Mikrobiologisk kvalitet af minkfoder

Ulrike Lyhs, Bettina Nonnemann, Charlotte Kristiane Hjulsager, Karl Pedersen, Mariann Chriél, Henrik Lauritz Frandsen, Birgitte Andersen

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelFormidling

Abstract

Både den næringsmæssige sammensætning af et minkfoder og den eller mikrobiologiske kvalitet er helt fundamentale for styring af sundhed og opdræt af mink. Da minkfoder er en fersk og frisk produceret råvare, stiller det store krav til såvel leverandører af råvarer, produktion af foderet, men også håndtering på minkgårdene. Denne undersøgelse har fokuseret på den mikrobiologiske kvalitet af råvarer og færdigvare fra 3 danske minkfoderproducenter. Der er udtaget materiale til undersøgelse i november 2016 og maj 2017. Resultaterne viste, at der er stor variation i forekomsten af bakterier i de enkelte råvarer og dermed potentiale til at foderet fordærver ved uhensigtsmæssig opbevaring og anvendelse på minkgårdene. Der blev fundet MRSA og Salmonella i svineprodukter, men ikke i færdigvarer. Derudover blev der i enkelte af de vegetabilske råvarer fundet svampetoksiner, der er kendt for at forårsage sygdomme i andre dyr. De anvendte metoder har en naturlig begrænsning, da der kun undersøges en mikroskopisk del af de store mængder af råvarer, der anvendes dagligt. Da råvaresammensætningen konstant er under forandring, bør mulige cocktaileffekter overvejes ved introduktion af nye typer råvarer.
OriginalsprogEngelsk
TidsskriftFaglig Årsberetning
Vol/bind2017
Sider (fra-til)111-116
StatusUdgivet - 2017
Udgivet eksterntJa

Fingeraftryk

Dyk ned i forskningsemnerne om 'Mikrobiologisk kvalitet af minkfoder'. Sammen danner de et unikt fingeraftryk.

Citationsformater