Mindfulness som smertehåndteringsredskab for kvinder med endometriose: Et spirende koncept og en faktisk case.

Mette Kold Jensen, Hanne Vedsted-Hansen, Tia G. B. Hansen

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

Endometriose er en kronisk underlivssygdom med smerter og en række afledte problemer, som ikke nødvendigvis kan behandles med lægelige tiltag. Artiklen argumenterer for, at en mindfulness-baseret tilgang med fokus på smertehåndtering kan anvendes til denne klientgruppe. I vestlig terapeutisk sammenhæng kan mindfulness karakteriseres som nærvær, observation og beskrivelse af sansninger uden vurdering eller reaktion. Mindfulness-træning har effekt mod andre typer stress og kroniske smerter, og artiklen opridser et koncept til anvendelse ved endometriose. Konceptet belyses med en case, hvor centrale temaer eksemplificeres fra både terapeutens og klientens perspektiv: søvnforbedring, smertehåndtering, krav-ressource-balance og parforhold. Afslutningsvis diskuteres begrænsninger og potentiale ved en sådan tilgang.
OriginalsprogDansk
TidsskriftPsyke og Logos
Vol/bind32
Udgave nummer1
Sider (fra-til)170-188
ISSN0107-1211
StatusUdgivet - 2011

Fingerprint

Mindfulness
Endometriosis
Pain Management
Psychotherapy
Chronic Pain
Sleep
Chronic Disease
Observation
Pain

Emneord

  • mindfulness
  • kroniske smerter
  • endometriose

Citer dette

@article{83ad6ba10a9c4429a3c7486bbd82664a,
title = "Mindfulness som smerteh{\aa}ndteringsredskab for kvinder med endometriose: Et spirende koncept og en faktisk case.",
abstract = "Endometriose er en kronisk underlivssygdom med smerter og en r{\ae}kke afledte problemer, som ikke n{\o}dvendigvis kan behandles med l{\ae}gelige tiltag. Artiklen argumenterer for, at en mindfulness-baseret tilgang med fokus p{\aa} smerteh{\aa}ndtering kan anvendes til denne klientgruppe. I vestlig terapeutisk sammenh{\ae}ng kan mindfulness karakteriseres som n{\ae}rv{\ae}r, observation og beskrivelse af sansninger uden vurdering eller reaktion. Mindfulness-tr{\ae}ning har effekt mod andre typer stress og kroniske smerter, og artiklen opridser et koncept til anvendelse ved endometriose. Konceptet belyses med en case, hvor centrale temaer eksemplificeres fra b{\aa}de terapeutens og klientens perspektiv: s{\o}vnforbedring, smerteh{\aa}ndtering, krav-ressource-balance og parforhold. Afslutningsvis diskuteres begr{\ae}nsninger og potentiale ved en s{\aa}dan tilgang.",
keywords = "mindfulness, kroniske smerter, endometriose, Endometriosis, chronic pain, mindfulness",
author = "Jensen, {Mette Kold} and Hanne Vedsted-Hansen and Hansen, {Tia G. B.}",
year = "2011",
language = "Dansk",
volume = "32",
pages = "170--188",
journal = "Psyke & Logos",
issn = "0107-1211",
publisher = "Dansk Psykologisk Forlag",
number = "1",

}

Mindfulness som smertehåndteringsredskab for kvinder med endometriose : Et spirende koncept og en faktisk case. / Jensen, Mette Kold; Vedsted-Hansen, Hanne; Hansen, Tia G. B.

I: Psyke og Logos, Bind 32, Nr. 1, 2011, s. 170-188.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Mindfulness som smertehåndteringsredskab for kvinder med endometriose

T2 - Et spirende koncept og en faktisk case.

AU - Jensen, Mette Kold

AU - Vedsted-Hansen, Hanne

AU - Hansen, Tia G. B.

PY - 2011

Y1 - 2011

N2 - Endometriose er en kronisk underlivssygdom med smerter og en række afledte problemer, som ikke nødvendigvis kan behandles med lægelige tiltag. Artiklen argumenterer for, at en mindfulness-baseret tilgang med fokus på smertehåndtering kan anvendes til denne klientgruppe. I vestlig terapeutisk sammenhæng kan mindfulness karakteriseres som nærvær, observation og beskrivelse af sansninger uden vurdering eller reaktion. Mindfulness-træning har effekt mod andre typer stress og kroniske smerter, og artiklen opridser et koncept til anvendelse ved endometriose. Konceptet belyses med en case, hvor centrale temaer eksemplificeres fra både terapeutens og klientens perspektiv: søvnforbedring, smertehåndtering, krav-ressource-balance og parforhold. Afslutningsvis diskuteres begrænsninger og potentiale ved en sådan tilgang.

AB - Endometriose er en kronisk underlivssygdom med smerter og en række afledte problemer, som ikke nødvendigvis kan behandles med lægelige tiltag. Artiklen argumenterer for, at en mindfulness-baseret tilgang med fokus på smertehåndtering kan anvendes til denne klientgruppe. I vestlig terapeutisk sammenhæng kan mindfulness karakteriseres som nærvær, observation og beskrivelse af sansninger uden vurdering eller reaktion. Mindfulness-træning har effekt mod andre typer stress og kroniske smerter, og artiklen opridser et koncept til anvendelse ved endometriose. Konceptet belyses med en case, hvor centrale temaer eksemplificeres fra både terapeutens og klientens perspektiv: søvnforbedring, smertehåndtering, krav-ressource-balance og parforhold. Afslutningsvis diskuteres begrænsninger og potentiale ved en sådan tilgang.

KW - mindfulness

KW - kroniske smerter

KW - endometriose

KW - Endometriosis, chronic pain, mindfulness

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 32

SP - 170

EP - 188

JO - Psyke & Logos

JF - Psyke & Logos

SN - 0107-1211

IS - 1

ER -