Modtagelsen af 1864 uden for Danmark: Et nationalt epos for et internationalt publikum

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/konference proceedingBidrag til bog/antologiForskningpeer review

Resumé

Meget kunne i udgangspunktet tyde på, at 1864 som tv-drama lukker sig om sig selv, lukker sig inde i en vis ramme præget af nationale finansieringssystemer og selvforståelser. Det er et drama produceret med ekstrabevilling fra Kulturministeriet til dansk public service til – som det fremgår af medieforliget – ”danskerne” om et emne, der mest af alt vedkommer disse ”danskere” (Kulturministeriet 2010). Men serien skabte nærmest en modsat stemning, fordi den bevidst synes at forsøge at fravriste sig denne aura af historieformidlet nationalisme. Snarere ville serien vise, at den form for nationalisme, som har sine rødder i en dansk romantik og i en tid, hvor netop forestillingen om det danske ’forestillede fælleskab’ blev skabt, kan have en kontroversiel og dødelig bagside. Ole Bornedal som instruktør er tilmed en international figur med en stor interesse i store internationale måder at fortælle på film. Dette møde mellem nationale bevillingssystemer og politisk selvforståelse på den ene side og en tydelig international orientering på den anden side lagde i kakkelovnen til den hidtil usete bistre mediedebat, der udspillede sig i den sidste fjerdedel af 2014. Det er dog i særdeleshed interessant, at mødet mellem nationale centripetale og internationale centrifugale kræfter ikke uden for Danmark gav sig udslag i kontroversielle historiekritiske eller politiserede diskussioner. Snarere blev serien enten forbigået næsten uden opmærksomhed, mødt af en vis undren over den danske debat, eller mødt af hård kritik såvel som overvældende ros fra kritikerne. Hvor den danske debat var ekstraordinær ud over alle grænser, så var dramaets modtagelse ud over de danske grænser nærmest en helt typisk modtagelse for et drama fra en mindre europæisk nation: den var ganske blandet.
OriginalsprogDansk
Titel1864 : tv-serien, historien, kritikken
RedaktørerKim Toft Hansen
ForlagAalborg Universitetsforlag
Publikationsdato15 feb. 2016
Sider307-332
ISBN (Trykt)978-87-7112-459-0
StatusUdgivet - 15 feb. 2016
NavnInterdisciplinære kulturstudier
Vol/bind8
ISSN1904-898X

Emneord

  • Tv-drama
  • reception
  • 1864
  • internationalisering

Citer dette

Hansen, K. T. (2016). Modtagelsen af 1864 uden for Danmark: Et nationalt epos for et internationalt publikum. I K. Toft Hansen (red.), 1864: tv-serien, historien, kritikken (s. 307-332). Aalborg Universitetsforlag. Interdisciplinære kulturstudier, Bind. 8
Hansen, Kim Toft. / Modtagelsen af 1864 uden for Danmark : Et nationalt epos for et internationalt publikum. 1864: tv-serien, historien, kritikken. red. / Kim Toft Hansen. Aalborg Universitetsforlag, 2016. s. 307-332 (Interdisciplinære kulturstudier, Bind 8).
@inbook{c09b6edca6194382876498e49dc48f81,
title = "Modtagelsen af 1864 uden for Danmark: Et nationalt epos for et internationalt publikum",
abstract = "Meget kunne i udgangspunktet tyde p{\aa}, at 1864 som tv-drama lukker sig om sig selv, lukker sig inde i en vis ramme pr{\ae}get af nationale finansieringssystemer og selvforst{\aa}elser. Det er et drama produceret med ekstrabevilling fra Kulturministeriet til dansk public service til – som det fremg{\aa}r af medieforliget – ”danskerne” om et emne, der mest af alt vedkommer disse ”danskere” (Kulturministeriet 2010). Men serien skabte n{\ae}rmest en modsat stemning, fordi den bevidst synes at fors{\o}ge at fravriste sig denne aura af historieformidlet nationalisme. Snarere ville serien vise, at den form for nationalisme, som har sine r{\o}dder i en dansk romantik og i en tid, hvor netop forestillingen om det danske ’forestillede f{\ae}lleskab’ blev skabt, kan have en kontroversiel og d{\o}delig bagside. Ole Bornedal som instrukt{\o}r er tilmed en international figur med en stor interesse i store internationale m{\aa}der at fort{\ae}lle p{\aa} film. Dette m{\o}de mellem nationale bevillingssystemer og politisk selvforst{\aa}else p{\aa} den ene side og en tydelig international orientering p{\aa} den anden side lagde i kakkelovnen til den hidtil usete bistre mediedebat, der udspillede sig i den sidste fjerdedel af 2014. Det er dog i s{\ae}rdeleshed interessant, at m{\o}det mellem nationale centripetale og internationale centrifugale kr{\ae}fter ikke uden for Danmark gav sig udslag i kontroversielle historiekritiske eller politiserede diskussioner. Snarere blev serien enten forbig{\aa}et n{\ae}sten uden opm{\ae}rksomhed, m{\o}dt af en vis undren over den danske debat, eller m{\o}dt af h{\aa}rd kritik s{\aa}vel som overv{\ae}ldende ros fra kritikerne. Hvor den danske debat var ekstraordin{\ae}r ud over alle gr{\ae}nser, s{\aa} var dramaets modtagelse ud over de danske gr{\ae}nser n{\ae}rmest en helt typisk modtagelse for et drama fra en mindre europ{\ae}isk nation: den var ganske blandet.",
keywords = "Tv-drama, reception, 1864, internationalisering",
author = "Hansen, {Kim Toft}",
year = "2016",
month = "2",
day = "15",
language = "Dansk",
isbn = "978-87-7112-459-0",
series = "Interdisciplin{\ae}re kulturstudier",
publisher = "Aalborg Universitetsforlag",
pages = "307--332",
editor = "{Toft Hansen}, Kim",
booktitle = "1864",

}

Hansen, KT 2016, Modtagelsen af 1864 uden for Danmark: Et nationalt epos for et internationalt publikum. i K Toft Hansen (red.), 1864: tv-serien, historien, kritikken. Aalborg Universitetsforlag, Interdisciplinære kulturstudier, bind 8, s. 307-332.

Modtagelsen af 1864 uden for Danmark : Et nationalt epos for et internationalt publikum. / Hansen, Kim Toft.

1864: tv-serien, historien, kritikken. red. / Kim Toft Hansen. Aalborg Universitetsforlag, 2016. s. 307-332 (Interdisciplinære kulturstudier, Bind 8).

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/konference proceedingBidrag til bog/antologiForskningpeer review

TY - CHAP

T1 - Modtagelsen af 1864 uden for Danmark

T2 - Et nationalt epos for et internationalt publikum

AU - Hansen, Kim Toft

PY - 2016/2/15

Y1 - 2016/2/15

N2 - Meget kunne i udgangspunktet tyde på, at 1864 som tv-drama lukker sig om sig selv, lukker sig inde i en vis ramme præget af nationale finansieringssystemer og selvforståelser. Det er et drama produceret med ekstrabevilling fra Kulturministeriet til dansk public service til – som det fremgår af medieforliget – ”danskerne” om et emne, der mest af alt vedkommer disse ”danskere” (Kulturministeriet 2010). Men serien skabte nærmest en modsat stemning, fordi den bevidst synes at forsøge at fravriste sig denne aura af historieformidlet nationalisme. Snarere ville serien vise, at den form for nationalisme, som har sine rødder i en dansk romantik og i en tid, hvor netop forestillingen om det danske ’forestillede fælleskab’ blev skabt, kan have en kontroversiel og dødelig bagside. Ole Bornedal som instruktør er tilmed en international figur med en stor interesse i store internationale måder at fortælle på film. Dette møde mellem nationale bevillingssystemer og politisk selvforståelse på den ene side og en tydelig international orientering på den anden side lagde i kakkelovnen til den hidtil usete bistre mediedebat, der udspillede sig i den sidste fjerdedel af 2014. Det er dog i særdeleshed interessant, at mødet mellem nationale centripetale og internationale centrifugale kræfter ikke uden for Danmark gav sig udslag i kontroversielle historiekritiske eller politiserede diskussioner. Snarere blev serien enten forbigået næsten uden opmærksomhed, mødt af en vis undren over den danske debat, eller mødt af hård kritik såvel som overvældende ros fra kritikerne. Hvor den danske debat var ekstraordinær ud over alle grænser, så var dramaets modtagelse ud over de danske grænser nærmest en helt typisk modtagelse for et drama fra en mindre europæisk nation: den var ganske blandet.

AB - Meget kunne i udgangspunktet tyde på, at 1864 som tv-drama lukker sig om sig selv, lukker sig inde i en vis ramme præget af nationale finansieringssystemer og selvforståelser. Det er et drama produceret med ekstrabevilling fra Kulturministeriet til dansk public service til – som det fremgår af medieforliget – ”danskerne” om et emne, der mest af alt vedkommer disse ”danskere” (Kulturministeriet 2010). Men serien skabte nærmest en modsat stemning, fordi den bevidst synes at forsøge at fravriste sig denne aura af historieformidlet nationalisme. Snarere ville serien vise, at den form for nationalisme, som har sine rødder i en dansk romantik og i en tid, hvor netop forestillingen om det danske ’forestillede fælleskab’ blev skabt, kan have en kontroversiel og dødelig bagside. Ole Bornedal som instruktør er tilmed en international figur med en stor interesse i store internationale måder at fortælle på film. Dette møde mellem nationale bevillingssystemer og politisk selvforståelse på den ene side og en tydelig international orientering på den anden side lagde i kakkelovnen til den hidtil usete bistre mediedebat, der udspillede sig i den sidste fjerdedel af 2014. Det er dog i særdeleshed interessant, at mødet mellem nationale centripetale og internationale centrifugale kræfter ikke uden for Danmark gav sig udslag i kontroversielle historiekritiske eller politiserede diskussioner. Snarere blev serien enten forbigået næsten uden opmærksomhed, mødt af en vis undren over den danske debat, eller mødt af hård kritik såvel som overvældende ros fra kritikerne. Hvor den danske debat var ekstraordinær ud over alle grænser, så var dramaets modtagelse ud over de danske grænser nærmest en helt typisk modtagelse for et drama fra en mindre europæisk nation: den var ganske blandet.

KW - Tv-drama

KW - reception

KW - 1864

KW - internationalisering

UR - http://aauforlag.dk/Shop/boeger/1864-tv-serien-historien-kritikken.aspx

M3 - Bidrag til bog/antologi

SN - 978-87-7112-459-0

T3 - Interdisciplinære kulturstudier

SP - 307

EP - 332

BT - 1864

A2 - Toft Hansen, Kim

PB - Aalborg Universitetsforlag

ER -

Hansen KT. Modtagelsen af 1864 uden for Danmark: Et nationalt epos for et internationalt publikum. I Toft Hansen K, red., 1864: tv-serien, historien, kritikken. Aalborg Universitetsforlag. 2016. s. 307-332. (Interdisciplinære kulturstudier, Bind 8).