Med øjeblikket som udgangspunkt: George Herbert Meads temporale analyser af identitet og social interaktion

Publikation: Working paperForskning

Abstrakt

Artiklen er motiveret af, at Meads temporale analyser tilsyneladende ikke har fået den plads og opmærksomhed, de fortjener, og formålet er at argumentere for, at disse er afgørende for forståelsen af helt centrale aspekter i hans tænkning. Meads udgangspunkt for sin analyse af temporalitet er en betoning af det aktuelle nu og er et opgør med både en "fortidens filosofi" i form af en mekanisk determinisme og en "fremtidens filosofi" dvs. en teleologisk eller finalistisk determinisme. Desuden er de temporale analyser et godt afsæt for at forstå det gennemgående procesuelle og konstruktivistiske perspektiv på identitet og social interaktion i hans socialpsykologi. Denne artikels formål er således dobbelt og er for det første at præsentere og diskutere Meads temporale perspektiv som en relevant indgang og nøgle til hans socialpsykologi og sideløbende hermed for det andet at argumentere for, at de temporale analyser er centrale for at få greb om Meads genialitet.
UdgiverSociologisk Laboratorium, Aalborg Universitet
ISBN (Trykt)87-90867-24-6