5278/vbn.phd.socsci.00020

M3 - Ph.d.-afhandling

T3 - Ph.d.-serien for Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet