Mellem nu og fremtid: Det midlertidiges taktik

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/konference proceedingBidrag til bog/antologiForskning

Resumé

De seneste år har begreber som ’Midlertidig arkitektur’ og ’Instant Urbanism’ sneget sig ind i vokabulariet, når arkitekter arbejder med at udvikle byen og dens arkitektur. Der er to centrale årsager til at det midlertidiges arkitektur dukker frem som en ny strømning i arkitekturen.
Den første gælder overgangen fra industri- til videnssamfund. Den midlertidige arkitektur er spiret frem i takt med, at industrien har efterladt tomme bygninger og arealer overalt i de europæiske byer. Man kan tale om, at ’pauserne’ i byen er blevet en del af scenen for vækstlaget i en voksende kreativ og vidensbaseret økonomi. Den midlertidige strømning er forstærket kraftigt af finanskrisen, der har sat store og små byudviklingsprojekter på standby i Europa.
Den anden årsag til den midlertidige arkitekturs opblomstring, kan ses som en modreaktion til de store, strømlinede byplaner under det økonomiske boom op gennem 00’erne. En udvikling som ikke efterlod rum for eksperimenter. Det interessante er, at denne modreaktionen ikke blot kommer fra ’the ususal suspects’ såsom: ungdomskulturer, kreative iværksættermiljøer og kritiske forskere. Reaktionen kommer også i det små fra de, der står bag de store planer. Hvilket i Danmark bl.a. vil sige; By og Havn, Carlsberg Byen, Odense, Fredericia, Køge og Aalborg kommuner, Enggard A/S, DSB og Realdania.
OriginalsprogDansk
TitelByg det op : Artikelsamling
Antal sider4
Udgivelses stedKøbenhavn
ForlagDansk Arkitektur Center
Publikationsdatodec. 2013
Sider23-25
AnsøgerDansk Arkitektur Center
ISBN (Elektronisk)978-87-90668-52-5
StatusUdgivet - dec. 2013

Emneord

  • midlertidig arkitektur
  • instant urbanism
  • Urban design
  • Temporal architecture
  • urban entrepreneurship

Citer dette

Andersson, L., & Olsen, T. V. (2013). Mellem nu og fremtid: Det midlertidiges taktik. I Byg det op: Artikelsamling (s. 23-25). København: Dansk Arkitektur Center.
Andersson, Lasse ; Olsen, Tina Vestermann. / Mellem nu og fremtid : Det midlertidiges taktik. Byg det op: Artikelsamling. København : Dansk Arkitektur Center, 2013. s. 23-25
@inbook{9c2714583079402a84823c90a7cbbefa,
title = "Mellem nu og fremtid: Det midlertidiges taktik",
abstract = "De seneste {\aa}r har begreber som ’Midlertidig arkitektur’ og ’Instant Urbanism’ sneget sig ind i vokabulariet, n{\aa}r arkitekter arbejder med at udvikle byen og dens arkitektur. Der er to centrale {\aa}rsager til at det midlertidiges arkitektur dukker frem som en ny str{\o}mning i arkitekturen. Den f{\o}rste g{\ae}lder overgangen fra industri- til videnssamfund. Den midlertidige arkitektur er spiret frem i takt med, at industrien har efterladt tomme bygninger og arealer overalt i de europ{\ae}iske byer. Man kan tale om, at ’pauserne’ i byen er blevet en del af scenen for v{\ae}kstlaget i en voksende kreativ og vidensbaseret {\o}konomi. Den midlertidige str{\o}mning er forst{\ae}rket kraftigt af finanskrisen, der har sat store og sm{\aa} byudviklingsprojekter p{\aa} standby i Europa. Den anden {\aa}rsag til den midlertidige arkitekturs opblomstring, kan ses som en modreaktion til de store, str{\o}mlinede byplaner under det {\o}konomiske boom op gennem 00’erne. En udvikling som ikke efterlod rum for eksperimenter. Det interessante er, at denne modreaktionen ikke blot kommer fra ’the ususal suspects’ s{\aa}som: ungdomskulturer, kreative iv{\ae}rks{\ae}ttermilj{\o}er og kritiske forskere. Reaktionen kommer ogs{\aa} i det sm{\aa} fra de, der st{\aa}r bag de store planer. Hvilket i Danmark bl.a. vil sige; By og Havn, Carlsberg Byen, Odense, Fredericia, K{\o}ge og Aalborg kommuner, Enggard A/S, DSB og Realdania.",
keywords = "midlertidig arkitektur, instant urbanism, Urban design, Temporal architecture, urban entrepreneurship",
author = "Lasse Andersson and Olsen, {Tina Vestermann}",
year = "2013",
month = "12",
language = "Dansk",
pages = "23--25",
booktitle = "Byg det op",
publisher = "Dansk Arkitektur Center",

}

Andersson, L & Olsen, TV 2013, Mellem nu og fremtid: Det midlertidiges taktik. i Byg det op: Artikelsamling. Dansk Arkitektur Center, København, s. 23-25.

Mellem nu og fremtid : Det midlertidiges taktik. / Andersson, Lasse; Olsen, Tina Vestermann.

Byg det op: Artikelsamling. København : Dansk Arkitektur Center, 2013. s. 23-25.

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/konference proceedingBidrag til bog/antologiForskning

TY - CHAP

T1 - Mellem nu og fremtid

T2 - Det midlertidiges taktik

AU - Andersson, Lasse

AU - Olsen, Tina Vestermann

PY - 2013/12

Y1 - 2013/12

N2 - De seneste år har begreber som ’Midlertidig arkitektur’ og ’Instant Urbanism’ sneget sig ind i vokabulariet, når arkitekter arbejder med at udvikle byen og dens arkitektur. Der er to centrale årsager til at det midlertidiges arkitektur dukker frem som en ny strømning i arkitekturen. Den første gælder overgangen fra industri- til videnssamfund. Den midlertidige arkitektur er spiret frem i takt med, at industrien har efterladt tomme bygninger og arealer overalt i de europæiske byer. Man kan tale om, at ’pauserne’ i byen er blevet en del af scenen for vækstlaget i en voksende kreativ og vidensbaseret økonomi. Den midlertidige strømning er forstærket kraftigt af finanskrisen, der har sat store og små byudviklingsprojekter på standby i Europa. Den anden årsag til den midlertidige arkitekturs opblomstring, kan ses som en modreaktion til de store, strømlinede byplaner under det økonomiske boom op gennem 00’erne. En udvikling som ikke efterlod rum for eksperimenter. Det interessante er, at denne modreaktionen ikke blot kommer fra ’the ususal suspects’ såsom: ungdomskulturer, kreative iværksættermiljøer og kritiske forskere. Reaktionen kommer også i det små fra de, der står bag de store planer. Hvilket i Danmark bl.a. vil sige; By og Havn, Carlsberg Byen, Odense, Fredericia, Køge og Aalborg kommuner, Enggard A/S, DSB og Realdania.

AB - De seneste år har begreber som ’Midlertidig arkitektur’ og ’Instant Urbanism’ sneget sig ind i vokabulariet, når arkitekter arbejder med at udvikle byen og dens arkitektur. Der er to centrale årsager til at det midlertidiges arkitektur dukker frem som en ny strømning i arkitekturen. Den første gælder overgangen fra industri- til videnssamfund. Den midlertidige arkitektur er spiret frem i takt med, at industrien har efterladt tomme bygninger og arealer overalt i de europæiske byer. Man kan tale om, at ’pauserne’ i byen er blevet en del af scenen for vækstlaget i en voksende kreativ og vidensbaseret økonomi. Den midlertidige strømning er forstærket kraftigt af finanskrisen, der har sat store og små byudviklingsprojekter på standby i Europa. Den anden årsag til den midlertidige arkitekturs opblomstring, kan ses som en modreaktion til de store, strømlinede byplaner under det økonomiske boom op gennem 00’erne. En udvikling som ikke efterlod rum for eksperimenter. Det interessante er, at denne modreaktionen ikke blot kommer fra ’the ususal suspects’ såsom: ungdomskulturer, kreative iværksættermiljøer og kritiske forskere. Reaktionen kommer også i det små fra de, der står bag de store planer. Hvilket i Danmark bl.a. vil sige; By og Havn, Carlsberg Byen, Odense, Fredericia, Køge og Aalborg kommuner, Enggard A/S, DSB og Realdania.

KW - midlertidig arkitektur

KW - instant urbanism

KW - Urban design

KW - Temporal architecture

KW - urban entrepreneurship

M3 - Bidrag til bog/antologi

SP - 23

EP - 25

BT - Byg det op

PB - Dansk Arkitektur Center

CY - København

ER -

Andersson L, Olsen TV. Mellem nu og fremtid: Det midlertidiges taktik. I Byg det op: Artikelsamling. København: Dansk Arkitektur Center. 2013. s. 23-25