Modernitet, velfærdsstat og den potentielle atomkrig efter 1945

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

7 Downloads (Pure)

Abstract

Vi ønsker med denne artikel at bidrage til en diskussion om, hvordan relationen mellem stat og borger potentielt forandredes i perioden efter 1945 set i lyset af truslen om en atomkrig. I både den internationale og den danske litteratur om frygten for en atomkrig bliver der peget på, hvordan civilforsvarslige foranstaltninger var med til at konstruere den ideelle atomalderborger som en borger, der i givet fald skulle og ville agere rationelt. Artiklen bidrager til en diskussion af, hvad det var for en ideel borger, der konstrueredes i en dansk kontekst, og hvilken betydning de mulige, overordnede kontekstualiseringer kan have for tolkningen heraf. Ved at relatere atomfrygt og civilforsvar til henholdsvis den velfærdsstatslige udvikling og til ændringer i moderniteten forfølger vi spørgsmålet om, hvilke forestillinger om samfundsmæssig rationalitet og orden, som den ideelle borger skulle indgå i.
OriginalsprogDansk
TidsskriftKulturstudier
Vol/bind1
Udgave nummer2023
Sider (fra-til)1-24
Antal sider24
ISSN1904-5352
StatusAccepteret/In press - 30 mar. 2023

Bibliografisk note

Marianne Rostgaard, lektor, ph.d. er ansat på Aalborg Universitet, Institut for Politik og Samfund, og tilknyttet Historiestudiet. Marianne Rostgaard har skrevet om den kolde krigs kulturhistorie, om kulturdiplomati, propaganda og kampagner, og om fænomenet amerikanisering. Hun var, sammen med afdelingsleder Morten Pedersen, Nordjyllands Historiske Museum, forskningsleder på forsknings- og formidlingsprojektet ”Hvis krigen kommer” (støttet af Velux-fondens museumssatsning 2017-2021). Hun har skrevet en række artikler i forlængelse af projektet.

Ivan Lind Christensen, lektor, ph.d. er ansat på Aalborg Universitet, Institut for Politik og Samfund, og tilknyttet Historiestudiet. Ivan Lind Christensen har skrevet om videnskabshistorie og vidensdiffusion i både en dansk og international kontekst. Han har udgivet diverse artikler om dansk atomkultur under forskningsprojektet ”Hvis krigen kommer” (støttet af Velux-fondens museumssatsning), både som eneforfatter og sammen med Marianne Rostgaard.

Emneord

  • kold krig
  • Atombombe
  • Velfærdsstat
  • stat-individ

Citationsformater